Enostaven zelenjavni recept, ki bo razveselil vašo mikrobioto. S plusom: brez odpadkov.
Sezona juh še zdaleč ni končana, nasprotno, sedaj se bo šele dobro začela, saj se bomo posluževali juh celo jesen in zimo. Poleg tega, da nas pozimi ogrejejo, so juhe in druge juhe pogosto odlični zavezniki za hujšanje, ki so kot nalašč za premagovanje presežkov praznovanj ob koncu leta. Poleg tega, da so te jedi dobre za postavo, so polne vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki so nujni za pravilno delovanje telesa.
Preberite še:
- To so vsi znani Slovenci, ki smo jih ujeli na Ljubljanskem tednu mode do sedaj! (FOTO)
- Tvegana barvna kombinacija: Jesen je tu in Brigitte Macron se je v osupljivem električno modrem plašču otresla sezonskega bluesa
Čeprav odličnih in okusnih receptov ne manjka, obstaja eden, ki je razmeroma enostaven za pripravo, predvsem pa zelo ekonomičen in bo zagotovo navdušil vaše brbončice, hkrati pa vam pomagal pri hujšanju.
Poznamo vsa domača sredstva, ki lahko pomagajo izgubiti odvečne kilograme, od sokov do čajev. Medtem ko so za pripravo eksotičnega napitka potrebni dodatni nakupi in priprave, vam ponujamo zanimiv in enostaven recept za juho iz najbolj običajne kuhinjske sestavine, ki vam lahko pomaga nekoliko hitreje izgubiti odvečne kilograme. Ja, prav ste prebrali! Zato ne razmišljajte veliko, pomaknite se spodaj in pripravite svežo čebulo, ki bo vaša najboljša spremljevalka pri programu hujšanja.
Če se ukvarjate z zdravo domačo kuhinjo, mora imeti čebula - tudi rdeča - stalno mesto v vaši shrambi. Kot večina zelenjave ima čebula zelo malo kalorij in vsebuje antioksidante, ki krepijo zdravje. Rdeča čebula je vir številnih vitaminov in mineralov, poleg tega pa je polna organskega žvepla, ki ima lahko resne koristi za zdravje.
Čebulna juha: zaveznica za hujšanje?
Čebulna juha je velika klasika francoske gastronomije. Recept je zelo preprost in temelji na dveh glavnih sestavinah: čebuli in vodi. Če ne dodate cele vreče hrenovk in gore naribanega sira, je ta pijača precej nizkokalorična, čebula pa ima lastnosti za kurjenje maščob, kar naj bi vam pomagalo pri izgubi tistih nekaj odvečnih kilogramov, ki vas morda motijo.
Rdeča čebula vsebuje dvakrat več antioksidantov kot katerakoli druga vrsta čebule, zato je močan del protivnetne prehrane in življenjskega sloga.
Žveplove spojine v rdeči čebuli tudi znižujejo holesterol LDL in trigliceride ter povečujejo raven HDL. Povezane so z izboljšanjem delovanja celičnih membran v rdečih krvničkah in izboljšanjem uporabe kisika. To izboljša delovanje srca in ožilja ter presnovo maščob.
Kot trdijo strokovnjaki, vas lahko ta zelenjava poživi, hkrati pa olajša prebavo, saj spodbuja delovanje prebavnega sistema. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je čebula znana tudi po tem, da prispeva k pravilnemu delovanju srčno-žilnega sistema, hkrati pa omejuje dvig ravni sladkorja v krvi.
Čebula je bogata z antioksidativnimi fitohranili
Rdeča čebula je tudi bogat vir flavonoidnega antioksidanta kvercetina in polifenolnega antioksidanta antocianina. Ta antioksidanta preprečujeta oksidacijo prehranskih in celičnih maščobnih kislin. So zelo močni čistilci prostih radikalov, ki nevtralizirajo rast rakavih celic in dramatično zmanjšujejo vnetja celotnega telesa.
Mnogi menijo, da je uživanje kvercetina iz čebule učinkovitejše kot jemanje izvlečkov kvercetina v obliki prehranskega dopolnila. Telo lahko bolje prepozna hranilo, če je v naravni obliki in so z njim povezane druge sinergijske sestavine.
Rdeča čebula je bogata s kromom
Rdeča čebula je tudi odličen vir kroma, ki znižuje raven sladkorja v krvi in izboljšuje občutljivost celic na inzulin. Pomanjkanje kroma povzroča sladkorno bolezen in bolezni srca.
V zunanjih plasteh čebule je izjemno veliko antioksidantov flavonoidov. Mnogi ljudje olupijo prvih nekaj plasti in tako izgubijo veliko teh ključnih hranil. Poskrbite, da boste čim bolj uporabljali zunanje, mesnate užitne dele. S pretiranim lupljenjem, ko odstranite dve zunanji plasti mesa, izgubite približno 20 % kvercetina in več kot 75 % antocianinov.
Okus brez veliko kalorij
Čebula je odličen način, da v svoje obroke vnesete veliko okusa brez dodajanja soli, sladkorja, maščob ali kalorij. Tretjina skodelice na kocke narezane rdeče čebule ima na primer le 146 kJ (35 Kcal), ki izvirajo iz majhne količine ogljikovih hidratov - vključno s škrobom in naravnim sladkorjem - in grama beljakovin. Ta čebula vsebuje 0 miligramov natrija, vendar hrani doda veliko slanega okusa, zato lahko z njeno vključitvijo v prehrano zmanjšate vnos soli. Prav tako čebula poveča količino hrane skoraj brez kalorij, zato je obrok z malo kalorijami bolj nasiten.
Koristi za zdravje
Ne bi bilo prav, če vam ne bi povedali, da je okusna hrana, ki jo boste jedli, pravzaprav dobra tudi za vas.
Vsebuje veliko vitamina B6, ki se uporablja v možganih in živčnem sistemu. Naši nevrotransmiterji ga potrebujejo za pravilno delovanje in brez njega smo v resnih težavah.
Pomaga tudi pri presnovi ogljikovih hidratov in proizvodnji rdečih krvničk ter pri razstrupljanju jeter.
Predlagamo, da to juho zaužijete kot zgodnjo večerjo pred sončnim zahodom, da bi lahko učinkovito delovala ponoči, nato pa v jutranjih urah zaužijete še kakšno fizično aktivnost. Med procesom izgubljanja telesne maščobe se je treba izogibati uživanju konzervirane in pakirane hrane, saj je v njej veliko konzervansov, ki lahko ovirajo proces izgubljanja maščobe.
Zdrava mikrobiota (in zavestno prehranjevanje)
Zdrava mikrobiota nam pomaga prebavljati hrano, proizvaja nekatere snovi, ki so bistvene za pravilno delovanje telesa, in nas varuje pred razmnoževanjem patogenov, saj ohranja sluznico v črevesju, kjer je večina našega imunskega sistema, v dobrem stanju. Za pravilno delovanje mikrobiote je nujno uživanje živil, bogatih z vlakninami, kot je ta juha, ki pomagajo vzpostaviti ravnovesje v črevesju in zagotavljajo velik vnos antioksidantov. Uživanje te juhe ob večerji ali kot prve jedi opoldanskega obroka ima poleg izključno zdravstvenih tudi druge koristi.
Odkrijte recept za detox čebulno juho
Sestavine:
- 6 velikih čebul
- kocka piščančje ali lahke zelenjavne juhe
- 1,5 litra vode
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici moke ali drugega gostila
- 2 vejice timijana
Priprava:
Čebulo narežemo na tanke trakove, jo prepražimo na oljčnem olju in ko se obarva, dodamo moko. Nato dodamo vodo, timijan in juho ter začinimo. Pustimo, da se kuha 20 minut. Dodamo lahko malo naribanega sira.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?