To so sestavine, ki jih nikoli ne boste videli v hladilniku prehranskih strokovnjakov: Povečujejo raven holesterola in tveganje za srčne bolezni

20. 9. 2024
To so sestavine, ki jih nikoli ne boste videli v hladilniku prehranskih strokovnjakov: Povečujejo raven holesterola in tveganje za srčne bolezni (foto: Profimedia)
Profimedia

Pet prehranskih strokovnjakov smo vprašali, katerih sestavin ne bi nikoli uporabili na policah svojih hladilnikov.

Strokovnjaki za naturopatsko prehrano razkrivajo živila, ki jih svojim strankam najbolj priporočajo za spomladansko razstrupljanje, in živila, ki so jih prepovedali v svojih hladilnikih.

Preberite še:

Živila, ki se jim po mnenju naturopatov izogibajte za boljše zdravje:

Sarah Benhamou, naturopatinja:

  • Industrijsko hladno meso. Razlog za to? Vsebujejo nitrite, za katere je znano, da negativno vplivajo na zdravje.
  • Industrijski sadni sokovi. Ne le, da zagotovo povečajo raven sladkorja v krvi, ampak tudi nimajo nobene hranilne vrednosti.
  • Industrijski obroki, pripravljeni za uživanje. Njihova sestava je več kot vprašljiva! Če nimate časa, izberite ekološko zamrznjeno ribo z ekološko zamrznjeno zelenjavo - spečete jo v 15 minutah in uživate v zdravem obroku!

Lucile Champy, svetovalka za prehrano:

  • Sladkorne kreme.
  • 0-odstotni jogurti. Paradoksalno so dietni izdelki najboljši način za pridobivanje telesne teže. Pogosto so bolj sladki (da bi nadomestili pomanjkanje maščob), različice "brez sladkorja" pa so goste z umetnimi sladili.
  • Maslo.

Mary Delberghe, naturopat:

  • Jogurti iz kravjega mleka. Vsaj tisti, ki jih dobimo v supermarketih, ki so vnetni in zakisani. Vsebujejo beljakovine kravjega mleka (npr. kazein) in laktozo, ki so za nekatere ljudi težko prebavljive in povzročajo vnetne reakcije.
  • Margarina. To je nadomestek za maslo, ki zaradi svojih sestavin (rastlinska olja, ki so pogubna za planet in naše zdravje) in postopka izdelave nima nobenih koristi za zdravje. Večina komercialnih margarin vsebuje transmaščobe (za katere je znano, da povečujejo raven holesterola in tveganje za srčne bolezni) in hidrogenirana rastlinska olja. Namesto tega uporabljam prave vire maščob, kot so maslo, ghee ali kokosovo, olivno ali oreščkovo olje.
  • Sadni sokovi. Ti so pogosto bogati z dodanim sladkorjem in nimajo koristnih vlaknin, ki jih najdemo v celem sadju. Povzročajo, da raven sladkorja v krvi čez dan naraste, kar lahko vpliva na našo težo in raven energije.
To so sestavine, ki jih nikoli ne boste videli v hladilniku prehranskih strokovnjakov: Povečujejo raven holesterola in tveganje za srčne bolezni
Profimedia

Mary Capelle, naturopat:

  • Industrijski gotovi obroki. V njih je preveč soli in slabih maščob.
  • Maslo. Preveč nasičenih maščob.
  • Sadni sokovi: Pri ekstrakciji sadnega soka izginejo vlakna, ki zadržujejo sladkor, zato je sok zelo sladek, čemur se je treba izogibati. Majhen nasvet: če želite svoji vodi dati malo okusa, 500 ml vode dodajte žlico cvetne vode iz pomarančnih cvetov, mete ali timijana. Pomarančni cvetovi pomirjajo, meta pomaga pri prebavi, timijan pa čisti!

Mélodie Dewever, naturopat:

  • Kravje mleko: izdelki, narejeni iz kravjega mleka. Mlekarski lobi je zelo dobro opravil svoje delo, saj danes mislimo, da moramo za dobro zdravje in zadosten vnos kalcija uživati mlečne izdelke. Mlečni izdelki iz kravjega mleka so vnetni, saj vsebujejo encim, ki otežuje prebavo, in kazein, beljakovino, na katero je veliko ljudi občutljivih (in ki lahko povzroči akne, prebavne težave, migrene itd.). Da ne omenjamo težav s srcem in ožiljem, ki jih lahko povzročajo, ter vpliva njihove proizvodnje na okolje.
  • Predelani izdelki. Kot so na primer pripravljeni obroki.
  • Brezalkoholne pijače. So polne sladkorja (celo dietna kokakola!), zelo vnetljive in povzročajo povišano raven sladkorja v krvi.
Predstavljamo vam najboljše street style kombinacije z londonskega tedna mode, na ulicah izstopajo trije trendi

Novo na Metroplay: "Po srcu sem rokerica." - Nina Strnad | Elle podkast