Prispeva k boljšemu nadzoru krvnega sladkorja in deluje proti visokemu krvnemu tlaku.
Jogurt je znan po svojih hranilih, kot so kalij, fosfor, riboflavin, jod, cink in vitamin B5. Vsebuje tudi vitamin B12, ki je ključen za ohranjanje rdečih krvničk in pravilno delovanje živčnega sistema.
Vendar pa obstaja en mlečni izdelek, ki po količini probiotikov prekaša jogurt, in to je kefir. Kefir je priporočljivo uživati v večjih količinah – skoraj 1,5 litra na dan. Najbolje ga je piti zjutraj.
Krepi kosti
Kefir je bogat s kalcijem in vitaminom K2, ki sta ključnega pomena za ohranjanje močnih kosti in zaščito pred zlomi. Raziskava iz leta 2018 je pokazala, da je vitamin K2 ključen za tvorbo novih kosti, hkrati pa preprečuje njihovo razgradnjo, kar bistveno zmanjša tveganje za zlome.
Izboljšuje metabolizem
Poleg tega kefir izboljšuje zdravje črevesja in prebavnega trakta. Probiotiki v kefirju blažijo prebavne težave in pomagajo ohranjati občutljivo ravnovesje mikrobov v črevesju. Nedavne raziskave so dokazale, da lahko uživanje probiotikov znatno zmanjša simptome gastroezofagealne refluksne bolezni, kot so zgaga, slabost in bolečine v trebuhu, poroča Haber.ba.
Kefir ima nizko vsebnost laktoze, deluje antibakterijsko in ugodno vpliva na raven holesterola v krvi. Prispeva tudi k boljšemu nadzoru krvnega sladkorja in deluje proti visokemu pritisku.
Lajša stres
Uživanje kefirja lahko pozitivno vpliva na zmanjšanje tesnobe. Raziskava, objavljena v reviji Molecular Psychiatry, je pokazala, da zdravo ravnovesje črevesnih bakterij spodbuja proizvodnjo hormonov dobrega počutja, kot je serotonin, ki lahko zmanjša raven stresa.
Preberite več na Metropolitan.si
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Preprečite glavobole, upad energije in razdražljivost: Vsako jutro spijte kozarec vode s to sestavino
Priporočamo tudi: Narejena iz diamantov in biserov v platini, podedovana od Felipejeve babice: Tiara kraljice Letizie osupnila kraljeve oboževalce
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić