Poglejmo, kako in zakaj je parmezan lahko resen zaveznik v naši prehrani. V njem uživajte brez zadržkov!
Obstaja sir, ki ga strokovnjaki za prehrano kljub vsemu na prvi pogled priporočajo, kadar želite nadzorovati svojo telesno težo. Proti vsem pričakovanjem pravimo zato, ker ljudje pri nadzoru telesne teže pogosto govorijo o priročnosti uživanja nizkokaloričnih svežih sirov. Vendar povezovanje sušenega sira, kot je parmezan, z dieto za ohranjanje/izgubo telesne teže ni tako pričakovano. Vendar so prednosti tega sira kot zaveznika zdrave in uravnotežene prehrane potrdili tako strokovnjaki za prehrano kot različne študije, ki so analizirale njegovo sestavo in koristi.
-
Preberite še:
Parmezan ali Parmigiano Reggiano - čeprav ga lahko zamenjamo s sirom Grana Padano, pa hranilna sestava, izvor in postopek proizvodnje parmezana niso enaki, saj je bolj obrtniški in naravni - ima številne prednosti. Ena najpomembnejših je, da je narejen le iz treh sestavin: surovega mleka, sirišča in soli, česar ni vedno lahko najti, saj imajo druge vrste tudi kakšen konzervans.
Gre za živilo, ki ga je priporočljivo v zmernih količinah vključiti v prehrano, saj ima zelo visoko hranilno vrednost, ki nam zagotavlja energijo, potrebno za pravilno delovanje našega organizma. Poleg tega pomaga obnavljati mišična vlakna, da smo zdravi in močni. Ko se odločamo za zdrav način življenja, moramo upoštevati, da uživamo čim bolj naravna živila, kot je parmezan.
Vsebuje veliko beljakovin in nasiti
Ni naključje, da so različni strokovnjaki za prehrano, ko smo jih povprašali po idejah za zdrave recepte, tudi za večerjo, parmezan vključili v solato z rukolo ali zelenjavni namaz. Parmezan, kot je potrdil urednik za zdravje WebMD, je "dobra alternativa za vnos beljakovin, zlasti za ljudi, ki ne jedo mesa". Pravzaprav se sklicujejo na to, da je bilo to živilo na evropski ravni zaradi svojih koristi za zdravje opredeljeno kot funkcionalno. Strokovnjaki poudarjajo tudi njegovo visoko vsebnost beljakovin in prednosti, ki jih ima pri nadzoru lakote in telesne teže. Idealno je za ljudi, ki želijo nadzorovati viške lakote, ki se lahko pojavijo čez dan in ki nas velikokrat pripeljejo do tega, da popolnoma in nenadzorovano jemo.
Je dobra alternativa za aromatiziranje jedi
Tudi psihonutricionist Itziar Digon, ki poudarja, da je parmezan reggiano najbolj obrtniško izdelan, potrjuje, da lahko daje jedem spodbuden pridih. Vendar poudarja, da ga je treba vedno uporabljati v pravi meri, kar je enostavno, saj ima intenziven okus, ki spodbuja njegovo uporabo v majhnih količinah. Pravzaprav strokovnjak razmišlja o tem, da se ne smemo pustiti zapeljati mislim, v katerih za odobritev sira izkoristimo to, da na krožnik damo velike količine. Misel, ki je do neke mere posledica tega, da "je bil sir vedno na tem seznamu prepovedanih živil, ki naj bi jih bilo treba nadzorovati. Iz nadzora pa pride neobvladovanje," pravi o potrebi po zavestnem vključevanju živil.
Dobro za imunski sistem
Dr. Garay opozarja na visoko vsebnost selena v tem siru, "mikrohranila, ki prispeva k pravilnemu delovanju imunskega sistema". Več študij ga omenja tudi kot pomemben vir kalcija - WebMD poudarja, da je koristen za zdravje kosti in krvni tlak - in fosforja. Ima tudi antioksidativne lastnosti ter spodbuja zdravo kožo in lase.
Dobro se prebavlja
Dr. Garay je poudaril še en vidik: je lahko prebavljiv. Pravzaprav je priporočljiv tudi za ljudi, ki ne prenašajo laktoze, saj je brez laktoze.
Pomen uživanja naravne hrane (in ne osredotočanja na kalorije)
Zanimivo je, da se naučimo, da se ne osredotočamo toliko na število kalorij v hrani, temveč na njeno sestavo, in vedno poskušamo izbrati čim bolj naravno hrano. Tako to pojasnjuje strokovnjak Pedro Jaén. "Obstaja veliko živil, ki so označena kot zdrava le zaradi nizke vsebnosti kalorij, vendar ko pogledamo drobni tisk, vidimo, da je vsebnost aditivov in sladil v njih vse prej kot priporočljiva. Ko iščemo kakovostno živilo, moramo upoštevati njegovo prehransko sestavo in ne le kalorično vrednost," pojasnjuje. In dodaja sklicevanje na veliki mit o lahki hrani. "Koncept lahke hrane ima več marketinških kot prehranskih koristi. Na splošno velja, da je živilo "lahko", če je vsebnost enega ali več hranil (na primer sladkorja ali maščobe) zmanjšana za vsaj 30 % v primerjavi z živilom, ki ni "lahko". Vendar to ne pomeni, da je bolj ali manj zdravo za naše telo.
Nekaj idej, kako ga vključiti v prehrano
S parmezanom lahko okusite zdrave jedi, ki se na prvi pogled zdijo puste. V zmernih količinah ga lahko dodate na primer solatam, zelenjavnim juham in omletam.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc