Tovrstna hrana povečuje tveganje za sladkorno bolezen: Zdravnik svetuje, kaj morate nujno izločiti iz prehrane

25. 8. 2024
Deli
Tovrstna hrana povečuje tveganje za sladkorno bolezen: Zdravnik svetuje, kaj morate nujno izločiti iz prehrane (foto: Profimedia)
Profimedia

Najdemo ga v številnih izdelkih, od peciva do sadnih jogurtov.

Sladkorna bolezen je danes ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki ima lahko resne in usodne posledice. Povezan je tudi z drugimi zdravstvenimi težavami, kot je visok krvni tlak.

In čeprav je genetska predispozicija v nekaterih primerih odločilen, nepremagljiv dejavnik, je dobra novica ta, da obstaja nekaj preprostih korakov, ki lahko znatno zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni in vam pomagajo živeti dlje, bolj zdravo.

Preberite še:

Hrana številka 1, ki se ji je treba izogibati

Endokrinologi trdijo, da vam ena vrsta hrane tako rekoč zagotavlja sladkorno bolezen, če jo čezmerno uživate v daljšem časovnem obdobju, in to je hrana, polna rafiniranega sladkorja. Takšna hrana in pijača lahko privedeta do inzulinske rezistence, ki je ključni dejavnik pri razvoju sladkorne bolezni. Zato je izločanje izdelkov, polnih dodanih sladkorjev, prvi in ​​zelo pomemben korak pri zmanjševanju tveganja za razvoj sladkorne bolezni.

Čeprav vam občasno uživanje sladkarij ali sladke pijače ne bo veliko škodovalo, postane težava, če postane vsakodnevna navada, še posebej, če imate v družini sladkorno bolezen.

Kje se nahaja rafinirani sladkor?

Predelani sladkor najdemo v številnih izdelkih, od konzerviranega sadja in mlečnih sladic do različnih pekovskih izdelkov in sladkarij.

Boljša možnost, ki lahko naredi veliko razliko, je uživanje pravega sadja ali oreščkov za prigrizek.

Preverite sestavine tudi pri izdelkih, za katere menite, da so brez sladkorja, kot so solatni prelivi in ​​ovseni kosmiči, pripravljeni za uživanje.

Tovrstna hrana povečuje tveganje za sladkorno bolezen: Zdravnik svetuje, kaj morate nujno izločiti iz prehrane
Profimedia

Strokovnjaki priporočajo, da iz prehrane izločite predelane ogljikove hidrate in nasičene maščobe, ki jih največkrat najdemo v belem kruhu, instant kosmičih in ocvrti hrani. To bo pomagalo izboljšati vaše splošno zdravje in zmanjšalo tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Namesto omenjenih škodljivih živil zdravniki priporočajo čim več sveže zelenjave, vlaknin in pustih beljakovin.

Med dejavniki, ki povečujejo tveganje za nastanek sladkorne bolezni, strokovnjaki navajajo sedeč življenjski slog. Prizadevajte si za vsaj 150 minut zmerne ali 75 minut intenzivne telesne dejavnosti na teden. Počnite, kar vam paše – hodite, kolesarite, tecite, igrajte tenis ...

Športni videz za dan z vnuki: Camilla Parker Bowles v kavbojkah, ki jih ženske nad 60 let najraje izberejo

Novo na Metroplay: Ajda Rotar Urankar in David Urankar iskreno o zakonu in težki življenjski preizkušnji