Če umazanijo lahko zaznamo na lupini, ni nujno, da bodo na sadju in zelenjavi s prostim očesom vidni tudi ostanki pesticidov ali salmonele, kar je potrdila tudi ameriška agencija za hrano in zdravila, ki je na avokadu odkrila listerijo in salmonelo.
To, da jabolka ali grozdje pred jedjo operemo, je jasno kot beli dan, toda ali morate oprati tudi banane? Lubenice ali avokado? Strokovnjaki za varno hrano pravijo, da moramo pred uživanjem oprati tudi sadje z debelo lupino, ki ga sicer olupimo in zavržemo.
Ne spreglejte:
- Pozabite na zlat nakit, to je ogrlica izpred 20 let, ki jo bomo videli na vseh stajlingih za pomlad 2024
- Kate in Lila Moss: Mati in hči v prvi vrsti modne revije Dior ukradli vso pozornost
- Izzivalna in drzna: Nicole Kidman osupnila v obleki z razporki in odprtim hrbtom, ki bi marsikatero damo naredila vulgarno
Debela lupina sadja ali zelenjave otežuje prehod bakterijam ali umazaniji, pri rezanju pa jih lahko rezilo noža potisne v notranjost, zato strokovnjaki svetujejo, da sadje pred uživanjem operemo. Poleg tega lahko bakterije z rok po pilingu zlahka prenesemo na predmete, ki jih uporabljamo vsak dan – na primer mobilni telefon, tako da zlahka končajo v naših ustih, očeh ali nosu.
In medtem ko bomo na lupini sadja in zelenjave videli umazanijo, ostanki pesticidov ali salmonele niso nujno vidni, kar je potrdila tudi ameriška agencija za hrano in zdravila, ki je na avokadu odkrila listerijo in salmonelo.
S pranjem hrana ne bo sterilna ali varna za uživanje, lahko pa zmanjša tveganje kontaminacije ter odstrani pesek, škodljivce, pesticide, herbicide ali vosek.
Strokovnjaki ugotavljajo, da bi morali oprati vso hrano, ki jo narežemo, tudi tisto, ki jo olupimo, kot sta repa ali čebula. "Ne vemo, skozi kaj vse je šla hrana. Od tal do mize je lahko prišla v stik z vsemi vrstami umazanije ali onesnaževalcev," trdijo strokovnjaki.
Fotografije: Profimedia