Endometrioza: simptomi, vzroki za nastanek bolezni, zdravljenje in napačna diagnoza

20. 3. 2021
Endometrioza: simptomi, vzroki za nastanek bolezni, zdravljenje in napačna diagnoza (foto: Instagram)
Instagram

Endometrioza prizadene kar 10 % žensk v njihovi reproduktivni dobi in je pogosto diagnosticirana prepozno, ker se bolečine, s katerimi se soočajo ženske tekom svoje menstruacije, štejejo za "normalne". Mi se strinjamo, da je čas, da tudi endometrioza uzre svojo luč v svetu.

Mesec marec je mesec, posvečen endometriozi, bolezni, za katero je pomembno ustvariti okno za dialog, s katerim si želimo povečati ozaveščenost o bolezni in o njej širiti znanje. Vse pogosteje o endometriozi slišimo prek družbenih omrežij, kjer vplivnice, kot sta Gabrielle Caunesil in Kayla Itsines, delijo svoje izkušnje s spletom, s posebnim ciljem ustvariti informacije o temi, ki še vedno ni uspela izklesati svojega prostora v družbi na način, ki si ga zasluži.

Organizacije, ki prispevajo k delu združenj bolnikov, kot so APE (Združenje za endometriozo) in AIE (Italijansko združenje za endometriozo) se že dolgo zavedajo pomembnosti ozaveščanja o bolezni. In ker si endometrioza zasluži, da se o njej govori, razjasni vse pereče in občutljive simptome, da si vsi skupaj prenehamo zatiskati oči, je čas, da se o njej spregovori, ne samo kot približek, temveč se ji posveti v celoti. V ta namen bo z nami spregovoril profesor Felice Petraglia, direktor ginekologije in porodništva Univerze v Firencah in predsednika Društva za endometriozo in maternične motnje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KAYLA ITSINES (@kayla_itsines)

KAJ JE ENDOMETRIOZA?

Endometrioza je kronična bolezen žensk v njihovi reproduktivni dobi. Je bolezen pri kateri tkivo, podobno tkivu, ki običajno obdaja maternico, imenovano endometrij, raste zunaj maternice. Endometrioza najpogosteje zajema jajčnike, jajcevode in tkivo, ki obdaja medenico. Tkivo endometrioze je podvrženo hormonskim spremembam, zato se le to lahko odebeli, zakrvavi, odlušči, vendar, ker nima izhoda, ne more odtekati na način, kot bi to bilo normalno in zdravo. To kasneje lahko povzroči zarastlinjenje, ciste, izrastke, lezije, in lokalna vnetja, ki nedvomno lahko privedejo do močnih bolečin. Nekateri simptomi vključujejo bolečine v medenici, močne in dolge menstruacije, bolečine pri odvajanju blata in neplodnost. Bolezen lahko povzroči rupturo cist ter obstrukcijo črevesja in sečevoda, skoraj polovica prizadetih ima kronične bolečine v medenici, medtem ko se pri 70% bolečina pojavi med menstruacijo. Pogoste so tudi bolečine med spolnim odnosom. Neplodnost se pojavi pri približno polovici prizadetih posameznic. Tako pa ima lahko endometrioza socialne in psihološke učinke. V primeru cist obstaja nevarnost, da te počijo in pride do razsoja celic po drugih organih.

Gre za bolezen, ki prizadene približno 10 % žensk v njihovi plodni dobi s tendenco naraščanja. Bolezen lahko prizadene že v adolescenci, vendar je najbolj razširjena med starostjo med 20 in 35 leti. Obstaja genetska komponenta, pri kateri je bolezen lahko dedna, priznan dejavnik tveganja pa je nagnjenost k drugim vnetnim boleznim (na primer kolitisu ali cistitisu). Drugi dejavniki tveganja, ki lahko vplivajo na nastanek bolezni so: življenjski slog in stres, neuravnotežena prehrana, črevesna malabsorpcija, onesnaževalci okolja, hormonske spremembe, alergije in avtoimunske bolezni. Zato je treba upoštevati veliko elementov in komponente, ki jih je treba lečečemu zdravniku podrobno opisati, čeprav se ti na prvi pogled zdijo malo povezani z zadevno temo.

Med rednim menstrualnim ciklusom vaše telo izloča sluznico maternice. To omogoča, da menstrualna kri teče iz maternice skozi majhno odprtino na materničnem vratu in ven skozi nožnico.

Natančen vzrok endometrioze ni znan, glede vzroka pa obstaja več teorij, čeprav nobena teorija ni znanstveno dokazana. Ena najstarejših teorij je, da se endometrioza pojavi zaradi procesa, ki se imenuje retrogradna menstruacija. To se zgodi, ko menstrualna kri teče nazaj po jajcevodih v medenično votlino, namesto, da bi telo zapustila skozi nožnico. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabrielle Caunesil Pozzoli (@gabriellecaunesil)

Druga teorija je, da hormoni preoblikujejo celice zunaj maternice v celice, podobne tistim, ki obdajajo maternico, imenovane celice endometrija.

Drugi menijo, da se stanje lahko pojavi, če se majhni predeli v trebuhu spremenijo v tkivo endometrija. To se lahko zgodi, ker celice v trebuhu rastejo iz embrionalnih celic, ki lahko spremenijo obliko in delujejo kot celice endometrija.

Te razseljene celice endometrija se lahko pojavijo na medeničnih stenah in površinah medeničnih organov, kot so mehur, jajčniki in danka. Še naprej rastejo, se zgostijo in krvavijo skozi vaš menstrualni ciklus kot odziv na hormone vašega cikla.

Možno je tudi, da menstrualna kri skozi kirurško brazgotino uhaja v medenično votlino, na primer po carskem rezu (imenovanem tudi C-rez).

Naslednja teorija je, da se celice endometrija prenašajo iz maternice skozi limfni sistem. Še ena teorija naj bi bila posledica okvarjenega imunskega sistema, ki ne uničuje napačnih celic endometrija.

Nekateri verjamejo, da se endometrioza lahko začne v zarodku z napačno nameščenim celičnim tkivom, ki se začne odzivati na hormone pubertete. To se pogosto imenuje Mullerjeva teorija. Razvoj endometrioze je lahko povezan tudi z genetiko ali celo okoljskimi toksini.

Dejstvo je, da je možnih vzrokov ogromno in stroki še danes ni popolnoma jasno zakaj do endometrioze pravzaprav pride.

ENDOMETRIOZA: SIMPTOMI

Obstajata dva glavna simptoma: močna bolečina v času menstruacije in neplodnost. Menstruacijo pri diagnozi edometrioza spremljajo bolečine v maternici (dismenoreja), pa tudi bolečine pri spolnem odnosu, uriniranju ali iztrebljanju, pri nekaterih ženskah se lahko celo pojavi glavobol. V mnogih primerih se ti simptomi ne odzivajo na uporabo klasičnih analgetikov. Kakovost življenja se običajno zmanjša na najmanjšo možno mero, na primer z opustitvijo šolanja ali dela, začasno prekinitvijo kakršne koli fizične aktivnosti in družabnega življenja v dneh menstruacije. Sčasoma lahko bolečina skozi mesec postane trajna, se celo razvije astenija, depresija in splošno slabo počutje. Neplodnost je simptom, ki se iz očitnih razlogov kaže kasneje, ko si ženska želi zanositi. Kar se zgodi zaradi vpliva bolezni na jajčnike, jajcevode, maternico in medenico na splošno, kar zmanjšuje možnosti zanositve in povečuje možnosti splava.

Ne glede na to, ali ženske trpijo za močno bolečino ali neplodnost, ženske ob diagnozi in splošnemu počutju navadno razvijejo napredovalno depresijo, ki je tako huda, da se morajo obrniti na psihiatra. Ni malo primerov, ko ženska prekine svoje partnersko razmerje, resna in vedno pogostejša je tudi težnja k resnični socialni izolaciji. Tveganje, da bolezni ne zdravimo, ima torej ne le posledice za telo, temveč bi si upali trditi predvsem s psihološkega vidika na psihološko počutje ženske.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabrielle Caunesil Pozzoli (@gabriellecaunesil)

DIAGNOSTIKA

Za diagnosticiranje endometrioze obstajajo trije temeljni elementi. Najprej skrbno zbiranje simptomov bolečine in menstrualne anamneze, v nekaterih primerih diagnoza endometrioze nastopi, ko ženske poskušajo zanositi in se jim kasneje ugotovi neplodnost kot posledica endometrioze. Drugič, ultrazvok za iskanje lokacij bolezni in po potrebi tudi jedrsko magnetno resonanco.

Potem je tu še diagnoza na celicah endometrioze, zbranih s kirurškim posegom. Diagnostični sum lahko temelji izključno na klinični anamnezi, kar nato potrdi radiološki pregled in le v nekaterih primerih pride do kirurškega posega. Na žalost obstajajo diagnostične zamude v letih. To je zato, ker mnogi zdravniki ženske hitro odpravijo, češ, da je menstrualna bolečina povsem "normalna", v resnici pa za te ogrožene ženske to absolutno ne velja. Čas za alarm je takoj, ko ženska opazi, da se njeno telo ne odziva na medicinske tretmaje, kot so analgetiki in kontracepcijske tablete. To je sicer najlažji način, da se posameznice “pomiri”, to pa nikakor ni rešitev, saj se s tem ne poglobimo v pravi vzrok bolečine. Da bi lahko zamude diagnoz čim bolj omejili, je nujno, da se posvetujete z ginekologom ali obiščete za to specializirane centre.

Cilj kampanje, ki jo trenutno izvaja znanstvena skupnost, je ozaveščanje bolnic in zdravnikov, da glasno govorijo o endometriozi in o vseh možnih vzrokih bolečine in njenih simptomih, da imajo ženske končno priložnost, da se seznanijo kaj se dogaja z njihovim telesom in kako si lahko pomagajo.

ENDOMETRIOZA: TERAPIJA

Zdravljenje žensk z endometriozo se izjava na podlagi simptomov, s katerimi se posameznica sooča in ki jih je treba zdraviti, torej bolečine in / ali neplodnost. To lahko zgolj vključuje določeno zdravilo, operacijo in asistirano reprodukcijo (za zdravljenje neplodnosti). Pri istem bolniku se lahko v treh obdobjih odločijo za različne terapije zdravljenja: začnemo z medicinsko terapijo, naslednja je kirurška terapija in nato zdravljenje neplodnosti. Na žalost se bolezen lahko ponovi in ​​tudi po dobro opravljeni operaciji je treba razmisliti o preventivni medicinski terapiji. Pri kirurškem posegu, ki je opravljen zaradi cist na jajčnikih je potrebna velika previdnost, saj operacija zmanjša jajčno rezervo jajčnih celic, zato je v nekaterih primerih priporočljivo tudi zamrznitev oz kriokonservacija jajčnih celic pred operacijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabrielle Caunesil Pozzoli (@gabriellecaunesil)

PRIHODNOST

V svetu medicinskih raziskav je glede endometrioze odprtih še veliko vprašanj in nerazjasnjenih stališč, hkrati pa enako število ciljev, ki si jih v zvezi s tem postavlja stroka in znanost. Prvi in enako pomemben dejavnik je identifikacija žensk, ki jim grozi razvoj endometrioze, na podlagi dejavnikov tveganja in preprost, minimalno invaziven in lahko ponovljiv genski test ali diagnostični test. Še bolj ambiciozna je raziskava, namenjena razvoju zdravil, ki lahko uničijo endometriotske celice, blokirajo njihovo novo tvorbo, nimajo stranskih učinkov in so nasploh zelo dostopna vsem pripadnicam ženskega spola.

Prevedeno po članku z Vogue Italia.

Fotografije: Instagram/@matildadjerf

Preberite še: Pregledali smo vse pomladne jakne v Zari in H&M in izbrali 7 najlepših, ki sledijo trenutnim trendom

Priporočamo tudi: To je torbica, ki jo obožuje Sofia Vergara

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan