O mikrovalovni pečici je bilo že veliko povedanega, in čeprav jo imamo radi zaradi hitrosti kuhanja, ostajajo nekateri predsodki. To o njej trdijo strokovnjaki.
Je kuhanje v mikrovalovni pečici škodljivo za vaše zdravje? Nadaljujmo z iskanjem odgovorov (s pomočjo strokovnjakov) na vprašanja, ki smo si jih vsi vsaj enkrat zastavili v kuhinji. O mikrovalovni pečici je bilo povedano že veliko, tako dobrega kot slabega, kar je celo ustvarilo lažne strahove. "Kuhanje v mikrovalovni pečici je hitro in enostavno, vendar ni škodljivo za vaše zdravje," pravi Simona Santini, prehranska biologinja. "Mikrovalovne pečice so gospodinjski aparati, ki segrevajo hrano z izkoriščanjem interakcije vodnih in maščobnih delcev v hrani z elektromagnetnimi polji, ki jih ustvarja aparat. Zaradi te interakcije molekule vibrirajo in proizvajajo energijo, ki nato ustvarja toploto, nikakor pa ne spreminja same hrane."
Ne spreglejte:
- Probiotiki so učinkoviti le, če jih uživate tako: To je najboljši čas za jemanje prebiotikov in probiotikov po mnenju strokovnjakov
- Bolj oprijeto ne gre: Čeprav te kavbojke niso več tako priljubljene, se jim Brigitte Macron še vedno ne odreče
- Glamurozno obleko s perjem kombinirala s poletnimi sandali za na plažo: Sharon Stone na rdeči preprogi v bleščeči mrežasti obleki Dolce&Gabbana
Kuhanje v mikrovalovni pečici: je škodljivo za vaše zdravje? Kdaj se ji moramo izogibati?
Mikrovalovi imajo dovolj energije, da atomi v molekuli zavibrirajo, vendar ne dovolj, da bi iztrgali elektron iz vezi. Kot poročajo strokovnjaki, zato niso dovolj močne, da bi povzročile mutacije v DNK. Poleg tega sevanje, ki ga proizvajajo mikrovalovne pečice, se ne more razpršiti na prostem in zato ni škodljivo za zdravje. Poleg tega je izpostavljenost sevanju precej pod varnostnimi mejnimi vrednostmi, določenimi v mednarodnih standardih.
Kdaj lahko kuhate v mikrovalovni pečici?
Mikrovalovne pečice imajo morda prednost zaradi hitrosti kuhanja, segrevanja in odmrzovanja, vendar to ni njihova edina prednost, saj ta hitrost pomeni, da hranilne lastnosti hrane ostanejo nedotaknjene: "Ta metoda kar najbolje ohranja hranilne snovi. Manj kot je vode za kuhanje, manj se hranilne snovi v živilu razpršijo, zlasti pri zelenjavi," pojasnjuje Simona Santini. Kuhanje je bolj prebavljivo in pri njem nastaja manj neželenih snovi, kot so policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), ki nastajajo na primer pri pečenju hrane na žaru.
Kdaj se je treba izogibati kuhanju v mikrovalovni pečici?
Obstajajo pa tudi slabosti. Pri kuhanju hrane pri nizkih temperaturah je težje odstraniti bakterije in toksine. Kot pojasnjuje Simona Santini: Največje tveganje za zdravje ni tveganje za nastanek raka (kar je mit!), temveč možni stranski učinki kuhanja slabo konzervirane hrane pri nizkih temperaturah. Zato je priporočljivo uporabljati mikrovalovne pečice le za sveža in dobro ohranjena živila.
Zdrav (in hiter) recept za zajtrk v mikrovalovni pečici
Tukaj je recept za Mug Cake, torto, pečeno v skodelici, ki je idealna za zajtrk.
Sestavine (ena porcija):
- 40 g ovsene moke
- 80 g jajčnega beljaka
- 70 g jogurta z nizko vsebnostjo maščob
- 10 g kakava v prahu (čistega in brez sladkorja)
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- Čokoladni koščki
Priprava:
V skledo vlijemo beljake in jogurt. Dodajte kakav, moko in pecilni prašek ter zmešajte do gladkega. Nato dodajte čokoladne koščke in jih približno 2 minuti segrevajte v mikrovalovni pečici pri 500 W.
Fotografije: Profimedia