Če želite biti srečnejši v življenju, se znebite teh 4 slabih navad

29. 5. 2023
Če želite biti srečnejši v življenju, se znebite teh 4 slabih navad (foto: Profimedia)
Profimedia

Znašli smo se v času, ko imamo na dosegu roke praktično prav vse. Trenutno časovno obdobje nam ponuja največ udobja, hkrati pa smo sami najmanj zadovoljni, kakšna ironija, kajne?!

Z vsemi dobrimi stvarmi na dosegu roke, kakopak prihajajo tudi slabe in v naši družbi, kjer so družbenimi medij postali center našega vesolja in vsi tako radi kukamo v življenja drugih, se še rajši primerjamo z nadvse lepo, vitko, mlado gospodično, ki ima popolnoma, po zadnji modi urejeno stanovanje, uspešno kariero, morda odlično influencerko, ki je po vrhu vsega še naspana in polna življenja mlada mamica ter objokujemo kako vse to nam nikakor ne uspe. Pozor, če ste se našli v zgoraj omenjenih besedah, je nujno, da veste, kako najti notranji mir in srečo v sebi - in ne v svojem viru Instagrama. Ta je seveda lahko odličen vir animacije, omogoča povezovanje s prijatelji, družino in ljudmi, ki jih občudujete in vse to je nedvomno lažje kot kdaj koli prej. A s tem vse te podobe z (na videz) popolnimi življenji zasipajo tudi vaše zaslone telefona. Sredi vse te poplave slik, navidezne “fasade” ljudi, lahko preprosto pozabite, da bi morali živeti zase in nikakor ne zato, da bi ugajali drugim, ali še huje, s svojim življenjem bili nezadovoljni, ker ni točno tako kot na vašem najljubšem profilu Instagrama.

Resnica je, da se naš notranji mir začne z našo sposobnostjo, da se celovito vidimo, tudi naše "pomanjkljivosti", se cenimo ter sprejmemo. Ko bomo sprejeli sebe točne take kakršni smo in se iskreno imeli radi, obljubljamo, ne bo nikakršne potrebe več po primerjanju z drugimi.To je samozavest. To je sprejemanje. To je globoka ljubezen do samega sebe, da uživate v tem, kar ste, kje ste, ne glede na to, kako to izgleda na Instagramu.

Strokovnjaki menijo, da je ključnega pomena poiskati zadovoljstvo znotraj nas samih. Ljudje smo bitja, ki že od nekdaj hrepenimo po potrditvah vseh okoli nas, vsi bi bili radi všečni, sprejeti in ljubljeni, vendar je za zdravo življenje, za nas skrajno pomembno, da takšno lovljenje za potrditvami opustimo. Ter še huje, opustimo primerjanje z ostalimi, nekaj kar vsi tako radi počnemo, hlepimo po življenju nepoznanih ljudi, ter pozabljamo živeti svojega. Vir našega zadovoljstva pa je zagotovo doseganje ljubezni do nas samih, mi pa vam bomo še bolj pomagali in predstavili "vaš novi jaz", ki vam bo pomagal odpraviti te slabe in destruktivne navade. Dovolj oklepanje, sami ste dovolj dobri in sposobni.

1. Prenehajte z iskanjem potrditve

Predstavljajte si, da ste v vznemirljivi novi zvezi, vaš cinični prijatelj pa misli, da se premikate prehitro, ali pa družini poveste o vašem napredovanju, pa ta ne pokaže zanimanja, kot bi si ga vi želeli. Ženske smo morda še malce bolj nagnjene k potrditvam, saj vemo kako “boli”, ko sestri pokažeš svojo novo torbico in ona zgolj naguba svoje čelo. Verjetno vas je pri vseh treh primerih, veselje v trenutku minilo. Vzhičenje seveda izgine, če potrditve iščemo drugje, zagotovo z mislijo, da ga bomo prejeli, da bodo vsi skrajno veseli za nas, a namesto našega prvotnega veselja se zdaj na naš obraz riše razočaranje in dvom. 

Iskanje potrditev je resnično naš strah in tesnoba. Vendar bi bilo edino prav, da bi potrditve iskali znotraj nas, slišali naš glas, temu glasku znotraj nas pa zaupali in prenehali iskati smernice pri drugih ljudeh. Mi živimo naše življenje, mi in samo mi, zato je naše mnenje edino, ki šteje.

Ključno pri tem je, da se naučimo ceniti lastno presojo. Vprašajmo se zakaj tako radi iščemo potrditve pri drugih, zakaj si ne zaupamo. Strokovnjaki celo predlagajo, da vzamete list papirja in te razloge zapišete. Zapišite, kaj vas pripelje do takšnega vedenja in kako se počutite zaradi te navade. Ko lahko razumete, zakaj se ukvarjate z vedenjem in navadami, jih lažje spremenite.

2. Prenehajte se primerjati z ostalimi

Ker živimo v času družbenih omrežij, lahko žal z večjo lahkoto spremljamo življenja drugih in se slinimo nad njihovo popolno prezentacijo na Instagramu.  Zahvaljujoč družbenim medijem se vam zagotovo zdi, da vas prehitevajo na vseh življenjskih prelomnicah, vi pa se ne premaknete nikamor. Vse vaše bivše sošolke in sošolci so že srečni mladoporočenci, morda z enim dojenčkom na poti in drugim, ki že veselo kobaca v njihovih popolno opremljenih domovih. Pa seveda, polovica njih je že kupila svojo hišo, napredovala v karieri… kaj pa vi, se vprašate, saj vemo. Vendar verjemite, življenje vseh teh na videz "popolnih", obetavnih ljudi, v resnici verjetno ni tako sijoče.

Strokovnjaki tej tematiki dajejo še eno pomembno perspektivo. Po navadi se primerjamo z drugimi, ki imajo veliko več kot mi, ali se vsaj tako zdi, pravijo. Redko se primerjamo z milijoni ljudi, ki imajo toliko manj kot mi, vendar pa, ko bi enkrat za spremembo storili tudi to, bi videli kako srečni pravzaprav smo.

Če se zaradi pomikanja po družabnem omrežju vedno počutite neprijetno, strokovnjaki priporočajo “pomladno čiščenje” Instagram profilov. Zakaj bi spremljali nekoga, ki v vas vzbuja neprijetne občutke, če se lahko obkrožite samo z ljudmi ob katerih se počutite prijetno. Prekinite spremljanje ali "utišajte" objave vseh, zaradi katerih se počutite "manj". Poleg tega pa je nadvse pomembno, da se spomnite, da družbena omrežja kažejo le delček resničnega življenja.  Ko pa se vseeno odločite za brskanje, strokovnjaki pravijo, da posvojite drugačno miselnost. Vidite nekoga z ljubko majhno družino, ki posname lepo fotografijo na plaži? Bodite veseli zanje! Pošljite jim malo ljubezni! Kroženje pozitivne energije je močno, vesolju sporoča, da cenite ljubezen in uspeh drugih ter da ste pripravljeni, da se to zgodi tudi vam. 

3. Zaupajte svoji intuiciji

Vsi smo že doživeli, da so nas spremljali določeni občutki oz. intuicija pa ji morda nismo verjeli in smo občutke hitro pregnali. Če ne verjamete, da ste intuitivni, strokovnjaki pravijo, da vsekakor ste. Vse je stvar upočasnitve in umirjanja misli. V nas je neomejen vir pristne modrosti, samo ustaviti se moramo, umiriti um in dovoliti, da odgovori pridejo k nam. Ko začutite pritisk odločitve, se samo umirite. Poiščite mirno in zasebno mesto, kjer boste mirno sedeli, zaprite oči, globoko vdihnite v trebuh in se zavestno povežite s seboj. Položite roko na trebuh, vdihnite in izpustite z vzdihom, nato si za začetek zastavite vprašanje z "Kako se počutim glede ...?". Meditirajte približno pet minut, in če odgovor ne pride, ne skrbite. Namesto tega se osredotočite na druge stvari, po možnosti preživite čas v naravi, in sčasoma bo vse jasno.

Strokovnjaki poudarjajo, da bo vaja samo okrepila vašo odločnost, radi pa ji pravijo tudi "nevidna mišica". Delovati moramo tako, da to mišico okrepimo in si ustvarimo zaupanje.

4. Bodite manj kritični in bolj ljubeči do sebe

Prvo in najpomembnejše vodilo je, da se imate radi. Ko boste to obvladali, bodo sledili mir, zaupanje in sreča. Ali ste vedeli, da ima vsaka posamezna celica v našem telesu majhno membrano, ki "sliši", "vidi" in "čuti" vse naše misli? Torej, ko imate škodljive misli o sebi, v bistvu škodujete svojemu telesu. Negativne misli lahko postanejo samoizpolnjujoče se prerokbe. V nevro znanosti obstaja stavek, ki pravi "nevroni, ki se sprožijo skupaj, povezujejo žice", kar pomeni, če smo gojili neko prepričanje o nas, ta sčasoma postane resničnost. Dobesedno smo ožičili možgane, da verjamejo temu našemu miselnemu vzorcu.

Rešitev? Strokovnjaki zelo verjamejo v mantre, da te ustavijo strupeni cikel in "reprogramirajo naš um, da se vidimo v bolj pozitivni luči. Izredno pomembno je, da povežemo svoj duhovni jaz s svojim fizičnim jazom, ter živimo v svojem telesu. Raziskujte, premikajte se in postanite eno s telesom. Ko živimo v svojih telesih, naš um ne more prevzeti moči, zato smo lahko v celoti prisotni v ljubezni do sebe.

In zapomnite si, vaše telo je kraj, kjer živi vaša duša. Bolj ko se povežete s seboj in se imate radi, bolj vas bo svet videl dlje od zgolj vašega fizičnega telesa.

Prirejeno po članku s The Zoe Report.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Iva Krajnc Bagola nosila praktični kos, ki bi pristajal 9 od 10 žensk, če bi ga oblekle danes!

Priporočamo tudi: Horoskop: Skrita moč ženske dvojčice