Ta priljubljeni sadež z minimalno vsebnostjo kalorij so strokovnjaki razglasili za najbolj zdravega na svetu

10. 4. 2024
Strokovnjaki za prehrano in dolgoživost jo z razlogom uvrščajo na seznam živil, ki jih je treba redno uživati v prehrani. (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki za prehrano in dolgoživost jo z razlogom uvrščajo na seznam živil, ki jih je treba redno uživati v prehrani.

Ni naključje, da so strokovnjaki za prehrano in zdravniki, ki se ukvarjajo z dolgoživostjo, bučo uvrstili na seznam najboljših živil. Strokovnjaki celo potrujejo, da obstajajo nekatera superživila, ki lahko upočasnijo staranje. Med njimi je tudi buča. Poleg tega vsebuje veliko vlaknin, ki pomagajo pri hujšanju. Bogata je z magnezijem in cinkom, vsebuje malo kalorij ter ima protivnetne in odvajalne lastnosti.

Ne spreglejte:

Dobro vpliva na kožo in lase

Buča je eden od tistih prehranskih zakladov, ki bi ga morali imeti vedno v svoji shrambi. Poleg tega "zagotavlja določeno zaščito pred ultravijoličnimi žarki" in tako pomaga preprečevati madeže in gube. Poleg tega visoka vsebnost vitaminov C in E krepi njegovo antioksidativno funkcijo, ki zmanjšuje škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, in spodbuja nastajanje kolagena, ki pomaga ohranjati mladost in prožnost kože". Vsebnost cinka pa krepi lase. Pomanjkanje tega minerala negativno vpliva na zdravje las, saj je odgovoren za zaščito lasne čebulice in preprečevanje sprememb v življenjskem ciklu las, kar lahko privede do prezgodnjega izpadanja las, ko lasje preidejo v telogensko fazo in izpadejo iz lasne čebulice.

Je buča zelenjava ali sadje?

Buče, ki so jih španski kolonisti v Evropo uvozili z ameriške celine kot okrasno rastlino, spadajo v družino bučnic (v katero spadajo tudi bučke, kumare, melone in lubenice) in so, morda presenetljivo, sadje. Buče, ki jih je veliko vrst (rumene, oranžne, rdeče, delica), so najrazličnejših oblik in velikosti.

Magnezij spodbuja dobro razpoloženje

Zanimiva je vsebnost magnezija v tem živilu, hranila, ki deluje na mišični in živčni sistem ter spodbuja dobro počutje obeh sistemov in njuno sprostitev. Njena semena vsebujejo visoko vsebnost triptofana, ki prispeva k izboljšanju ravni serotonina in depresivne navade.

Deluje protivnetno in krepi obrambne mehanizme.

Buča je protivnetno živilo, hkrati pa je priporočljivo živilo za preprečevanje gripe. Bogata je z betakarotenom (organskimi pigmenti, ki se ob absorpciji v telesu spremenijo v vitamin A), njene hranilne snovi pa povečujejo obrambne sposobnosti in ščitijo pred virusi. In dodaja: V primeru alergije ga lahko nadomestimo s korenčkom, saj so njegove koristi zelo podobne.

Neomejene možnosti uživanja

To je še ena od dobrot buč: ne moremo jih jesti le v obliki smetane ali pireja. Ima veliko možnosti.

  • Lahko jo spečemo in pripravimo solato z zelenimi listi, granatnim jabolkom, orehi, kozjim sirom in balzamičnim prelivom. Zelenjava, zdrave maščobe in beljakovine zagotavljajo sitost, absorpcija glukoze pa bo počasnejša.
  • Kot zdrav prigrizek v obliki čipsa (zelo tanko narezanega in pečenega v pečici), začinjenega z začimbami.
  • V zavitku s sirom feta, paradižnikom, solato in avokadom.
  • Lahko jo skuhate z rižem, kvinojo ali lečo in pripravite začinjen kari

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Victoria Beckham za priljubljeno špansko high street znamko oblikovala kapsulno kolekcijo. Zagotovite si svoj kos, preden bo razprodana!

Priporočamo tudi: 77-letna Cher je ob boku svojega 40 let mlajšega partnerja nagrado glasbene ikone sprejela v hlačah, ki jih nosi že 40 let

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu