Nutricionisti pravijo, da lubenica vsebuje malo kalorij in sladkorja ter je polna vitaminov, mineralov in antioksidantov, zaradi česar je odličen dodatek k zdravi prehrani. Poleg tega pa jo je nadvse zabavno jesti!
Nič ni bolj okusno kot hrustljav, sočen, osvežujoč grižljaj lubenice. Je glavna sestavina vseh poletnih piknikov, poležavanj na plaži ali kot prigrizek kar tako in je v tem letnem času dobro založena na lokalnih kmečkih tržnicah. In če komaj čakate, da si privoščite to poletno osnovo, se potrepljajte po rami, ker boste sodelovali v super hranljivi sezonski tradiciji – nova raziskava pravi, da imajo ljudje, ki jedo lubenice, običajno bolj kakovostno prehrano, ki vsebuje več vlaknin, magnezija, kalija, vitaminov A in drugih antioksidantov ter manj dodanih sladkorjev in nasičenih maščob kot tisti, ki lubenic ne marajo uživati.
Ne spreglejte:
- Kaj in koliko piti med vročinskim valom? Voda morda ni najboljša izbira, poskusite te pijače
- Ste kar naprej lačni? Je to normalno ali gre za simptom zdravstvenih težav? (odgovarjajo strokovnjaki)
- Iskrena obžalovanja lepotnih operacij igralke Sarah Jessica Parker: "Prav te gubice so skrivnost in temelj mojega uspeha"
Mnogi od nas uživamo lubenice iz enega preprostega razloga - tam so, da nas prijetno hladijo skozi celotno poletno sezono. S samo 193 kJ (46 kcal) na skodelico je lubenica odlična, ko gre za hranila. Vsebuje približno 15 % vaših dnevnih potreb po vitaminu C, skupaj z bogastvom drugih vitaminov in mineralov, vključno s kalijem ter vitaminoma A in B6.
Njena vesela rdeča barva izvira iz likopena, antioksidanta. Študije kažejo, da lahko pomaga zmanjšati tveganje za raka in sladkorno bolezen kot del zdravega načina življenja. Lubenica ima več tega hranila kot katero koli drugo sadje ali zelenjava – celo paradižnik. Če se želite napolniti z likopenom, izberite melono s svetlo rdečim mesom in ne rumeno ali oranžno. In bolj ko je zrela, boljša je. Poleg tega ima lubenica brez pečk več likopena kot tista s semeni.
To so prednosti uživanja lubenice, ki bi jih morali poznati:
Največji delež aminokisline citrulin
Največji delež aminokisline citrulin Aminokisline citrulin so zelo pomembne, ko gre za vitalnost telesa. Imajo vlogo nadzora mišičnih kontrakcij, zaradi česar je lubenica zelenjava, ki jo je treba zaužiti po težkem fizičnem naporu. Naše telo ima edinstveno sposobnost pretvarjanja citrulina v aginin, kar prispeva k sprostitvi krvnih žil in s tem k boljši cirkulaciji.
Boljše razpoloženje
Verjetno ste opazili, da se že po eni rezini lubenice počutite bolje in ste kar nekako boljše razpoloženi. K temu zagotovo pripomoreta že sam okus in osvežilen učinek lubenice. Toda lubenica je zelenjava, ki vsebuje veliko količino vitamina B6. Kot morda že veste, ta vitamin vpliva na proizvodnjo serotonina in dopamina v možganih.
Izguba teže
Verjetno vsi poznate to tezo, da lubenica vsebuje 90% celotne sestave vode. Zato jo lahko uživate vsak dan in ne razmišljate o zaužitih količinah. Je pa tudi zgoraj omenjeni citrulin, ki ga je največ v lubenici, aminokislina, ki pomaga pri izgorevanju maščob. Lubenica vam lahko pomaga tudi pri znižanju ravni holesterola v krvi, zato jo je v sezoni priporočljivo redno uporabljati v prehrani.
Zahvaljujoč visoki vsebnosti vode ima lubenica nizko kalorično gostoto, kar pomeni, da ima velika rezina lubenice relativno majhen prispevek kalorij. Zdi se, da uživanje takšnih živil, ki so nasitna, vendar nizkokalorična, pomaga spodbujati sitost in zmanjšuje apetit.
Imunski sistem
Kot vsako sadje in zelenjava tudi lubenica pozitivno vpliva na vaš imunski sistem. Predvsem gre za zelenjavo, ki ima visoko vsebnost vitamina C. Kot smo že poudarili, je poleg vitamina C prisoten tudi vitamin B6, ki zmanjšuje stres. Posledično vašo imunost podpirata dva zelo pomembna vitamina, ki ju zaužijete naravno. Obstajajo tudi študije, ki so dokazale, da lahko lubenica zmanjša možnost raka. Likopen, glavna sestavina, odgovorna za preprečevanje te bolezni, lahko pomaga očistiti vaše telo toksinov in nahraniti vaše celice.
Bolj zdravo srce
Lubenica je bogata z aminokislino, imenovano citrulin, ki lahko pomaga premikati kri po telesu in lahko zniža krvni tlak. Vaše srce uživa tudi v ugodnostih vsega likopena, ki ga vsebuje lubenica. Študije kažejo, da lahko zmanjša tveganje za srčni napad. Seveda celoten življenjski slog vpliva na zdravje srca. Zato se prepričajte, da tudi telovadite, ne kadite, omejite nasičene maščobe in sledite zdravnikovim nasvetom.
Tudi semena in lupina lubenice so hranljivi
Pri uživanju sveže lubenice se večina ljudi drži rdečega ali rožnatega mesa. Lahko pa jeste tudi lupino in semena, saj nudijo lastne celostne koristi za zdravje. Lupina vsebuje manj sladkorja in več vlaknin kot meso lubenice. Če jo zaužijemo s preostankom rdečega mesa lubenice, pomaga upočasniti absorpcijo sladkorja v črevesju in omili dvig krvnega sladkorja. Semena lubenice, ki jih lahko uživamo surova ali posušena, so bogata z magnezijem – za katerega strokovnjaki pojasnjujejo, da ima ključno vlogo pri proizvodnji energije, delovanju živcev, DNK in sintezi beljakovin ter uravnavanju krvnega tlaka. Vsebujejo tudi folate, ki lahko zmanjšajo tveganje za raka in depresijo. Semena so dober vir mononenasičenih in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki ščitijo pred srčnim infarktom in možgansko kapjo ter znižujejo raven slabega holesterola v krvi.
Zdrava koža in lasje
Zadnji, a ne najmanj pomemben razlog za uvedbo lubenice v redno prehrano. Lubenica ima veliko količino betakarotena in vitamina A, ki sta odgovorna za zdravje kože in las. Oba vitamina vplivata na povečano izločanje sebuma, ki ima pomembno vlogo pri ustvarjanju zdrave polti. Prav tako je lubenica sestavljena iz velike količine vode, kar pomeni, da z redno uporabo telo hidrirate in s tem naredite vidno tudi navzven.
Vitamini A, B6 in C v lubenici pomagajo vaši koži ostati mehka, gladka in prožna. Ker je polna vode, je melona tudi odlična maska za obraz.
Recept za lepo kožo
Zmešajte 1 žlico lubeničnega soka z enako količino grškega jogurta. Razporedite po obrazu in pustite delovati 10 minut, da se odlušči vsa suha, pusta koža. Izperite in posušite.
Fotografije: Profimedia