Vse prednosti semen chia, "starodavnega" živila, bogatega z omega-3, ki je dobro za vašo notranjost in zunanjost. In nasveti, kako ga vključiti v svojo prehrano.
Danes se na področju prehrane vse bolj ozaveščamo in vse več nas je nagnjenih k temu, da živila, ki sestavljajo našo prehrano, izbiramo na podlagi njihovih koristnih lastnosti. Med tistimi, ki jih strokovnjaki za prehrano v zadnjem času še posebej priporočajo, so semena: laneno, bučno, konopljino, ajdovo, sezamovo, amarantovo ... Seznam bi lahko nadaljevali, vendar se želimo osredotočiti na eno posebno vrsto: mislimo na semena chia. S pomočjo strokovnjaka za prehrano vam pojasnjujemo, zakaj jih ne smete izpustiti iz svoje prehrane.
Zato se pogovorimo se o pudingu chia! Če še niste poskusili chia pudinga, je zdaj pravi čas. To je popoln zdrav zajtrk ali prigrizek za pripravo obroka, njegova priprava pa je zelo preprosta!
Ne spreglejte:
- Vrača se še en osovraženi trend iz 2000-ih! Kontroverzni videz Sarah Jessice Parker povzročil razpravo: sramota ali najpametnejši modni trik?
- To slastno sladko sadje pomaga uravnavati krvni sladkor in spodbuja nastajanje kolagena (bogato je z vitaminom C in ima izredno malo kalorij)
- Zakaj v vročem vremenu otekamo in se nam zadržuje vode v telesu? To so nasveti, s katerimi boste spet uživali v poletju
To soglasno navdušenje sproža vprašanje: kakšne so skrivnosti tega zvezdniškega superživila?
Chia semena, ki so eden najbolj zdravih virov hranil, vsebujejo več makro- in mikrohranil, med drugim vlaknine, beljakovine, kalcij, magnezij, antioksidante, maščobne kisline omega-3, fosfor in mangan.
Ta drobna semena, polna hranilnih snovi, so odličen vir energije in tudi preprečujejo lakoto, zato so odlična zamenjava za tiste želje, zaradi katerih stojite pred hladilnikom in razmišljate, kakšen naj bo vaš naslednji obrok.
Sam puding ne bi mogel biti lažji za pripravo, vendar najprej spregovorimo o neverjetnih prehranskih koristih, ki se skrivajo pod modno zunanjo podobo chia.
Dve žlici teh malih čudežnih semen vsebujeta približno 4 g beljakovin (vsebujejo vse pomembne aminokisline), 5 g maščobnih kislin omega 3 (neposredna hrana za možgane), 250 mg kalcija (pomislite na močne lase in nohte) in 10 g vlaknin (najbolj učinkovit "regulator").
In če vas to ne prepriča, naj bi chia vsebovala dvakrat več kalija kot banane, trikrat več antioksidantov kot borovnice in trikrat več železa kot špinača. Poleg vsega tega semena chia vsebujejo 9-12-krat več vode, kot je njihova teža, enako pa storijo tudi v trebuhu, zato so neverjetno bogata s hranili in omogočajo, da se z manj hrane dlje časa počutite siti.
Kdaj jih je najbolje uživati?
Strokovnjaki priporočajo semena chia predvsem zaradi njihove visoke vsebnosti omega-3 in antioksidativnih lastnosti ter poudarjajo, da jih je priporočljivo začeti uživati ne glede na to, kdaj. Vendar dodajajo, da bi bilo idealno, če bi jih zaužili zvečer: "Domneva se, da se med spanjem v membranah nevronov obnovijo maščobne kisline," pojasnjujejo. "V tej nočni fazi obnove naši možgani potrebujejo omega-3. Vendar je treba povedati, da še vedno ni neizpodbitnih znanstvenih dokazov za to tezo.
Alternativa mlečnim izdelkom
Strokovnjaki poudarjajo, da so semena chia bogata tudi z minerali, zlasti s kalcijem, zato so idealna alternativa za tiste, ki ne uživajo mlečnih izdelkov.
Recept
Najprej dodajte dve žlici chia semen v majhno skledo. Prilijemo pol skodelice mandljevega mleka in dodamo pol žličke medu, nato dobro premešamo. Chia puding pustimo čez noč v hladilniku, pred zaužitjem pa mu dodamo nasekljane jagode ali banane in po vrhu pokapamo še malo medu.
Zakaj je Chia puding tako zdrav?
Chia puding je izjemno zdrav, saj so semena chia polna maščobnih kislin omega 3, beljakovin, antioksidantov in vlaknin. Topne vlaknine v semenih chia lahko pomagajo pri hujšanju, saj zagotavljajo občutek sitosti, pomagajo pa tudi pri zaprtju.
Kako lahko chia semena vključite v svoje vsakdanje življenje?
- Če jih uporabljate kot vezivo ali nadomestilo za jajca, za eno jajce uporabite 1 žlico semen chia + 3 žlice vode.
- Za recept, kjer potrebujete teksturo, kot so piškoti, mafini ali kruh z oreščki, semeni itd., lahko uporabite cela semena.
- Zmleta chia semena se bolje obnesejo pri pecivu, kolačkih in pecivu z manjšo teksturo. Cela semena zlahka zmeljete v prah z mlinčkom za kavo, mešalnikom ali možnarjem in pestilom.
- Chia semena v prahu lahko uporabite kot gostilo za pudinge, juhe in omake namesto koruznega škroba ali drugih gostil. Upoštevajte, da prah nabrekne šele po minuti ali dveh.
Chia semena so odlična tudi za peko brez glutena, jajc ali vegansko peko, saj so odlično vezivo ali gostilo. Semena samo dodajte tekočim sestavinam in pustite stati, dokler se ne oblikujejo v gel (to lahko traja do 20 minut).
Cela chia semena lahko uporabite tudi v sadno-zelenjavnih smoothijih, kot čudovito dopolnilo v jogurtih, ovseni kaši, ali pa si jih preprosto stresete v navadno filtrirano vodo, chia semena pa bodo opravila svoje delo in poskrbela za odlično delovanje vašega črevesja.
Je chia puding hranljiv?
Po mnenju strokovnjakov je chia puding odličen način, da ljudje v svojo prehrano vnesejo zdrave maščobe, hkrati pa spodbujajo hujšanje. Chia semena vsebujejo omega-3 maščobne kisline in so koristna za zdravje sklepov in srca. Pomagajo tudi pri spominu.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Avgust prinaša presenečenja: 5 horoskopskih znamenj, ki se bodo pod vplivom retrogradnega Merkurja vrnila k bivšim partnerjem
Priporočamo tudi: Sladka beljakovinska hrana, ki jo strokovnjaki za prehrano svetujejo jesti po večerji, če želite shujšati
Novo na Metroplay: “Za navdih si nadanem Balladerovo obleko” | DOMINIK BAGOLA, ELLE MOŠKI 2024