To je edini pravi zajtrk, s katerim bi morali začeti svoj dan: Zdravo žito, ki pospešuje hujšanje, je polno beljakovin, vlaknin in zavira lakoto

10. 12. 2024
Deli
To je edini pravi zajtrk, s katerim bi morali začeti svoj dan: Zdravo žito, ki pospešuje hujšanje, je polno beljakovin, vlaknin in zavira lakoto (foto: Profimedia)
Profimedia

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vitaminov je ovsena kaša pravi zaveznik zajtrka za zdravo hujšanje.

Če želite zdravo shujšati, lahko za pripravo sladkega, zdravega in okusnega zajtrka uporabite eno živilo: oves. Strokovnjaki se strinjajo. In čeprav je pri tem prvem obroku dneva vedno priporočljivo imeti tudi slano različico - zajtrk ni sladica, izbira živil na osnovi rafiniranih sladkorjev, ki povzročajo porast inzulina, pa vas naredi bolj lačne za preostanek dneva. Govorimo o ovsenih kosmičih, žitih, ki jih številni strokovnjaki za prehrano vključujejo v zajtrk. Ovseni kosmiči so okusna alternativa za zdravo hujšanje.

Preberite še:

Ovsena kaša: idealna prehranska možnost

"Oves je žito, ki zagotavlja največ beljakovin. Hkrati vsebuje veliko topnih in netopnih vlaknin. Vsebuje ogljikove hidrate, ki se počasi absorbirajo, in je idealen, kadar poskušate shujšati," pojasnjujejo strokovnjaki, ki poudarjajo, da vsebuje zdrave maščobe, minerale in vitamine skupine B. "Vsebuje tudi veliko protivnetnih in antioksidativnih molekul. Skratka, zaužit zjutraj v obliki kaše je britanska različica zdravega zajtrka, kadar je cilj shujšati in se boriti proti škodljivim učinkom odvečne teže na vnetni sistem, prisoten pri tako imenovanem presnovnem sindromu," pojasnjujejo. Strokovnjaki poudarjajo, da je oves živilo, ki povečuje energijo, in prav zajtrk je najboljši čas za njegovo vključitev.

Oves je dober za zdravje las

Po mnenju strokovnjakov za lase pri Insparyi njegovo bogastvo z vitaminom B, cinkom in silicijem spodbuja zdrave lase, saj ima silicij pomembno vlogo pri proizvodnji keratina, "bistvenega hranila za lase".

Ovsena kaša ne povzroča povišanja sladkorja v krvi

Strokovnjaki zanimivo opozarjajo na to, kako se naše telo in presnova odzivata na sladke zajtrke. Jutro je najslabši del dneva za uživanje sladkorja in škroba, saj sovpada s časom, ko je naše telo najbolj občutljivo na glukozo. Če zajtrk povzroči porast, bo ta najvišji v celotnem dnevu in zato najslabši. Zato je pomembno zagotoviti, da prvi obrok po nočnem postu ne povzroči skokao. Tipični zajtrki, ki jih pogosto spremljajo industrijske sladkarije, ne le da ne nasitijo, temveč povzročijo tudi lakoto pozneje čez dan. Po drugi strani pa je ovsena kaša eno od tistih sladkih živil, ki jih lahko jeste, če želite zdravo shujšati, saj gre za ogljikove hidrate, ki se počasi absorbirajo in ne povzročajo porasta sladkorja v krvi.

To je edini pravi zajtrk, s katerim bi morali začeti svoj dan: Zdravo žito, ki pospešuje hujšanje, je polno beljakovin, vlaknin in zavira lakoto
Profimedia

Kako lahko ovsene kosmiče vključite v svojo prehrano?

Čeprav obstaja veliko načinov vključevanja ovsa - lahko pripravite palačinke z jajci in ovsenimi kosmiči - je ena najlažjih in najpopolnejših možnosti ovsena kaša, kuhani ovseni kosmiči. Strokovnjaki svetujejo, da ovseno kašo pripravite večer prej, in sicer ohlajeno različico ovsene kaše, ki vključuje nekajminutno kuhanje ovsa v vodi ali nesladkanem sojinem napitku ter ga pustite počivati vsaj 12 ur v hladilniku. Zjutraj lahko dodate jagodičevje, jogurt ali kefir, oreščke, arašidovo maslo, kokos ali semena. Druga možnost je priprava z rastlinskim mlekom, jabolkom in malo cimeta. Glede priporočene količine psihologinja priporoča 30 ali 40 gramov.

Preprost recept za dodajanje ovsenih kosmičev v prehrano

Če niste ljubitelj ovsenih kosmičev, ki so se najprej uveljavili v britanskih prehranjevalnih navadah, obstajajo tudi druge možnosti za uživanje ovsenih kosmičev. Ena najbolj znanih je uporaba ovsenih kosmičev za pripravo žitnih ploščic ali domače granole. To storite tako, da ovsene kosmiče zmešate z izbranim suhim sadjem in stopljeno mešanico rjavega sladkorja (ali celo verige), kokosovega olja, malo agavinega sirupa in izvlečka vanilje, da dobite rahlo vlažno zmes. Nato žitne ploščice, ki smo jih prej dali v modelčke, 10 do 15 minut pecite v pečici pri 180 stopinjah. Ovsene kosmiče lahko zmešate s poljubnimi sestavinami, vključno s čokoladnimi koščki, koščki svežega sadja itd. Če želite ta recept pripraviti v obliki granole, vam zmesi ni treba dati v modelčke. Lahko jo segrejete na pekaču, in ko jo vzamete iz pečice, ko se ohladi, jo narežite na koščke.

Novo na Metroplay: “Lahko si v pižami, dokler je del koreografije” | BRIGITA KRAŠOVEC, ELLE MLADI TALENT 2024