Največje zmote o teh 5 priljubljenih živilih, ki jih imamo vsi v kuhinji: Strokovnjaki jih odsvetujejo!

9. 4. 2024
Največje zmote o teh 5 priljubljenih živilih, ki jih imamo vsi v kuhinji: Strokovnjaki jih odsvetujejo! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta živila, za katera verjamemo, da koristijo našemu telesu, v resnici niso zdrava.

Vsi vemo, da obstajajo zdrava in manj zdrava živila. Strokovnjaki pojasnjujejo, na kaj moramo biti še posebej pozorni, in katere hrani se moramo izogibati. To so živila, ki veljajo za zdrava, a z vidika presnove niso.

Ne spreglejte:

Vsa ta živila imajo ogromen glikemični indeks, potem ko jih zaužijete. Večji kot je učinek na glikemijo, večji je učinek inzulina, to pa ni dobro, ker vodi v inzulinsko rezistenco. Inzulinska rezistenca je glavni vzrok vseh bolezni, povezanih z življenjskim slogom.

Zdi se, kot da vsak teden pride nova študija, ki razglaša "zdravstvene koristi" živil ali pijač, ki v resnici niso tako zelo dobre za nas. Nedavni primer je študija, ki je pokazala, da sadni sok (ki vsebuje samo naravne sladkorje) ob zmernem uživanju povzroči majhno, a znatno znižanje krvnega tlaka. Takšne ugotovitve pogosto privedejo do naslovov, ki razglašajo, da lahko redno pitje sadnega soka pomaga pri visokem krvnem tlaku, kar je žal zavajajoče, če jih vzamemo zares.

1. Sadni sokovi

Prvo živilo, ki ga strokovnjaki ne odobravajo, so sadni sokovi. Včasih imajo toliko sladkorja kot pločevinka sode. Tudi nesladkana različica lahko vsebuje kar 26 gramov ogljikovih hidratov, kar je približno šest žličk sladkorja. Vse to z zelo malo vlaknin.

Če se posvetujete s katerim koli strokovnjakom za prehrano ali zdravje, boste hitro ugotovili, da sadni sok - tudi če ne vsebuje aditivov ali dodanega sladkorja - dejansko ni tako dober za nas, kot si morda mislimo. Seveda so sokovi, ki so popolnoma naravni (zlasti sadje z nizkim glikemičnim indeksom, kot je jagodičevje), lahko koristni za naše zdravje, če pa na primer pripravljate smoothie, je najbolje sadje zmešati z zelenjavo, da povečate vnos vlaknin in preprečite ekstremne dvige krvnega sladkorja. Večina nas tako ali tako ne pije domačih različic - veliko pogosteje posegamo po priročnih smoothijih in sokovih v supermarketih.

2. Sadje z veliko sladkorja

Naslednji so na vrsti mango, ananas, banane in grozdje, ki vsebujejo veliko sladkorja in jih je treba obravnavati kot sladico.

3. Ovseno mleko

Sledi ovseno mleko s 15 grami ogljikovih hidratov na skodelico.

Da ne omenjamo, da je veliko blagovnih znamk, kupljenih v trgovinah, narejenih s konzervansi, zgoščevalci in emulgatorji, ki vsi niso dobri za zdravje našega črevesja ali naše splošno zdravje.

4. Ovseni kosmiči

Na četrtem mestu so ovseni kosmiči, ki jih mnogi priporočajo kot zdrav vir vlaknin.

Ena skodelica ovsenih kosmičev ima približno osem gramov vlaknin, vendar 62 gramov ogljikovih hidratov. 

5. Riževi krekerji

Na zadnjem mestu so riževi krekerji (ki spominjajo na stiropor).

V dveh krekerjih je 293 kJ (70 kcal), a tudi 14 gramov ogljikovih hidratov in premalo vlaknin.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Sledite tem nasvetom in vaše noge bodo to poletje videti super

Priporočamo tudi: To je osupljiv in preprost trik za takojšnje zmanjšanje stresa v samo 20 sekundah