Superživilo, bogato z magnezijem, ki ga strokovnjaki priporočajo proti utrujenosti, je kot nalašč za lahke večerje

9. 1. 2025
Deli
Superživilo, bogato z magnezijem, ki ga strokovnjaki priporočajo proti utrujenosti, je kot nalašč za lahke večerje (foto: Profimedia)
Profimedia

To je ena od vrtnin, ki je najbogatejša z magnezijem, mineralom, katerega pomanjkanje na različne načine vpliva na naš organizem.

Ni naključje, da se vse pogosteje govori o pomenu magnezija v prehrani in da je špinača vedno na seznamu živil, bogatih s tem mineralom. Kot pojasnjuje psihonutricionist Itziar Digón, "magnezij sodeluje pri številnih fizioloških funkcijah telesa, prav zato bi ga morali celo dodajati", pravi strokovnjak. In prav špinača je eno od tistih živil, ki imajo visoko vsebnost tega minerala in jih lahko kuhamo na številne načine, ne da bi to vplivalo na hranilno vrednost magnezija. To potrjuje tudi nutricionistka Paula Martín Clares, ki jo opisuje kot superživilo, priporočljivo za zdravo kožo, lase in kosti, saj poleg magnezija vsebuje še kalcij, železo, kalij in fosfor, vitamine iz skupine B (dobri za živčni sistem) in druge, kot so A, C, E in K.

Preberite še:

Obsedenost z magnezijem ima razlago

Dejstvo, da se o magneziju trenutno govori toliko kot pred nekaj meseci o vitaminu D - gre za enega od vitaminov, ki nam ga najbolj primanjkuje, vendar je vključen v več kot 200 funkcij v našem telesu - je povezano z njegovo sposobnostjo sodelovanja pri tvorbi energije ter spodbujanju dobrega delovanja mišic in imunskega sistema, kot pojasnjuje Digón. Clares dodaja, da poleg tega zmanjšuje utrujenost. Isabel Viña Bas, zdravnica rezidentka za endokrinologijo in prehrano ter znanstvena podpornica blagovne znamke prehranskih dopolnil IVB Wellness Lab, nadaljuje: "Je drugi najpogostejši mineral v vsaki naši celici. Njegova vloga v telesu je vseprisotna, saj je potreben za več kot 300 presnovnih reakcij, od katerih sta dve najpomembnejši pravilno krčenje in sproščanje mišic (vključno s krvnimi žilami in srcem) ter pravilen živčni prenos. In dodaja še eno dejstvo: obstajajo študije, ki potrjujejo njegovo pomanjkanje med prebivalstvom (do 60 %), kar povzroča pogoste simptome (in je povezano z utrujenostjo), kot so težke mišice ali težave z nespečnostjo, ki so posledica tega pomanjkanja."

Špinača je dobra za prebavo

Špinača vsebuje malo kalorij in je bogata z antioksidanti, ki varujejo jetra, debelo črevo in oči. In čeprav poudarjajo, da jo lahko jemo 'na zahtevo', opozarjajo, da jih zaradi vsebnosti oksalatov (snovi, ki jih rastline proizvajajo za obrambo) ne smete zlorabljati, če imate ledvične kamne. Na splošno pa špinača, pravijo strokovnjaki, spodbuja dobro prebavo in prispeva k razstrupljanju organizma.

Špinačo lahko uživamo surovo (čeprav jo je najbolje skuhati zvečer).

Čeprav lahko zelenolistna zelenjava v določenih primerih povzroči vnetje, lahko špinačo na splošno uživamo surovo (najbolje kalčke) ali kuhano (kuhano ali pečeno). Toplota namreč ne uniči njenih lastnosti, zlasti kar zadeva magnezij. "Res je, da lahko zelenjava pri kuhanju izgubi določeno količino vitaminov (zlasti v vodi topnih vitaminov). Toda pri mineralih, kot so magnezij, železo ali kalcij, se njihova sposobnost absorpcije v telesu poveča, saj se spremeni njihova molekularna struktura in postanejo bolj biorazpoložljivi. Zato priporočam, da so kuhani, če jih je treba zaužiti ponoči, saj surova hrana zahteva večjo prebavno zmogljivost in lahko povzroča vnetja," pojasnjuje Digón.

Nekaj idej za vključitev špinače v prehrano

  • V solatah, kot osnova in skupaj s katero koli sestavino. Courtin-Clarins na primer priporoča kombinacijo s češnjevim paradižnikom, oljčnim oljem in vinskim kisom (za preprosto solato), čeprav bi bilo priporočljivo vključiti del beljakovin, kot so piščanec, puran, tuna, in majhno količino zdravih maščob (na primer oreščkov).
  • V smoothiju. Strokovnjakinja za prehrano Beatriz Larrea predlaga enega na osnovi banane, borovnic, malin, konopljinih semen in rastlinskega mleka.
  • V palačinkah, domačih piteh ali kvaših.
  • V dobro znani (in viralni) fritati (pripravljeni v pečici ali zračnem cvrtniku) s paradižnikom, sirom in jajcem.

Recept za špinačno omleto

Špinačna omleta je klasičen domač recept, ki ga je mogoče hitro in enostavno pripraviti. Pripravljena je iz nekaj preprostih sestavin, okusna pa je tako topla kot hladna in je zaradi prisotnosti jajc, zelenjave in sira popolna vegetarijanska druga jed. Pripravite jo lahko na klasičen način, v ponvi, za lažjo različico pa v pečici.

Superživilo, bogato z magnezijem, ki ga strokovnjaki priporočajo proti utrujenosti, je kot nalašč za lahke večerje
Profimedia

Sestavine

  • 6 jajc
  • 300 g sveže špinače
  • 100 ml mleka
  • 40 g naribanega parmezana
  • maslo ali olje za namastitev ponve
  • sol
  • črni poper

Priprava (v ponvi)

  • Špinačo operite, odcedite in jo približno 10 minut kuhajte v pari. Ponovno jo odcedimo, ohladimo in iztisnemo.
  • Jajca v veliki skledi razžvrkljamo in jih razžvrkljamo z vilicami, dodamo ščepec soli, mletje popra in mleko.
  • Dodajte nariban sir in premešajte. Nato dodajte špinačo in nežno premešajte.
  • Ponev s premerom približno 18 cm namažite z malo olja ali koščkom masla. Ko se segreje, vanjo vlijte mešanico.
  • Omleto kuhajte 4 do 5 minut, nato jo s pomočjo krožnika ali pokrova obrnite in jo pripravite na drugi strani.
  • Pripravljeno omleto prestavite na krožnik in jo uživajte toplo ali hladno.

V pečici

Po mešanju sestavin (glej zgoraj) zmes prelijte v pekač, obložen s papirjem za peko, in ne pozabite pustiti zavihkov na obeh straneh, da boste omleto lažje izvlekli, ko bo pečena. Pečico segrejte na 180° in jo pecite približno 40 minut ter občasno preverite.

Podaljšajo noge in se podajo k vsemu: Brigitte Macron za zimo izbrala najbolj klasične čevlje, ki nikoli ne gredo iz mode

Novo na Metroplay: "Ko pripoveduje o sebi, pripoveduje o vseh nas" | Ksenija Medved