Neverjetne zdravilne in shujševalne lastnosti te zelenjave: Pomladi bi jo morali pojesti čim več

7. 5. 2023
Neverjetne zdravilne in shujševalne lastnosti te zelenjave: Pomladi bi jo morali pojesti čim več (foto: Profimedia)
Profimedia

Vitamin B1, ki ga vsebuje v precejšnji količini, preprečuje pridobivanje telesne teže in kopičenje maščob.

Mlada čebula, znana tudi kot biserna čebula ali čebula koktajl, je majhna, sladka vrsta čebule, ki je polna koristi za zdravje in hujšanje. Ta drobna zelenjava vsebuje malo kalorij, veliko vlaknin ter veliko vitaminov in mineralov, zato je odličen dodatek vsaki zdravi prehrani. O mladi čebuli se govori bistveno premalo, je ena najcenejših vrst zelenjave, čeprav je po hranilni sestavi in ​​zdravilnih učinkovinah superživila.

Čebula ima že sama po sebi neverjetne koristi za zdravje, mlada čebula pa vse enako, vendar v veliko večji koncentraciji! Ko boste slišali vse zdravstvene prednosti te skromne spomladanske zelenjave, boste spoznali, da ne dobi niti približno toliko pozornosti, kot bi si jo zaslužila.

Ne spreglejte:

Mlada čebula (Allium ursinum L.) je enoletna rastlina iz družine čebulic, kamor sodijo še česen, rdeča čebula, por in drobnjak. Nima odebeljene čebulice in je nekoliko blažjega okusa kot večina vrst čebule.

Kot večina zelenjave in sadja je sestavljen večinoma iz vode. Skodelica mlade čebule ima le 134 kJ (32 kcal) in nič holesterola. Prav tako ima manj sladkorja in ogljikovih hidratov kot zelenjava, kot so korenje, krompir ali koruza. Vendar pa je kapesota bogata s snovmi, ki pomagajo pri obvladovanju in zdravljenju številnih bolezni in motenj, tradicionalno pa so jo uporabljali za zdravljenje glavobolov, prehladov, želodčnih bolečin in bolezni srca.

Bogata je tudi s flavonoidi, žveplovimi snovmi in antioksidanti, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Mlada čebula je odličen vir vitamina C, vitaminov B, kot so vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin) in B3 (niacin). Vsebuje dvakratno dnevno priporočeno količino vitamina K v samo eni skodelici, poleg tega pa je vir drugih vitaminov in mineralov, kot sta kalcij in kalij.

Vitamin B1, ki ga vsebuje v precejšnji količini, preprečuje pridobivanje telesne teže in kopičenje maščob. In raziskave so pokazale, da vsebuje tudi ferulinsko kislino in kvercetin, snovi, ki prav tako preprečujeta kopičenje maščob v telesu, zato se z rednim uživanjem mlade čebule maščoba v večji meri porabi kot vir energije.

Profimedia

Poleg tega čebula zmanjša občutek lakote zaradi velike količine vlaknin, ki zagotavljajo dolgotrajen občutek sitosti in vzdržujejo raven holesterola na normalnih vrednostih ter imajo zanemarljivo malo kalorij.

Mlada čebula je bogata z vitaminom K, ki ima ključno vlogo pri strjevanju krvi, pomemben pa je tudi zato, ker preprečuje otrdelost krvnih žil, saj preprečuje nastajanje kalcijevih oblog. In poleg tega je tudi pravi koncentrat vitamina C, ki dokazano pomaga krepiti imunost in preprečuje okužbe.

Poleg tega je raziskava, objavljena v reviji Food Chemistry, odkrila posebno snov v mladi čebuli, ki poveča proizvodnjo protiteles za boj proti gripi. Raziskave so tudi pokazale, da lahko izvleček mlade čebule znatno zniža številne dejavnike tveganja za nastanek bolezni srca, kot so raven skupnega holesterola, trigliceridov in holesterola LDL, s čimer zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca. Mlada čebula je dobra tudi za zdravje kosti, spet po zaslugi vitamina K, ki poveča proizvodnjo beljakovin, potrebnih za povečanje gostote kosti.

Prednosti mlade čebule

Nizkokalorična vsebnost in visoka vsebnost vlaknin

Otroška čebula je nizkokalorična zelenjava, saj vsebuje le 25 kalorij na 100 gramov. Zato je odlična izbira za vse, ki želijo shujšati ali ohraniti zdravo telesno težo. Poleg nizke vsebnosti kalorij vsebuje tudi veliko vlaknin. Vlaknine so vrsta ogljikovih hidratov, ki se v telesu ne absorbirajo, temveč gredo skozi prebavni sistem večinoma nepoškodovane. To pripomore k občutku polnosti in sitosti, kar lahko zmanjša vnos kalorij in pomaga pri hujšanju.

Profimedia

Bogata s hranili

Kljub svoji majhnosti so mlade čebule polne hranilnih snovi. So odličen vir vitamina C, ki je pomemben za ohranjanje zdravega imunskega sistema in zdravo kožo. Otroška čebula je tudi dober vir vitamina B6, ki telesu pomaga proizvajati rdeče krvničke in ohranjati pravilno delovanje možganov.

Poleg vitaminov je čebula tudi dober vir mineralov, kot sta kalij in mangan. Kalij je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka in ohranjanje zdravega delovanja srca, mangan pa za zdrav razvoj kosti in celjenje ran.

Antioksidativne lastnosti

Mlada čebula je bogata z antioksidanti, spojinami, ki pomagajo ščititi telo pred poškodbami, ki jih povzročajo škodljive molekule, imenovane prosti radikali. Prosti radikali lahko povzročijo oksidativni stres, ki lahko poškoduje celice in prispeva k razvoju kroničnih bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen in bolezni srca.

Poseben antioksidant, ki ga najdemo v čebuli, je kvercetin, ki ima protivnetne lastnosti in lahko zmanjša tveganje za nastanek kroničnih bolezni. Dokazano je tudi, da kvercetin znižuje krvni tlak, kar lahko izboljša zdravje srca in pripomore k zmanjšanju telesne teže.

Uravnavanje krvnega sladkorja

Otroška čebula je živilo z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da ima minimalen vpliv na raven sladkorja v krvi. To je pomembno za ohranjanje stabilne ravni sladkorja v krvi in preprečevanje skokov inzulina, ki lahko prispevajo k povečanju telesne teže in povečajo tveganje za kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen.

Poleg tega čebula vsebuje žveplove spojine, ki lahko pomagajo izboljšati občutljivost na inzulin, kar lahko pripomore k uravnavanju ravni sladkorja v krvi in izboljšanju presnovnega delovanja. To lahko podpira prizadevanja za zmanjšanje telesne teže in spodbuja splošno zdravje.

Načini vključevanja mlade čebule v prehrano

Mlado čebulo lahko uporabite v različnih jedeh, da ji dodate okus in hranilne snovi. Tukaj je nekaj idej za vključitev mlade čebule v vašo prehrano:

  • Čebulo podušite s česnom in drugo zelenjavo, da dobite okusno in zdravo prilogo.
  • Sesekljano mlado čebulo dodajte juham in enolončnicam, da bo okusna in hranljiva.
  • Mlado čebulo pecite z drugo korenasto zelenjavo, kot sta sladki krompir in korenje, za okusno in zdravo prilogo.
  • Kisajte mlado čebulo za okusen in zdrav prigrizek.
  • Mlado čebulo uporabite kot okras za solate in druge jedi.
Profimedia

Mlada čebula je hranljiva in okusna zelenjava, ki ima številne koristi za zdravje in hujšanje. Zaradi nizke vsebnosti kalorij in visoke vsebnosti vlaknin ter antioksidativnih lastnosti in lastnosti uravnavanja krvnega sladkorja je odličen dodatek k vsaki zdravi prehrani. Zato ne oklevajte in dodajte nekaj mlade čebule svojim jedem ter uživajte v številnih koristih za zdravje, ki jih ponuja.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Charles III. je dvakrat bogatejši od Elizabete II: Od kod izvira njegovo premoženje?

Priporočamo tudi: Najbolj ponesrečeni videzi spektakularne Met Gala noči: To so zvezdnice, ki so letos s svojim modnim izborom popolnoma zgrešile

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač