Teh 7 vrst sadja naj se izogibajo zlasti diabetiki, pa tudi tisti, ki se trudijo shujšati.
Sadje je zdravo, temu ni spora, a če želite shujšati, nekatere vrste sadja niso vaši prijatelji. Pomembno je, da ste pozorni na to, koliko sladkorja vsebuje posamezno sadje, saj je lahko veliko bolj kaloričen, kot bi si mislili.
Ne spreglejte:
- "Konec je, izvedel je najhujše": Kralja Charlesa ujeli v Londonu na zdravljenju proti raku
- Se spomnite "piščančkov"? Jennifer Lopez jih je kombinirala z najbolj trendno jakno, ki jo Ljubljančanke to zimo obožujejo
- 15 novih izdelkov iz Zare, ki jih ženske, starejše od 50 let že kupujejo za minimalistično spomladansko garderobo
Spodaj je seznam sedmih vrst sadja, ki imajo največ sladkorja, zato naj se jih diabetiki še posebej izogibajo. Mimogrede, kateri sadeži so dovoljeni tudi za diabetike, ker so prehransko bogati in celo pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja, preberite tukaj.
Grozdje
Ne glede na to, ali je črno, belo ali rožnato, ima povprečno grozdje približno 16 % sladkorja v odstotkih. To je veliko za nekaj, kar je tako enostavno dati v usta.
Morda jih boste pojedli počasneje, če jih razpolovite in zamrznete. Pričakal vas bo kot osvežilna jesenska poslastica, ki jo jemo malo dlje.
Fige
Sto gramov fig (povprečno dva sveža sadeža) vsebuje 16 gramov sladkorja. V odstotkih je to 16% sladkorja. Delež sladkorja v suhih figah je višji, neverjetnih 48 % sladkorja.
Če poskušate zmanjšati količino sladkorja, morda narežite nekaj rezin in jih razporedite po kozjem siru za poslastico, bogato z beljakovinami, ali pa jih uporabite v pomaki s pustim mesom, kot je piščanec brez kože.
Mango
Ta eksotični sadež je zdrav, sočen in odličnega okusa. Vsebuje vlaknine in druga hranila, ki jih potrebujete, ima pa tudi veliko naravnega sladkorja.
Kot odstotek vsebuje povprečen mango približno 15% sladkorja. To sadje ni najboljša izbira, če poskušate paziti na svojo težo ali zmanjšati vnos sladkorja. Morda si lahko privoščite nekaj rezin, ostalo pa delite s svojo družino ali shranite za pozneje.
Japonsko jabolko kaki
Kaki je poln fitonutrientov, pa tudi sladkorja. V odstotkih japonski kaki vsebuje 13 % sladkorja in približno 3,6 % vlaknin. Tako kot kivi tudi ta sadež s stanjem na sobni temperaturi dozori, se zmehča in ima prijeten okus.
Češnje
Najljubša poletna osvežitev, češnje, imajo veliko sladkorja in to se res čuti: ena majhna skodelica češenj, ki tehta 100 gramov, vsebuje 12 % sladkorja.
Če napolnite veliko skledo s češnjami, lahko izgubite občutek, koliko pojeste. Vnaprej izmerite malico, da boste natančno vedeli, koliko sladkorja boste zaužili.
Banana
Ena povprečna 120-gramska banana vsebuje 14 gramov sladkorja. V odstotkih je približno 12% sladkorja. Če se zdi to več, kot ste pričakovali, narežite polovico v jutranje kosmiče ali jih preprosto dodajte solati ali šejku.
Hruška
Ena srednje velika hruška ima približno 170 gramov in 17 gramov sladkorja. Jasno je, da ima hruška v odstotkih 10% sladkorja.
Če skušate shujšati, ne zaužijte celega sadeža – samo narežite nekaj hruške v nemasten jogurt ali jo dodajte solati.
Fotografije: Profimedia