Mleko je hranilno popolno živilo in je pogosto predmet razprav. Najpogostejša kritika? Po otroštvu je njegovo uživanje nenaravno. Toda kaj pravi znanost?
Kravje mleko je pogosto predmet kritik, glavni očitek pa je, da je po zgodnjem otroštvu uživanje nenaravno. Na eni strani so tisti, ki hvalijo njegovo hranilno sestavo, koncentrat beljakovin, kalcija, kalija, magnezija in vitaminov, na drugi strani pa tisti, ki menijo, da je njegovo uživanje povsem nepotrebno, če ne celo škodljivo, pa tudi netrajnostno za planet. Mnogi odrasli ga namreč ne prenašajo, najbolj zaskrbljujoča pa je njegova povezava z nekaterimi boleznimi. Po mnenju nekaterih nasprotnikov mleko povzroča sistemsko vnetno stanje, ki bi posledično lahko bilo odgovorno za nastanek nekaterih bolezni, vključno s sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožilja ter rakavimi obolenji, kar vpliva na pričakovano zdravo življenjsko dobo. Kje je resnica?
Ne spreglejte:
- To so najbolj vsestranske kratke hlače tega poletja, v katerih je ta znana Slovenka razkrila svoje izklesane noge!
- Probiotiki so učinkoviti le, če jih uživate tako: To je najboljši čas za jemanje prebiotikov in probiotikov po mnenju strokovnjakov
- Sladka beljakovinska hrana, ki jo strokovnjaki za prehrano svetujejo jesti po večerji, če želite shujšati
Prehranske lastnosti mleka
Mleko vsebuje dobre količine makrohranil, kot so beljakovine, maščobe in sladkor, ter mikrohranil, vključno z vitamini in minerali. Beljakovine imajo visoko biološko vrednost, tj. vsebujejo vse esencialne aminokisline. Prisotne so tudi nasičene maščobe in holesterol. Tisti, ki so zdravi in uživajo mleko in derivate v zmernih količinah kot del zdrave, uravnotežene prehrane, nimajo razloga za skrb, tisti, ki morajo zmanjšati vnos maščob in holesterola, pa lahko izberejo posneto mleko. Polnomastno mleko vsebuje najmanj 3,5 odstotka maščobe, posneto mleko največ 0,5 odstotka, polposneto pa od 1,5 do 1,8 odstotka.
Ali mleko povzroča vnetja?
Ni prepričljivih podatkov, ki bi kazali na neposredno povezavo med uživanjem mleka in sistemskim vnetjem, za razliko od na primer sladkorja, nasičenih maščob ali rafinirane moke. Mleko je lahko moteče za ljudi, ki ne prenašajo laktoze in ga lahko v tem primeru nadomestijo z zelenjavnimi napitki, katerih hranilne vrednosti pa so drugačne.
Tisti, ki ne prenašajo laktoze, nimajo razloga, da bi mleko odstranili iz prehrane.
Ali je vsakodnevno pitje mleka škodljivo? Kaj pravijo smernice
Enotnih svetovnih priporočil za uživanje mleka ali mlečnih izdelkov ni, vendar večina držav priporoča vsaj eno porcijo mleka ali mlečnih izdelkov na dan.
V skladu s smernicami za zdravo prehrano lahko zaužijemo tri obroke mleka ali jogurta (125 ml) na dan. Jogurt ima v primerjavi z mlekom to prednost, da vsebuje mlečne encime, ki pozitivno vplivajo na bakterijsko floro in s tem na imunski sistem.
- Mleko in jogurt: ena 125 ml porcija
- Sveži siri (skuta): ena porcija 100 ml
- zorjeni siri: ena porcija 50 gramov. Ne uživajte jih več kot dvakrat na teden, saj vsebujejo več nasičenih maščob in holesterola.
Ali uživanje mleka in mlečnih izdelkov povečuje tveganje za nastanek raka?
Po znanstvenih ugotovitvah je do danes nemogoče dokazati povezavo med posameznim živilom in pojavom raka, ne da bi pri tem upoštevali prehrano kot celoto in življenjski slog. Nenazadnje tudi zato, ker so živila sama po sebi kompleksna, sestavljena iz več hranil, ki imajo lahko različne učinke na zdravje.
Skratka, preprost neto odgovor "da" ali "ne" ne bi bil mogoč, saj so povezave med prehrano in različnimi organi našega telesa zelo zapletene in neločljivo povezane z našim življenjskim slogom kot celoto ter genetskimi dejavniki. Po eni strani je nesmiselno uvajati nepotrebne prepovedi uživanja mleka in mlečnih izdelkov na podlagi trditev, ki niso podprte z znanstvenimi dokazi. Hkrati je najpametnejša izbira uživanje mleka, pa tudi številnih drugih živil, v zmernih količinah, vedno v skladu s smernicami za zdravo prehrano in v okviru splošnega zdravega življenjskega sloga.
Ali so rastlinski napitki alternativa mleku?
Lahko se uporabljajo kot alternativa, vendar to ni isto. Mleko vsebuje sladkorje, beljakovine in maščobe, zelenjavni napitki pa ne vsebujejo beljakovin, temveč predvsem ogljikove hidrate in maščobe, poudarjajo strokovnjaki. Edini rastlinski napitek, ki ima vrednosti, primerljive s kravjim mlekom, je soja v nesladkani različici. Rastlinsko mleko torej ni alternativa, ampak gre za drugačno stvar, zato je treba za uravnotežen prehranski vnos pregledati celotno sestavo obroka.
Fotografije: Profimedia