Pozabite na sredozemsko dieto, to je atlantska dieta, ki je po mnenju strokovnjakov še bolj učinkovita

7. 8. 2024
Podobna je sredozemski prehrani, vendar ima nekaj pomembnih razlik. Dva strokovnjaka pojasnjujeta, zakaj je (morda) še boljša. (foto: Profimedia)
Profimedia

Podobna je sredozemski prehrani, vendar ima nekaj pomembnih razlik. Dva strokovnjaka pojasnjujeta, zakaj je (morda) še boljša.

Koristi atlantske prehrane. Zakaj poskusiti novo tekmico mediteranske prehrane?

Po zadnjih raziskavah so prebivalci Španije in Portugalske, ki živijo ob Atlantskem oceanu, statistično manj nagnjeni h kroničnim zdravstvenim težavam kot prebivalci drugih delov sveta. Zdi se, da je ta posebnost nekako povezana z njihovim načinom prehranjevanja. Raziskave, opravljene na vzorcu prebivalcev teh območij, so namreč pokazale, da imajo tisti, ki se prehranjujejo po "atlantski dieti", nižjo raven "slabega" holesterola (znanega kot LDL ali lipoprotein nizke gostote) in manjšo nagnjenost k debelosti. Rezultati teh študij so prav tako zanimivi na področju dolgoživosti. Druga raziskava, ki je bila v tem primeru opravljena na več kot 3 000 odraslih, starejših od 60 let, je pokazala, da je med tistimi, ki se prehranjujejo po atlantski dieti, drastično manj življenjsko nevarnih bolezni.

Ne spreglejte:

"Takšna prehrana z nizko vsebnostjo sladkorja in ultraobdelanih živil, vendar z veliko polnovrednih živil, antioksidantov in zdravih maščob lahko pomembno vpliva na dolgoživost," pravi strokovnjakinja za prehrano Nichola Ludlam-Raine. "To je način prehranjevanja, ki je povezan z majhnim tveganjem za kronične bolezni in stanja, ki lahko skrajšajo pričakovano življenjsko dobo, kot so bolezni srca, možganska kap in sladkorna bolezen."

Atlantska in sredozemska dieta: kako se razlikujeta

Atlantska dieta je na prvi pogled zelo podobna tradicionalni sredozemski dieti, saj vključuje kakovostno oljčno olje, sveže ribe ter veliko sadja in zelenjave. Vendar pa je med njimi nekaj pomembnih razlik. Medtem ko pripadniki sredozemske diete za svoj delež ogljikovih hidratov uporabljajo predvsem testenine, se tisti, ki se prehranjujejo po atlantski dieti, zanašajo na druge škrobnate ogljikove hidrate, kot so riž, krompir in kruh. Več je mesa, zlasti govejega in svinjskega, mlečni izdelki pa niso demonizirani: mleko in sir imata ključno vlogo. Tako kot sredozemska prehrana tudi atlantska vključuje uživanje rdečega vina, ki je, kot je znano, v zmernih količinah blagodejno za zdravje srca in ožilja. Vključitev mesa, ogljikovih hidratov in mlečnih izdelkov omogoča večjo prilagodljivost pri prehranjevanju in večje zadovoljstvo," pravi londonska dietetičarka Reema Pillai. "Čeprav vključuje večje uživanje škrobnatih ogljikovih hidratov kot tradicionalna sredozemska dieta, jih atlantska dieta združuje s kakovostnimi beljakovinami in živili, bogatimi z vlakninami."

Sezonski način prehranjevanja

Atlantska dieta daje velik poudarek sezonski prehrani in ponuja lekcijo dobrega počutja in trajnosti, ki bi jo bilo dobro usvojiti. Čim manj kilometrov mora hrana prepotovati, tem bolj je njena hranilna vrednost nedotaknjena in manj konzervansov je potrebnih za ohranjanje svežine. "Prehranjevanje v skladu z ritmom letnih časov, ki ga zagotavlja atlantska dieta, zagotavlja, da sadje in zelenjavo zaužijemo takrat, ko sta njuna hranilna vrednost in okus največja," pojasnjuje Ludlam-Raine. "Sezonska prehrana podpira lokalno kmetijstvo in zmanjšuje vpliv na okolje, ki ga povzroča prevoz hrane na dolge razdalje. Spodbuja tudi raznolikost prehrane, saj se izdelki, ki so na voljo skozi vse leto, spreminjajo iz sezone v sezono in zagotavljajo številne hranilne snovi in fitokemikalije, ki so bistvenega pomena za zdravje."

5 stebrov atlantske diete (in njihove prednosti)

1. Meso z zelenjavo

Atlantska dieta se bolj kot druge diete - tudi sredozemska - osredotoča na kakovostne kose mesa, kot sta svinjina in jagnjetina, ki so bogati s hranilnimi snovmi, kot so železo, jod in cink. Kot poudarja Pillai, je treba za doseganje prehranskih koristi paziti, kako uživamo meso: "Način kuhanja lahko vpliva na njegove prehranske lastnosti," opozarja strokovnjak. "Pred pripravo mesa je treba izbrati najbolj puste kose in odstraniti vidno maščobo. S pečenjem ali praženjem zmanjšamo količino dodane maščobe. Poleg tega del maščobe v mesu kaplja v ponev, zato jo lahko zavržemo".

Bogate in okusne enolončnice ali cocidos so osnovna jed severozahodne Španije in so običajno sestavljene iz mesa, ki se duši v loncu skupaj s stročnicami in zelenjavo, kar je odlična kombinacija tako z vidika okusa kot hranilne vrednosti. Poleg tega ta vrsta kuhanja razgrajuje vezivna tkiva, zaradi česar je meso lažje prebavljivo, in lahko poveča razpoložljivost hranilnih snovi, kot je kolagen. "Pomembno je tudi, da pazimo, s čim postrežemo meso," poudarja Pillai. "Vedno imejte v mislih, da rastlinska hrana, bogata z vlakninami, vsebuje veliko hranilnih snovi in je zato idealna za postrežbo poleg mesa. Od pečene ali parjene mešane zelenjave do solat s stročnicami - dodatek teh živil lahko poskrbi za bolj uravnotežen in hranljiv obrok."

2. Jajca in mlečni izdelki

Glede na to, da je Španija domovina sira Manchego, stiskanega sira iz mleka posebne pasme ovc (t. i. manchega), in glede na to, da imajo Portugalci velik apetit po jajcih (v povprečju jih pojedo 220 na leto), ne preseneča, da so jajca in mlečni izdelki pomembni elementi atlantske prehrane. Jajca, ki jim pravijo "naravni multivitamini", so prava hranilna moč, tudi zato, ker so eden najpopolnejših virov beljakovin. Vsebujejo namreč vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih telo potrebuje in jih ne more proizvesti. Vsebujejo tudi majhne količine vseh vitaminov in mineralov, potrebnih za delovanje telesa, vključno s holinom ali vitaminom J, ki skrbi za zdravje možganov. Tudi siri, kot je Manchego, so dober vir beljakovin in vsebujejo pomembne minerale, kot je kalcij, ki je nujen za zdravo rast kosti. Ta sir je tudi alternativa za tiste, ki so občutljivi na laktozo, saj se pri zorenju veliko tega sladkorja razgradi.

3. Mastne ribe

Mastne ribe, kot so sardele in sardine, so pogosto prisotne na portugalskih in severozahodnih španskih mizah in so poslastica, ki bi jo morali vsi pogosteje uživati. Mastne ribe vsebujejo veliko beljakovin, poleg tega pa so bogate tudi z vitamini skupine B, A in D ter železom in cinkom. So tudi odličen vir maščobnih kislin omega-3, ki imajo protivnetne lastnosti in katerih uživanje je povezano z zmanjšanjem številnih bolezenskih stanj, kot so depresija, anksioznost in bolezni srca.

4. Krompir

Krompir je še ena osnovna sestavina atlantske prehrane. Med tapas, tipičnimi okusnimi prigrizki, ki jih v barih na celotnem Iberskem polotoku strežejo tople ali hladne kot aperitiv, so v atlantskih regijah še posebej priljubljeni tortilje in tako imenovani patatas bravas (dobesedno "divji krompir"), krompir, dušen na oljčnem olju in aromatiziran s sladko ali pekočo papriko. "Krompir je lahko vir številnih hranilnih snovi v naši prehrani, vključno s kalijem, visoko vsebnostjo vitamina C in nekaterimi vitamini skupine B," pravi Pillai. "Krompir, zlasti če ga jemo z olupkom, vsebuje vlaknine, ki pomagajo hraniti naš črevesni mikrobiom, kar ima pomembne vplive na zdravje, od prebave do imunske zaščite in uravnavanja hormonov."

Če želite od krompirja dobiti kar največ koristi, ga je dobro jesti hladnega. Krompir v surovem stanju vsebuje škrob, ki je odporen proti hidrolizi (prebavi) in postane prebavljiv med kuhanjem. Če pa krompir ohladimo, postane ta škrob spet odporen. Odporni škrob (ali škrob tipa 3) je pomemben z zdravstvenega vidika, saj je odporen na prebavo, zato prehaja skozi sistem neposredno v debelo črevo, kjer kot prebiotik spodbuja rast bakterijske flore in izboljšuje splošno zdravje mikrobioma.

5. Oljčno olje

Španija je največja svetovna proizvajalka oljčnega olja (na Iberskem polotoku proizvede več kot 30 % svetovne proizvodnje in 41 % proizvodnje v Evropski uniji). Španci se tako zavedajo zdravih lastnosti oljčnega olja, da ga zjutraj spijejo majhen kozarec kot dnevni tonik. Portugalska se ne more pohvaliti z obsegom proizvodnje, ki bi bil vsaj približno primerljiv s španskim, vendar je oljčno olje kljub temu osrednjega pomena za tamkajšnjo kuhinjo. Razloga ni težko razumeti. Oljčno olje je odličen vir mononenasičenih maščobnih kislin, polifenolov in antioksidantov, saj uravnava krvni tlak, izboljšuje cirkulacijo in se bori proti kroničnim vnetjem, kar prispeva k zmanjšanju tveganja za kronične bolezni, vključno z boleznimi srca. Če želite najboljše od najboljšega, izberite hladno stiskano ekstra deviško različico, ki ne ogroža kakovosti izdelka in ohranja njegove zdravstvene koristi.

Fotografije: Profimedia

4 znamenja bodo imela avgusta neverjetno srečo: Ruska astrologinja pravi, da se to zgodi enkrat na 100 let

Preberite še: Elle je izbrala 5 ključnih kosov poletne garderobe Kate Middleton: Ko se bliža nazivu kraljice, njen stil vse bolj postaja podoben stilu princese Diane

Priporočamo tudi: 3 horoskopska znamenja, h katerim se avgusta vrača bivša ljubezen

Novo na Metroplay: "Kaj je uspeh? Ugotavljaj, česa te je strah, in to vseeno naredi." | NINA DUŠIĆ HREN