"Moj trebuh je bil po obroku vedno napihnjen, dokler mi dietetik ni priporočil tega protivnetnega zeliščnega čaja"

2. 11. 2024
Deli
"Moj trebuh je bil po obroku vedno napihnjen, dokler mi dietetik ni priporočil tega protivnetnega zeliščnega čaja" (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta čudežni izdelek pomaga zmanjšati otekanje trebuha, odpravlja nespečnost in pospešuje presnovo.

Napihnjen trebuh, teža in občutek, da nam v trebuhu izboči balon: napihnjenost trebuha je lahko del vašega vsakdana, dokler  ne poskusite tega protivnetnega zdravila.

"Ta rdeči cvet z zdravilnimi lastnostmi je znan kot hibiskusova vrtnica, rozela ali gvinejski ščir," pojasnjuje Laura Parada, strokovnjakinja za prehrano. Izvira iz Afrike, zdaj pa ga gojijo v številnih delih sveta in ga uporabljajo za pripravo napitkov. Ti poparki se običajno pijejo topli ali hladni in se v številnih kulturah uporabljajo proti živčnim motnjam, nespečnosti, težavam s srcem in vnetjem. Pospešujejo tudi presnovo in zmanjšujejo krvni tlak.

Preberite še:

Zakaj čaj iz cvetov hibiskusa pomaga proti napihnjenemu trebuhu?

"Sadne kisline, ki so prisotne v tem cvetu, lahko delujejo odvajalno. Poleg prebavnega učinka pomaga tudi proti zgagi, želodčnim krčem, gastroenteritisu in plinom," dodaja strokovnjakinja za prehrano. Napitek iz cvetov hibiskusa se pogosto priporoča tudi za zniževanje krvnega tlaka, zmanjševanje glikemije in telesne maščobe ter izboljšanje delovanja ledvic. Te zdravilne lastnosti pripisujemo "visoki vsebnosti železa in vitamina C, mineralov in antioksidantov, kot so polifenoli," kot pojasnjuje Laura Parada.

Skratka: ta rastlina z diuretičnimi lastnostmi ima vse možnosti, da postane vaša nova zaveznica po jedi, če imate težave z napihnjenostjo.

"Moj trebuh je bil po obroku vedno napihnjen, dokler mi dietetik ni priporočil tega protivnetnega zeliščnega čaja"
Profimedia

Kako (in kdaj) uporabljati cvet hibiskusa?

"Idealno ga je piti v obliki poparka, vročega ali hladnega, najbolje po jedi, da izkoristite njegov učinek na prebavni sistem," svetuje strokovnjak. Idealna metoda? Če sledite tradicionalnemu receptu za zeliščni čaj, preprosto zavrite vodo in ko zavre, izklopite ogenj ter dodajte posušene cvetove hibiskusa. Lonec pokrijte in pustite stati 10 minut, da se čaj izloči, in končano. Za popoln protivnetni koktajl priporočamo kombinacijo z ingverjem in stisnjeno limono. Seveda, kot nas opozarja strokovnjak, "ni priporočljivo preseči dveh skodelic na dan in čeprav gre za rastlino, ki velja za varno, če jo uživamo v obliki čaja, njeno uživanje ni priporočljivo med nosečnostjo, dojenjem, pri otrocih ter pred in po operaciji".

"Antioksidativne lastnosti cvetov hibiskusa ščitijo pred prostimi radikali. Zaradi vsebnosti polifenolov, rastlinskih spojin, ki so priznane zaradi svojih protistarostnih in antioksidativnih lastnosti pri preprečevanju številnih bolezni, ima tudi protivnetne lastnosti - zato je zelo popoln in primeren za preprečevanje številnih bolezni."

Čevlji, ki so ukradli pozornost: Sarah Jessica Parker z gležnjarji, ki smo jih oboževali pred 15 leti, na novo opredelila urbani glamur

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču