Protivnetna kolagenska juha, ki jo strokovnjaki za prehrano priporočajo za večerjo: Dobro vpliva na zdravje prebave in je odlična za vašo kožo ter možgane

18. 3. 2024
To so razlogi, zakaj mnogi obožujejo kostno juho. (foto: Profimedia)
Profimedia

O prednostih znane kostne juhe smo se pogovarjali z več strokovnjaki (z vključenimi recepti). Juha pa je deležna tudi odobravanja s strani slavnih osebnosti.

Govoriti moramo o kostni juhi, protivnetni juhi, bogati s kolagenom, ki jo soglasno in vneto priporočajo strokovnjaki za prehrano. Res je, da je postala modna, deloma zaradi milosti številnih zvezdnikov - Salma Hayek je kot zadnja povedala, da vsak dan spije skodelico -, v resnici pa jo strokovnjaki za prehrano odobravajo iz več razlogov, tudi čustvenih. Prednosti kostne juhe so številne, med drugim tudi psihološke. Pripravimo jo lahko preprosto, iz sestavin, ki jih imamo na dosegu roke, celo iz ostankov, zato je tudi trajnostna. In ima zelo zanimivo hranilno gostoto.

Ne spreglejte:

Deluje protivnetno in dobro vpliva na zdravje prebave

To je ena od prednosti, poudarjajo strokovnjaki. Ta juha zmanjšuje črevesna vnetja in lajša nekatere simptome pri ljudeh s prebavnimi težavami. Je zelo dobro prebavljiva in pomaga tudi pri prebavi drugih živil.

Koristna je tudi za izboljšanje prepustnosti črevesja. Povečana prepustnost črevesne stene pomeni, da črevo namesto majhnih molekul prepušča v krvni obtok velike molekule ali snovi, ki lahko vplivajo na sklepe. Zdi se, da kostna juha deluje kot tesnilo na črevesno steno, kar spodbuja njeno normalno delovanje. Poleg tega je bogata z minerali, kot je magnezij, ki ga v običajni prehrani ni tako lahko dobiti.

Visoka vsebnost kolagena je koristna za kožo

Ta juha, ki se običajno pripravlja iz piščančjih trupov, telečjega kolena s hrustanci in celo zelenjave, je zelo dobra za kožo. Ključno pri tem je po besedah doktorja Mira to, da je naravni vir kolagena. Kolagena v prehrani ni lahko najti. Ko uživamo živalske beljakovine, dejansko zaužijemo mišični del, ne uživamo pa navadno glavnih virov živalskega kolagena, ki ga vsebujejo kite, vezi ... Kostne juhe so kuhana infuzija kosti, kostnega mozga, vezi in govejih ali piščančjih trupov, ki po kuhanju dobijo želatinasto juho, bogato s kolagenom.

To je jed, bogata z želatino in aminokislinami, glukozaminom ali hondroitinom, ki koristijo bolnikom z bolečinami v sklepih, propadanjem sklepnega hrustanca ali kroničnimi boleznimi, kot je osteoartritis. Ima tudi imunološke učinke. Je tudi idealen vir kolagena, ki izboljšuje kakovost kože.

Pomirjujoče na psihološki ravni (in dobro za možgane)

Mnogi se osredotočajo tudi na psihološke prednosti te jedi, saj ko jemo vročo juho, to takoj ustvari občutek dobrega počutja in ugodja, kar je pomembno, da iščemo, ko jemo. Poleg tega, kot poudarjajo, vsebnost kakovostnih maščob zagotavlja energijo in je koristna za možgane.

Je nasitna in primerna za večerje

Čeprav nekateri zvezdniki trdijo, da jo pijejo pri zajtrku - za vsak okus, za vsako barvo -, je v resnici dobra izbira za katerikoli del dneva, zlasti za večerjo. Uživamo jo lahko kot katero koli drugo vrsto juhe in ni posebnih priporočil glede količine ali najprimernejšega časa za pitje. Lahko jo jemo kot glavno jed, saj je zelo polnovredna in hranljiva; je pa tudi idealna priloga, zlasti v hladnih mesecih, ko postane nasitna in pomirjujoča.

Strokovnjaki poudarjajo tudi njegove prednosti pri uravnavanju telesne teže: Zaradi svoje goste, želatinaste konsistence ima zelo nasitno funkcijo. Lahko ga uporabimo kot samostojno jed kot kompenzacijsko strategijo pri večerji po večjem obroku. Lahko bi tudi zaužili majhno skodelico pred obroki, da bi zaradi njegovega nasitnega učinka nadzorovali količine.

Pomen počasnega kuhanja

Strokovnjaki potrjujejo, da je ključno sestavine kuhati počasi, po možnosti v loncu in z malo kisa, da se bolje izločijo minerali iz kosti juhe. Pomembno je, da kuhamo počasi in pri nizki temperaturi, da izločimo največje število hranilnih snovi. Idealno je, če kuhamo na nizki temperaturi, v počasnem loncu ali loncu za kuhanje, in sicer vsaj 24 ur kuhanja. Za to pa izberite kakovostne kosti, po možnosti iz naravnega goveda, krmljenega s travo, ali perutnine iz proste reje. V hladilniku jo lahko hranimo približno 5 dni, brez težav pa ga lahko tudi zamrznemo, saj ga je najbolje kuhati v večjih količinah, da je na voljo. Običajno ima po kuhanju želatinasto konsistenco, ki se pri segrevanju zmehča.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Zabaven in zapeljiv trend resic bo to pomlad povzdignil naše stajlinge

Priporočamo tudi: Napačna nega kože, zaradi katere ste lahko videti starejši: Koraki nege kože, ki jih ne smete ignorirati