Kdo vse bi moral uživati granatno jabolko? To čarobno sadje je v zimskem času nepogrešljivo, za 4 skupine ljudi pa še posebej pomembno

28. 11. 2023
Če spadate med te skupine, obvezno dodajte granatno jabolko na svoj jedilnik in ne bo vam žal. (foto: Profimedia)
Profimedia

Če spadate med te skupine, obvezno dodajte granatno jabolko na svoj jedilnik in ne bo vam žal.

Granatno jabolko je nizkokalorično sadje, ki je bogato z vlakninami, vitamini in minerali, poleg tega pa vsebuje veliko antioksidantov in hranil, ki so pomembna pri pestri in uravnoteženi prehrani.

Ne spreglejte:

Po FootData Central, zbirki podatkov Ministrstva za zdravje ZDA, povprečno veliko granatno jabolko vsebuje:

 • 234 kalorij
 • 4,7 g beljakovin
 • 3,3 grama maščobe
 • 52 gramov ogljikovih hidratov
 • 11,3 g rastlinskih vlaknin
 • 32 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina C
 • 27 % priporočenega dnevnega vnosa folata
 • 8 % priporočenega dnevnega vnosa magnezija
 • 8 % priporočenega dnevnega vnosa fosforja
 • 13 % priporočenega dnevnega vnosa kalija ...
 • in še veliko, veliko več.

Seveda ne smemo pozabiti, da se podatki o hranilni vrednosti sadja ne ujemajo s tem, kako hranljiv je sok granatnega jabolka, ki nima toliko vitamina C.

Kdo bi moral jesti granatno jabolko?

Ljudje, ki jih skrbi vnetje

Kronično vnetje v telesu lahko povzroči številne zdravstvene težave, vključno s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2 in rakom. Uživanje granatnih jabolk lahko pomaga zagotoviti hranila, povezana s preprečevanjem vnetja, predvsem zaradi spojine, imenovane punicalagins, za katero medicinska platforma Healthline pravi, da ima dokazane antioksidativne in protivnetne lastnosti.

Ljudje, ki so zaskrbljeni zaradi zdravja sečil

Študije so pokazale, da izvleček granatnega jabolka lahko pomaga zmanjšati nastajanje ledvičnih kamnov in ena takih raziskav je bila objavljena leta 2014 v reviji Urolithiasis, ki je pokazala, da izvleček granatnega jabolka blokira mehanizme, povezane z nastajanjem ledvičnih kamnov.

Poleg tega so življenjske študije pokazale, da lahko izvleček granatnega jabolka pomaga pri uravnavanju oksalatov, kalcija in fosfatov v krvi, ki so pogosto dejavniki pri nastanku ledvičnih kamnov.

Ljudje, ki trenirajo

Polifenoli v granatnem jabolku lahko pomagajo izboljšati vzdržljivost med vadbo, so pokazale številne študije. Majhna študija, objavljena v medicinski reviji Nutriens 2019, je pokazala, da izvleček granatnega jabolka upočasni utrujenost in izboljša zmogljivost pri kolesarjih, medtem ko je raziskava tunizijskih znanstvenikov, objavljena v British Journal of Nutrition leta 2018, pokazala, da lahko dodatki granatnega jabolka izboljšajo tako vzdržljivost kot okrevanje. . Vendar je potrebnih več raziskav, ker še ni ugotovljeno, ali in kako sok granatnega jabolka pomaga pri treningu in okrevanju mišic.

Ljudje, ki jih skrbi prebava

Prehrana, ki vključuje granatno jabolko, lahko pomaga ohranjati normalno črevesno mikrofloro, ki je izjemno pomembna za splošno zdravje telesa. Študija, objavljena leta 2017 v reviji Anaerobe, je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo granatna jabolka, višjo stopnjo koristnega t.i. "dobrih bakterij" v črevesju, kar kaže na to, da ima granatno jabolko prebiotični učinek.

Prebiotiki služijo kot gorivo za probiotike, torej dobre bakterije, in vzdržujejo bogato in normalno bakterijsko floro.

Poleg tega je granatno jabolko bogato z vlakninami, ki so zelo pomembne za zdravje prebave in lahko zaščitijo prebavni trakt pred nekaterimi stanji.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ustnice, namazane s korektorjem: Sofia Richie oživi ta lepotni trend iz leta 2000, ki smo ga nekoč obsojali

Priporočamo tudi: Kate Middleton za zajtrk vedno jé enako – in zato njeno telo ne pozna maščobe: Ta super zdrava jed lahko pomaga zmanjšati apetit

 

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan