Dragocena sredozemska začimba, katere zdravstvene koristi so poznali že stari Grki: Če jo boste jedli pogosteje, boste živeli veliko dlje

25. 8. 2024
Deli
Dragocena sredozemska začimba, katere zdravstvene koristi so poznali že stari Grki: Če jo boste jedli pogosteje, boste živeli veliko dlje (foto: Profimedia)
Profimedia

Ne le, da obogati naše jedi, ampak je zaradi svojih lastnosti in koristi koristen tudi za naše zdravje.

Origano je najbolj priljubljena sredozemska začimba. Okusna in dišeča, skriva pa antioksidativne lastnosti, za katere morda niste vedeli.

Ko boste naslednjič doma pripravljali hitro jed s testeninami, boste morda želeli dodati dodaten ščepec origana - pa ne le zato, ker je aromatično zelišče tako okusno. Osnovna sredozemska rastlina vsebuje tudi številne koncentrirane antioksidante, ki so zelo koristni v boju proti vnetjem, oksidativnemu stresu in celo okužbam. Zaradi številnih zdravstvenih koristi origana ga že stoletja uporabljajo kot naravno zdravilo. Je tudi prava rastlina dolgoživosti, saj nas ščiti pred oksidativnim stresom in okužbami ter nam pomaga pri dobri prebavi.

Preberite še:

Kaj je origano?

Oregano, strokovno ime Origanum vulgare, je aromatična rastlina iz družine Lamiaceae, ki raste na skalnatih in težko dostopnih območjih, cveti pa od junija do septembra, v mesecih, ko se nabirajo in sušijo tudi veje, da dobimo drobljenec, ki ga poznamo. Ta trajnica, ki jo danes gojijo po vsem svetu, izvira iz južne in srednje Azije, držav Sredozemlja in severne Afrike.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja za zdravljenje bolezni dihal, kot sta kašelj in bronhitis, očitno pa so jo v terapevtske namene uporabljali že v stari Grčiji, na primer za celjenje ran. Zdi se, da je bil v modi tudi v starem Rimu, kjer so ga cenili ne le za začinjanje jedi, temveč tudi zaradi njegovih prebavnih lastnosti. Origano lahko uživamo svež ali posušen: še posebej zdravilen pa je v obliki olja, ki se v zeliščni medicini uporablja za zdravljenje vsega, od prebavnih težav do kožnih okužb in zobobola.

"Origano je rastlina iz iste družine kot meta in vsebuje številne snovi z močnimi antioksidativnimi lastnostmi," potrjuje Shabir Daya, farmacevt. Olje origana je še posebej bogato s snovmi, kot so karvakrol, timol in rožmarinska kislina. Karvakrol pomaga omejevati razmnoževanje različnih vrst bakterij. Timol ima protimikrobne in protiglivične lastnosti, zato je uporaben v boju proti bakterijskim in glivičnim okužbam. Te snovi izboljšujejo tudi zdravje črevesja in preprečujejo težave, kot sta SIBO in okužba z bakterijo Helicobacter Pylori.

Dragocena sredozemska začimba, katere zdravstvene koristi so poznali že stari Grki: Če jo boste jedli pogosteje, boste živeli veliko dlje
Profimedia

Koristi origana za zdravje in kožo

  • ima antioksidativne lastnosti in preprečuje delovanje prostih radikalov
  • ima protivnetne lastnosti in deluje proti vnetjem v telesu
  • deluje proti delovanju virusov in bakterij
  • spodbuja dolgoživost
  • Bogat z vitaminom K, vitaminom E in vitaminom A, ki so koristni za kožo
  • Vsebuje kalij, ki uravnava krvni tlak
  • Bogat s kalcijem, ki je koristen za zobe in kosti
  • bogat z vlakninami, ki pospešujejo prebavo ter preprečujejo hiperglikemijo in povišan holesterol

Kontraindikacije

Uživanje origana ni priporočljivo za tiste, ki trpijo za gastritisom in peptično razjedo.

Kako uporabljati origano pri kuhanju

Origano lahko uporabljate kot začimbo v najrazličnejših jedeh. Vprašanje je, kje ga ne smemo uporabljati. Če vam je všeč njegov grenak in sadni okus hkrati, ga lahko potresete res na vsako jed, zlasti poletne jedi. Z dodatkom origana v testenine, solate iz ječmenovega ali pirajevega riža, ribje jedi, sveže sire, kot je kozji sir, hladne juhe in seveda solate, dobi večina naših receptov dodaten zagon.

Najbolje se ujema z zelenjavo, kot so paradižnik, bučke, jajčevci in kumare. Uporabite ga lahko v solati caprese, klasični brusketi ali solati s paradižnikom in čebulo, ki je neprekosljiv primer preproste kuhinje, ki je hkrati okusna in zadovoljiva.

Solata iz paradižnika in čebule z origanom

Sestavine:

  • 4 velike zrele paradižnike, po možnosti San Marzano, ali 8-10 češnjevih paradižnikov
  • 1 rdeča čebula
  • Sveži ali posušeni origano
  • bazilika (po želji)
  • Ekstra deviško oljčno olje
  • Rdeči vinski ali jabolčni kis
  • Morska sol
  • mleti poper (po želji)

Paradižnike narežite na kolobarje in jih položite v skledo. Na vrh položite na tanko narezano čebulo. Prelijte z ekstra deviškim oljčnim oljem, kisom, soljo in poprom. Po vrhu potresite veliko origana in po želji dodajte nekaj nasekljanih listov bazilike. Postrezite z rezino polnozrnatega toasta ali kvašenega kruha.

Hollywoodska zvezdnica zasenčila vse prisotne: Meg Ryan je namesto petk za rdečo preprogo na sarajevskem filmskem festivalu izbrala nepričakovane čevlje

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču