Grozdje je zaradi svoje sladkosti med najbolj priljubljenim sadjem. In to je zelo dobro za vas. Vendar bodite pozorni na kontraindikacije.
Grozdje v vseh svojih različicah in sortah (obstaja jih približno 8000) je užitek za brbončice in sezonska poslastica: kdo ne obožuje jagodnega grozdja, katerega jagode so eksplozija sladkosti, in kdo ne bi rad vsaj enkrat poskusil Ruby Roman, ekskluzivnega namiznega grozdja iz japonske province Ishikawa, ki stane do 400 dolarjev za grozd in je najdražje na svetu?
Ne spreglejte:
- Po dolgem času v javnosti: Sandra Bullock nosila vrečaste kavbojke in Birkenstocks za casual videz v stilu tihega razkošja
- Mojca Mavec že nosi sandale, ki bodo to poletje zopet vsepovsod in združujejo ljudi, ki imajo sicer različne modne stile (tako lepe so!)
- Komplet v barvi, ki jo redko vidimo na kraljici: Kostim v najbolj priljubljeni pomladni barvi in odprti čevlji za eleganten videz Letizie Ortiz
Poleg pregrešno dragih sort pa je grozdje, ki jeseni krasi naše mize, tudi superživilo, koncentrat antioksidantov s številnimi koristnimi lastnostmi: nedavna študija Univerze v Miamiju na Floridi je potrdila, da redno uživanje grozdja preprečuje oksidativni stres in degeneracijo očesne mrežnice. Vendar se supermoči grozdja s tem ne končajo: zaradi vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki preprečujejo staranje kože, je grozdje tudi lepotni sadež proti gubam, ki kožo poživlja od znotraj. Poleg ohlajanja, čiščenja in hranjenja ta grozdni sadež, ki so ga že opisali kot "čudež narave", spodbuja vlaženje kože na obrazu in telesu.
Lastnosti grozdja
- Zaradi visoke vsebnosti hitro presnovljivih sladkorjev daje energijo
- Zaradi prisotnosti železa in mineralov je koristno za bolnike z anemijo
- Zaradi polifenolov, ki jih vsebuje lupina črnega grozdja, ima antioksidativne in protivnetne lastnosti
- pomaga pri težavah venskega sistema, kot sta krhkost kapilar in flebitis
- Vsebuje koktajl vitaminov, kot so vitamini C, K, A in vitamini skupine B, ter mineralov, kot so kalij, mangan, fosfor in železo, ki so prava spodbuda za lepo kožo
- Vsebuje melatonin, zato ga zaužijete zvečer, da lažje zaspite in uravnavate cirkadiani ritem
- zaradi visoke vsebnosti vode pomaga pri vlaženju telesa
- preprečuje osteoporozo zaradi vsebnosti mineralne soli, ki pomaga pri absorpciji kalcija v kosti
- ureja črevesje zaradi visoke vsebnosti vlaknin
- Grozdni polifenoli podpirajo zdravje črevesja in s tem tudi dobro razpoloženje
- Ena skodelica grozdja vsebuje približno 5 miligramov vitamina C, ki krepi imunski sistem
- zvišuje raven dušikovega oksida v krvi, ki preprečuje nastajanje krvnih strdkov in tako preprečuje srčni infarkt
- deluje kot afrodiziak
Kontraindikacije
- Zaradi visoke vsebnosti sladkorja ni priporočljiv za sladkorne bolnike.
- Ni priporočljiv za tiste, ki trpijo za kolitisom, razjedami, razdražljivim črevesjem in boleznimi ledvic.
Ne zavrzite ničesar iz grozdja
Kaj jesti iz grozdja? Vse. Medtem ko je pulpa odličen vir vitaminov in mineralov, koža in semena (pa tudi listi in korenine) vsebujejo resveratrol, ki se uporablja tudi v kozmetiki in se ponuja kot prehransko dopolnilo. Z razlogom, saj je antioksidant, protivnetna, diuretična, čistilna, protibakterijska in protiglivična snov, ki redči kri in se bori proti slabemu holesterolu.
Boljše belo ali črno grozdje?
Oboje. Črno grozdje vsebuje antioksidante, polifenole in železo, ki je koristno za izboljšanje krvnega obtoka: ne zaman različni izdelki za težke noge, zlasti poleti, vsebujejo izvlečke različnih delov grozdja. Poleg tega je bogato s folno kislino, ki je koristna v prvih mesecih nosečnosti. Belo grozdje je bogato z minerali, kot so železo in zlasti kalij, mineralna sol, koristna za številne funkcije, od učinkovitosti srca do oksigenacije tkiv.
Koliko grozdja lahko pojeste na dan?
Grozdje vsebuje veliko sladkorja, zato z njim ne smete pretiravati. Priporočena dnevna količina je približno 100-150 gramov. Po drugi strani pa so sultanke ali sultani zelo kalorični, zato se omejite na približno 30 gramov. Sveže (ali suho) sadje, zlasti če ga jeste med obroki, pa vedno kombinirajte z beljakovinami, kot so jogurt, kefir, svež sir ali oreščki mandlji in lešniki, da ne bi sprožili glikemičnih vrhov.
Dajte ga v jutranji musli ali ga za sladek pridih dodajte solatam. Ali pa ga uživajte kot sladico, namesto sorbeta, ki ga za nekaj ur postavite v zamrzovalnik in uživajte v grozdju, kot bi bilo zamrznjeno bonbono. Grozdni sok (poskusite sveže centrifugiran) je okusen, vendar ga srkajte ali razredčite z vodo, saj je to sladkorna bomba.
Dieta z grozdjem
Ste že slišali za grozdno dieto, ki so jo uporabljali že stari Grki? Najbolj radikalna različica je, da tri dni zaporedoma uživamo samo ta sadež, da bi razstrupili in očistili telo. Ta drastična in omejujoča dieta ima kontraindikacije in stranske učinke ter ni primerna za vsakogar, zato se pred njenim izvajanjem posvetujte s strokovnjakom.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: 4 zaskrbljujoče napovedi Stephena Hawkinga, ki se že uresničujejo
Priporočamo tudi: (Ne)običajni aromatični špageti po receptu Jamieja Oliverja: Ko jih boste poskusili, bodo postali vaši najljubši (RECEPT)
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču