Če boste za obrok porabili vsaj toliko minut, se boste izognili pridobivanju kilogramov: To so najpogostejše napake, zaradi katerih se redimo (in se jih sploh ne zavedamo)

20. 9. 2023
Če boste za obrok porabili vsaj toliko minut, se boste izognili pridobivanju kilogramov: To so najpogostejše napake, zaradi katerih se redimo (in se jih sploh ne zavedamo) (foto: Profimedia)
Profimedia

Preprečite prenajedanje in pridobivanje telesne teže.

Ste vedeli, da mora vsak obrok v dnevu v povprečju trajati vsaj 20 minut? 20 minut namreč traja, da možgani prejmejo signal, da je želodec poln.

Večina ljudi po drugi strani kosilo poje v petih do 10 minutah – mudi se jim, ker morajo po jedi nazaj v službo, ali pa jih pri jedi zmotijo ​​otroci.

Ne spreglejte:

Če obrok pojeste v petih minutah, obstaja velika verjetnost, da ga premalo žvečite in hitro pogoltnete, kar pogosto vodi v prebavne težave in prenajedanje.

Če vaši možgani mislijo, da ste še vedno lačni, boste še naprej jedli, še posebej, če so vaše misli zaposlene z drugimi stvarmi – na primer, če jeste med gledanjem televizije, brskanjem po internetu ali pregledovanjem družbenih omrežij na mobilnem telefonu.

Študije so pokazale, da ljudje pojedo približno 15 odstotkov več hrane, če strmijo v televizijo ali računalnik. Najhuje pa je, da se sploh ne zavedajo, da so pojedli preveč, dokler jih po 20 minutah ne začne boleti želodec, ker so neprijetno polni.

Da bi preprečili neželeno prenajedanje in pridobivanje telesne teže, morate narediti le eno – jesti morate zavestno. Ne samo, da boste pojedli manj, ampak boste tudi bolj uživali v okusu hrane in bili z zaužitim obrokom bolj zadovoljni.

Kako jesti zavestno?

  • Ko začutite lakoto, popijte kozarec vode. Pogosto ljudje zamenjajo lakoto z žejo in jedo takrat, ko bi dejansko morali popiti nekaj tekočine. Če ste dvajset minut po pitju vode lačni, je čas za obrok.
  • Jejte stran od televizije in druge tehnologije. Poskusite iz glave izbiti misli o tem, kaj morate narediti pozneje. Osredotočite se le na hrano, ki je pred vami.
  • Povonjajte hrano, ki ste jo pripravili.
  • Vsak grižljaj prežvečite vsaj 15- do 20-krat. Pri vsakem grižljaju se osredotočite na okus, vonj in teksturo hrane.
  • Želite shujšati? Krožnik napolnite po principu 50:50, ki ga je razvil ameriški zdravnik John A. McDougall in vam pomaga "razredčiti kalorije".

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Prvi trendi za pomlad in poletje 2024: Ob koncu newyorškega tedna mode predstavljamo njegovih 6 najbolj ikoničnih trenutkov

Priporočamo tudi: Senčilo, ki se ga izogibajte, če ste stari nad 50 let: Ne uporabljajte ga, ker lahko močno poudari gube