Črni kruh je pogosto obarvan z umetnimi barvili, zato so ljudje v zmoti, da je bolj zdrav od belega.
Kruh je dolgo veljal za glavnega sovražnika vsake diete, vendar strokovnjaki zdaj trdijo, da je pravzaprav koristen.
Nutricionistka dr. Ejni O’Konor trdi, da to živilo zadosti več kot 10 odstotkom dnevnih potreb po beljakovinah, folatih in železu ter ima številne pozitivne lastnosti. Kruh namreč vsebuje veliko vlaknin – a to velja samo za polnozrnatega, ovsenega, rženega in koruznega, saj so ti bogati z minerali in vitamini skupine B.
Ne spreglejte: Kos, ki so ga oboževale že naše babice, se zdaj vrača v Zaro!
Kaj nam pove barva kruha?
Barva ni zanesljiv pokazatelj kakovosti kruha. Temni kruh je pogosto obarvan umetno, zato so ljudje v zmoti, da je bolj zdrav od belega in da se od njega ne redi. Resnica pa je naslednja: najbolj zdrav je kruh, ki je najtrši in najbolj žilav!
Kruh sam po sebi ne redi, če ga jemo v razumnih količinah, torej 200–300 gramov na dan. Redimo se predvsem zaradi tega, kar nanj namažemo: maslo, pašteto, salamo, majonezo ali marmelado.
Najbolj zdrava vrsta
Na žalost na kruhu pogosto ni natančne deklaracije, zato ne moremo vedno vedeti, kaj točno vsebuje. Pomembno je, da pogledamo, iz kakšne moke je narejen. Najbolj priporočljiv je rženi kruh, ker vsebuje veliko vitaminov in mineralov, bogat je z vlakninami, zato se lažje prebavlja, poleg tega pa zaradi svojega glikemičnega indeksa zagotavlja dolgotrajen občutek sitosti. Odličen je tudi kruh iz ovsene moke ter tisti, ki je obogaten s semeni in oreščki.
Po drugi strani pa ima beli kruh najmanjšo prehransko vrednost in pogosto vsebuje skrite količine sladkorja in soli, poleg tega pa ima visok glikemični indeks. Ko pojemo rezino belega kruha, raven sladkorja v krvi hitro naraste, nato pa spet hitro pade, zato občutek sitosti traja zelo kratek čas.