Čeprav lahko genetski dejavniki vplivajo na našo dovzetnost za sladkorno bolezen, obstajajo dobre novice. Zgodnja uvedba ključnih sprememb v prehrani lahko zmanjša tveganje zanjo in zaustavi razvoj same bolezni.
Sladkorna bolezen tipa 2 je bolezen, ki je povezana s številnimi težavami v življenjskem slogu, kot je visok krvni tlak, ki ga pogosto imenujemo 'tihi ubijalec'.
Čeprav lahko genetski dejavniki vplivajo na našo dovzetnost za sladkorno bolezen, obstajajo dobre novice. Zgodnja uvedba ključnih sprememb v prehrani lahko zmanjša tveganje zanjo in zaustavi razvoj same bolezni.
Endokrinologi ugotavljajo, katera živila so tako škodljiva, da lahko povzročijo sladkorno bolezen, piše Stil. Živilo številka 1, ki povzroča sladkorno bolezen, je po mnenju endokrinologov rafiniran sladkor.
Preberite še:
- Če lahko kdo pri 56-ih osupne v kratkih hlačah ter mini športnem modrčku, in za to navdihne še druge ženske, je to Tanja Ribič!
- Katie Holmes vodila v v top jesenskem trendu: Igralka že nosi najbolj modno barvo prihodnje sezone
"Prekomerno uživanje sladke hrane in pijače lahko privede do inzulinske rezistence, ki je ključni dejavnik pri razvoju sladkorne bolezni. Toda zmanjšanje dodanih sladkorjev je preprost, a močan korak pri obvladovanju tveganja za sladkorno bolezen," pravi Maria Teresa Anton, endokrinologinja.
"Redno uživanje sladkih priboljškov ali živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov lahko zviša raven sladkorja v krvi, kar poveča stres na inzulinski odziv telesa," trdijo strokovnjaki. Dodajajo, da je zmernost ključna, prav tako velikost porcije. Odmerjanje hrane, pitje velikega kozarca vode pred obroki in počasno žvečenje so nekateri načini, kako preprečiti prenajedanje.
Rafinirani sladkor je mogoče najti v vsem, od konzerviranega sadja in sladic na osnovi mlečnih izdelkov do pakiranega peciva. Če ste sladkosnedi, izberite sadje, ki bo veliko vplivalo na zdravje. Sladkor je tudi v solatnih prelivih in omakah, ki jih uporabljamo za izboljšanje okusa mesa.
Ogljikovi hidrati
Izogibanje živilom, kot so bel kruh, sladki kosmiči in ocvrta hrana, lahko prispeva k splošnemu zdravju in pomaga nadzorovati tveganje za sladkorno bolezen. Namesto da jih uživate, povečajte vnos sveže zelenjave, vlaknin in pustih beljakovin. Ob vsakem obroku pojejte skledo sveže sezonske solate.
Aktivne mišice bolje predelajo sladkor, zato je priporočljiv 150 minut na teden aktivnega treninga, 75 minut na teden pa intenzivnega.
Lahko je tek, pohod ali kolesarjenje.
Ključ do znižanja krvnega sladkorja sta prehrana in gibanje ter zmanjšanje stresnih situacij in aktivno spanje.
Kronični stres in pomanjkanje spanja lahko vplivata na raven hormonov in prispevata k inzulinski rezistenci, zato je sprejetje celostnega pristopa k dobremu počutju ključnega pomena za preprečevanje sladkorne bolezni in spodbujanje dolgoživosti.
Dodatki so lahko tudi koristni – zlasti vitamin D in magnezij, vendar strokovnjaki priporočajo, da se pred jemanjem kakršnih koli novih zdravil ali dodatkov posvetujete z zdravnikom.