Samo lupljenje sadja in zelenjave ni dovolj: Zakaj moramo banano, lubenico ali avokado pred jedjo oprati?

12. 2. 2024
To je razlog, zakaj bi morali vso zelenjavo in sadje pred uživanjem dobro oprati. (foto: Profimedia)
Profimedia

Če umazanijo lahko zaznamo na lupini, ni nujno, da bodo na sadju in zelenjavi s prostim očesom vidni tudi ostanki pesticidov ali salmonele, kar je potrdila tudi ameriška agencija za hrano in zdravila, ki je na avokadu odkrila listerijo in salmonelo.

 

To, da jabolka ali grozdje pred jedjo operemo, je jasno kot beli dan, toda ali morate oprati tudi banane? Lubenice ali avokado? Strokovnjaki za varno hrano pravijo, da moramo pred uživanjem oprati tudi sadje z debelo lupino, ki ga sicer olupimo in zavržemo.

Ne spreglejte: 

Debela lupina sadja ali zelenjave otežuje prehod bakterijam ali umazaniji, pri rezanju pa jih lahko rezilo noža potisne v notranjost, zato strokovnjaki svetujejo, da sadje pred uživanjem operemo. Poleg tega lahko bakterije z rok po pilingu zlahka prenesemo na predmete, ki jih uporabljamo vsak dan – na primer mobilni telefon, tako da zlahka končajo v naših ustih, očeh ali nosu. 

In medtem ko bomo na lupini sadja in zelenjave videli umazanijo, ostanki pesticidov ali salmonele niso nujno vidni, kar je potrdila tudi ameriška agencija za hrano in zdravila, ki je na avokadu odkrila listerijo in salmonelo.

S pranjem hrana ne bo sterilna ali varna za uživanje, lahko pa zmanjša tveganje kontaminacije ter odstrani pesek, škodljivce, pesticide, herbicide ali vosek.

Strokovnjaki ugotavljajo, da bi morali oprati vso hrano, ki jo narežemo, tudi tisto, ki jo olupimo, kot sta repa ali čebula. "Ne vemo, skozi kaj vse je šla hrana. Od tal do mize je lahko prišla v stik z vsemi vrstami umazanije ali onesnaževalcev," trdijo strokovnjaki.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Življenjski učitelj: Katero znamenje je v letu 2024 vaša sorodna duša?

Priporočamo tudi: Princ Harry: “Archie in Lilibet se v Angliji ne moreta počutiti kot doma"

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan