Kako pogosto si ga lahko privoščite?
Vsi vemo, da je pitje optimalne količine vode eden od ključnih dejavnikov za ohranjanje dobrega zdravja in čudovite kože. Toda priznajmo si, da je včasih navadna voda malce dolgočasna - še posebej v primerjavi s sveže stisnjenim kozarcem jabolčnega, pesinega in korenčkovega soka ali osvežilnim napitkom iz pomaranče, ananasa in limone.
Preberite še:
- 5 znamenj, ki bodo imela do konca leta 2024 neustavljivo srečo: Denar bo pritekal v njihove denarnice, ljubezen bo cvetela in uspeli bodo pri čemerkoli se bodo lotili
- Glamur in kavbojke, Brigitte Macron obvlada oboje: Prva dama s svetlečimi uhani in diamantno ogrlico okoli vratu razsvetlila večerjo na vrhu Frankofonije
Čeprav se kozarec sadnega soka morda zdi očitna in zdrava alternativa vodi - jabolka in pomaranče vsebujejo ogromno vitaminov, kajne? -, vaši sokovi morda niso tako koristni, kot bi si želeli. Če jih uživate v prevelikih količinah, lahko sokovi dolgoročno celo prispevajo k nekaterim nezaželenim zdravstvenim težavam.
Zato vam razkrivamo vse, kar morate vedeti o pitju sokov - in kako zagotoviti, da vaša vsakodnevna navada pitja sokov ne bo prinesla več škode kot koristi.
Sadni sok je past za sladkor
Eden od razlogov, zakaj obožujemo sadne sokove, je njihova sladkost. Narava je tako načrtovala: hormon inzulin, ki poskrbi, da glukoza iz soka (dekstroza) doseže telesne celice, deluje na center za nagrajevanje v možganih in spodbuja sproščanje hormonov sreče.
Dobrodošli v sladkorni pasti. Čeprav sokovi vsebujejo sadje, lahko vsebujejo enako ali včasih celo več sladkorja kot gazirane pijače. V povprečju vsebuje 200 ml približno 27 gramov sladkorja. To je približno devet čajnih žličk sladkorja - natanko toliko kot v 200 ml kokakole.
Če torej spijete dva kozarca soka, narejenega večinoma iz jabolk, ste že za štiri grame presegli največjo dnevno količino sladkorja, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. In ne pozabite na kalorije!
Jetra shranjujejo maščobe
Sadni sok poleg glukoze (dekstroze) vsebuje tudi veliko fruktoze (sadnega sladkorja). Ta sladkor, ki ima posebno sladek okus, se v telesu presnavlja drugače kot glukoza.
Telo absorbira fruktozo skozi črevesje in jo s krvjo prenese v jetra. Tam se pretvori v glukozo, nekaj pa se je sprosti v kri. Kar se ne sprosti, se v obliki glikogena shrani v jetrih in mišicah.
Če je v jetrih presežek fruktoze, ki se ne more shraniti v obliki glikogena, jo jetra pretvorijo v maščobo in jo kot tako shranijo. Stalno uživanje velike količine fruktoze lahko sčasoma prispeva k razvoju nealkoholne maščobne bolezni jeter.
Sok nas ne nasiti
Poleg tega fruktoza vpliva na sitost - in to ne v dobrem smislu: študije kažejo, da se po zaužitju fruktoze bistveno ne povečata hormona, ki možganom sporočata, da je želodec poln - inzulin in leptin. To je težava, saj ta hormona uravnavata tudi vnos energije. Zato lahko fruktoza močno zmoti vaš metabolizem. To se lahko zgodi zelo hitro, če zaužijete več fruktoze, kot je vaše telo dejansko potrebuje v smislu kalorij.
Poleg tega velike količine fruktoze predstavljajo izziv za črevesje, saj je fruktoza težko prebavljiva; za telo je še posebej težko, če vaš naravno sladek sadni sok vsebuje tudi dodan sladkor.
Sok povečuje tveganje za sladkorno bolezen
Študija v reviji The British Medical Journal je pokazala, da lahko povečano uživanje sokov poveča tveganje za sladkorno bolezen. Raziskava je pokazala, da je velika razlika med tem, ali sadje uživamo celo ali iztisnjeno v sok.
V študiji so bile ocenjene prehranjevalne navade skoraj 190.000 ljudi. Izkazalo se je, da dve porciji celega sadja na teden zmanjšata tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 za 23 odstotkov.
Pri udeležencih, ki so zaužili eno ali več porcij sadnega soka na dan, pa se je tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 povečalo za 21 odstotkov. Eden od razlogov za to se skriva v predelavi soka: dobite hranilne snovi, vendar se izgubijo sekundarne rastlinske snovi in vlaknine. Pri pripravi sadnih sokov se vlaknine pogosto odstranijo ali uničijo, vendar prav te vlaknine pomagajo stabilizirati raven sladkorja v krvi in povečati občutek sitosti.
Ali je sok zdrav?
Na splošno je sadne sokove (in druge sokove, ki vsebujejo veliko sadja) najbolje uživati zmerno. Naj se zdi še tako dolgočasno, se ob žeji raje držite vode in nesladkanih zeliščnih čajev.
Toda v trenutkih, ko si resnično želite uživati nerazredčen sok - življenje je kratko, sok je okusen in navsezadnje smo le ljudje -, morate upoštevati nekaj stvari.
Če je le mogoče, se držite sveže stisnjenih sokov, čeprav so dražji od predpakiranih. Ti običajno vsebujejo več hranilnih snovi, saj sok pijemo takoj po stiskanju, hranilne snovi pa niso uničene zaradi dolgega skladiščenja ali toplote. Lahko pa ga poskusite v obliki špricerja: trije deli gazirane vode in en del soka.
Pri izbiri hladno stisnjenih sokov, ki vsebujejo ohrovt, špinačo in drugo zelenjavo, kot sta pesa in korenje, upoštevajte celotno mešanico. Pogosto se uporabljajo jabolka, pomaranče, ananas in grozdje - vse sladkorne bombe -, da bi bili ti na videz zdravi zeleni sokovi bolj okusni. Zato se dobro pozanimajte in ravnajte zmerno - in z mislijo na zdravje.