Zakaj toliko strokovnjakov priporoča rastlinske prehranske želeje kot sladico?
Sladka hrana z beljakovinami, ki jo priporočajo strokovnjaki za prehrano: rastlinski želeji
Ko smo prehranske strokovnjake in zdravnike večkrat (velikokrat) povprašali o zdravih sladkih možnostih za sladico in izogibanje nezdravim prigrizkom, je bil odgovor vedno enak: rastlinski dietni želeji brez sladkorja. Zelo priporočljivi so, ker ne vsebujejo skoraj nobenih kalorij. Zato so za večerjo mirne vesti privoščite sadni rastlinski žele brez dodanega sladkorja.
Ne spreglejte:
- Céline Dion v Pariz prispela v najbolj preverjeni modni kombinaciji, po kateri Francozinje redno posegajo ob dnevih, ko ne vedo, kaj obleči!
- "Zaradi sivih las je videti še lepša": Igralka Salma Hayek je dokaz, da sprejemanje sivih las ne bi moglo biti bolj elegantno
- Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan jeste sladoled? Teh 7 stvari vas bo presenetilo, dve pa sta za vaše zdravje celo precej nevarni
Pomen rastlinske želatine
Ko govorimo o tej možnosti, je treba poudariti, da ne bo dovolj le vsaka želatina. Tudi lahke različice brez sladkorja, ki jih običajno najdemo v supermarketih in ki kljub temu, da nimajo skoraj nobenih kalorij, niso priporočljiva izbira. Psihonutricionist Itziar Digón pojasnjuje: "Tiste, ki jih vidimo v supermarketih v svetlih barvah, niso zdrava izbira, saj čeprav ne vsebujejo sladkorjev, vsebujejo sladila, običajno sorbitol, ki dokazano negativno vpliva na mikrobioto in povzroča črevesna vnetja. Poleg tega te možnosti ne vsebujejo beljakovin ali kolagena, in če so obogatene z beljakovinami, imajo običajno nizko hranilno gostoto," pojasnjuje. Vendar pa strokovnjakinja priporoča želatine rastlinskega izvora, zlasti tiste, ki so narejene iz agar agarja, želatinaste alge.
Rastlinska želatina se pridobiva iz alge agar agar. Najraje jo uporabljamo za pripravo flan in vseh vrst receptov. Vsebuje beljakovine in je bogata z vlakninami. Vsebuje tudi vitamine in minerale, kot so kalcij, fosfor, magnezij in drugi elementi v sledovih, ki so pomembni za zdravje.
Rastlinski želeji so nasitni in vsebujejo vlaknine
Ti želeji vsebujejo veliko vlaknin, zato imajo nasitni učinek. Poleg tega vsebujejo beljakovine rastlinskega izvora. Strokovnjaki se osredotočajo predvsem na njihovo visoko vsebnost beljakovin, saj "te povzročajo večji občutek sitosti kot ogljikovi hidrati, zato so ti želeji zelo dobra izbira". Strokovnjaki prav tako trdijo, da pomagajo zmanjšati absorpcijo maščob, ki jih zaužijemo, uravnavajo prebavni sistem ter izboljšujejo kožo, nohte in lase.
Njihov psihološki učinek na zaključek obroka z nečim sladkim
Za strokovnjake so ti sadni želeji na rastlinski osnovi zanimivi tudi zaradi njihovega psihološkega učinka, saj po kosilu ali večerji pomirijo željo po sladkem. To je nasitna sladica z malo kalorijami, da se po večerji izognemo drugim sladkarijam z več kalorijami, kar je občutljiv trenutek, ko smo na dieti, saj se mi običajno zahoče sladkorja.
Kako jih pripraviti doma
Čeprav lahko v nekaterih zeliščarstvih in trgovinah z ekološko pridelano hrano najdete pripravljene želeje rastlinskega izvora, je najbolje, da jih naredite doma, da se izognete dodatkom. Strokovnjaki dodajajo, da jih pripravite iz naravnih sadnih sokov, ki jih skuhate z agar agarjem, in jim, preden jih postavite v hladilnik, da postanejo žele, dodate koščke sadja, da postanejo popolnejši. Nekateri celo povečajo vsebnost beljakovin tako, da mešanici dodajo jogurt.
Fotografije: Profimedia