Čeprav je bil kačamak včasih znan kot hrana za reveže, je danes priljubljen mnogim. Skrivnost je v tem, da je obrok enostaven za pripravo, ne vpliva na povečanje telesne teže, nas dobro nasiti, čisti črevesje in ni drago živilo.
Za pripravo kačamaka se najpogosteje uporablja rumeni koruzni zdrob ali moka, lahko pa tudi bel koruzni zdrob ali moka (bolje kot kupovati že pripravljeno polento).
Navaden kačamak, kuhan na vodi, brez sira in smetane, ima zelo malo kalorij. Porcija 100 g vsebuje le približno 355 kJ (85 Kcal). In če kačamaku dodate mleko, sir ali smetano, je jasno, da bo imel v tem primeru bistveno več kalorij.
Ne spreglejte:
- Ta kombinacija dveh nezdružljivih vzorcev Katie Holmes je bila nekoč nepredstavljiva
- Elegantna preobrazba Jennifer Lopez je trend, ki si ga bomo to pomlad želeli posnemati: To je videz, ki bo navdušil ženske vseh starosti
- Kronanje Charlesa III.: To je razlog, zakaj je princu Williamu neprijetno
Hkrati kalorije v tem obroku izvirajo predvsem iz ogljikovih hidratov.
Naravne snovi iz kačamaka so lahko prebavljive in ne vplivajo na povečanje telesne teže. Poleg tega bo ta hrana okusnejša in boljša, če jo zmešate s svojo najljubšo zelenjavo. Prelijte ga z jogurtom z nizko vsebnostjo mlečne maščobe in uživajte v zdravem obroku.
Zato je lahko hranljiv malokalorični obrok, kot je kačamak, dobra izbira za tiste, ki želijo izgubiti dva do tri kilograme ali ohraniti zdravo telesno težo in ob tem očistiti črevesje.
Kompleksni ogljikovi hidrati v kačamaku namreč po eni strani dolgo časa poskrbijo za sitost, po drugi pa spodbujajo dobro prebavo.
Prav tako bo štiridnevna dieta s kačamkom pospešila presnovo, zelo možno pa je, da bo znižala povišan holesterol v krvi. Za uravnavanje blata in čiščenje črevesja pa lahko deset dni namesto kruha jeste kačamak.
Prvi dan:
- 400 g polente,
- 1 kumara,
- 1 paradižnik,
- 1 jabolko,
- 2 l vode Zadnjič
Drugi dan:
- Ponovite jedilnik od prvega dne.
Tretji dan:
- 400 g polente,
- solata iz 300 g zelene solate,
- 200 g svežega zelja,
- 2 korenčkov,
- malo limoninega soka in 1 žličke olivnega olja,
- 2 litra vode,
- 3 skodelice zelenega čaja brez sladkorja.
Četrti dan:
- Ponovite meni od tretjega dne.
Osnovni recept za kačamak:
Da bi vam kačamak pomagal pri hujšanju, ga kuhajte brez mleka, sladkorja ali masla.
Sestavine:
50 g koruzne moke, 200 ml vode, pol žličke oljčnega olja
Priprava:
V lonec nalijemo vodo in dodamo zelo malo soli. Pustimo, da zavre, nato dodamo moko. Na nizki temperaturi kuhamo 15-20 minut, to je toliko časa, da lesena kuhalnica, potegnjena skozi lonec, ne pusti sledi na ponvi.
Ko je kuhano, dodamo olivno olje in premešamo.
Fotografije: Profimedia