Goji jagode poleg tega, da spodbujajo dolgoživost, imajo tudi močne antioksidativne lastnosti.
Ali ste vedeli, da majhen sadež ali bolje rečeno majhna jagoda vsebuje več vitamina C in betakarotena kot pomaranče ter več železa kot zrezek? Goji jagode so superživilo: na Zahodu jih slavijo že desetletja, dnevno pa jih uživajo zvezdnice, kot so Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow in Madonna. Na Kitajskem in v Tibetu veljajo za eliksir življenja in se v tradicionalni medicini že več kot 6 000 let uporabljajo za krepitev jeter in ledvic, krepitev imunskega sistema in odpravljanje težav z vidom. Te jagode proti staranju, ki izvirajo iz himalajskih dolin, so polne hranilnih snovi: imajo malo kalorij in nizek glikemični indeks, so bogate z antioksidanti, vitamini C, B2 in A ter minerali, kot so kalij, kalcij in železo.
Ne spreglejte:
- Česa (ne) smete jesti na zeljni dieti? Obstaja veliko različic hitre shujševalne diete, pri izbiri pa morate biti previdni
- To je preprost stilski trik Angeline Jolie, da je tudi v navadni majici in črnih hlačah vedno videti subtilno luksuzno!
- Kopanje v morju: Koliko minut moramo biti v vodi, da absorbiramo kalcij in magnezij?
Goji jagode: od kod prihajajo in za kaj se uporabljajo?
Goji jagode, katerih znanstveno ime je Lycium barbarum, so plodovi grma iz družine Solanaceae, kamor spadajo paprike, paradižniki, jajčevci in krompir. Ta rastlina izvira iz Azije, zlasti iz Kitajske, Mongolije in Tibeta. Raste na alkalnih tleh, bogatih z minerali. Danes jo gojijo tudi v nekaterih regijah južne Italije, kot so Bazilikata, Sicilija in Kalabrija. Legenda pravi, da je pred 2000 leti zdravnik obiskal vas na Kitajskem, v kateri je bilo veliko stoletnikov. Vsi so pili iz vodnjaka, obdanega z grmi goji. Zrele jagode so padale v vodnjak in ustvarjale naravni čaj, ki je bil skrivnost dolgoživosti vaščanov.
Prehranske lastnosti jagod goji
- Vsebujejo vitamin C, vitamin A in vitamin B2 (ali riboflavin).
- Vsebujejo minerale, kot so kalcij, železo, kalij, cink in selen.
- Bogate so z antioksidanti, kot sta betakaroten in zeaksantin.
- Vsebujejo vse esencialne aminokisline.
- Vsebujejo "dobre" maščobne kisline, kot sta linolna in alfa-linolenska kislina.
Prednosti jagod Goji
- Imajo močne antioksidativne lastnosti, ščitijo celice pred oksidativnim stresom in izboljšujejo oksidacijo tkiv.
- Zaradi prisotnosti antioksidantov, kot je zeaksantin, so dobre za oči, saj jih ščitijo pred boleznimi, kot je degeneracija rumene pege.
- Zaradi vsebnosti polisaharidov in vitaminov krepijo imunski sistem.
- Karotenoidi, ki jih vsebujejo, spodbujajo zdravo in lepo kožo, vitamin A pa se bori proti aknam.
- Pomagajo v boju proti holesterolu in krvnemu tlaku.
- Aminokisline, kot sta L-arginin in L-glutamin, povečujejo energijo, preprečujejo utrujenost in stres ter izboljšujejo spomin, koncentracijo in razpoloženje.
- Krepijo tudi srce in ožilje.
- Zaradi vlaknin in polisaharidov vzpostavljajo ravnovesje črevesne bakterijske flore.
Kontraindikacije
- Goji jagode lahko vplivajo na antikoagulantna, antihipertenzivna in antidiabetična zdravila.
- Zaradi vsebnosti betaina se jim je treba izogibati med nosečnostjo in dojenjem.
- Zato jih kupujte v specializiranih trgovinah ali na zanesljivih spletnih straneh in izberite ekološke jagode, da se izognete onesnaženju s strupenimi snovmi.
Kako uživati jagode goji?
Goji jagode, ki jih najdete v trgovinah z zdravo prehrano, so posušene in imajo tako sladek kot grenak okus. Te majhne rdeče jagode so idealen hranljiv in energijsko bogat prigrizek, ki ga lahko jeste podobno kot oreščke ali sultane. To pa še ni vse: za sladek pridih jih lahko potresete po solatah ali hladnih jedeh na osnovi riža, pire, ječmena ali kamuta. Dodamo jih lahko tudi v testo za pecivo, kot so pite, piškoti in mafini.
Koliko jagod goji naj zaužijem na dan?
Za ustrezno uživanje priporočamo, da zaužijete 15 do 20 gramov goji jagod na dan, kar ustreza 1 do 2 žlicama ali približno 60 jagodam.
Recept za puding iz semen chia, kakava in jagod goji
Sestavine (za 2 osebi)
- 4 zvrhane žlice semen chia
- 2 žlici jagod goji
- 2-3 datlji
- Dve žlici kakava v prahu, po možnosti surovega in ekološkega
- Ena žlica cimeta v prahu
- Ena žlica naribanega kokosa
- Peščica mandljev
- Mandljevo, kokosovo, sojino ali ovseno mleko ali kravje mleko
Priprava
Semena chia in goji jagode dajte v skledo, jih potopite v mleko, premešajte in pustite v hladilniku nekaj ur (ali še bolje, čez noč), da semena chia popolnoma vpijejo mleko, goji jagode pa se zmehčajo. Vsebino sklede prelijte v mešalnik, dodajte vse druge sestavine in mleko po okusu ter mešajte do kremaste mase. Postrezite hladno.
Kje lahko kupim goji jagode?
Pri nakupu jagod goji se prepričajte, da so jagode kontrolirane kakovosti in porekla ter da ne vsebujejo dodanih sladkorjev, konzervansov ali barvil. Jagode morajo biti svetlo rdeče barve in precej velike. Če so temnejše in zelo majhne, so verjetno zakrnele in so verjetno izgubile svoje hranilne lastnosti. Na voljo so tudi sokovi iz goji jagod (po možnosti ekološki), razredčeni v vodi, ter sladice.
Ekološko pridelane jagode goji, ki izvirajo z visokih planot Tibeta, so sušene na soncu, brez dodatkov in kemikalij.
Fotografije: Profimedia