5 znakov, da zaužijete preveč sladkorja: Dvig telesne teže in pospešeno staranje sta lahko resna opozorilna znaka

29. 12. 2024
Deli
5 znakov, da zaužijete preveč sladkorja: Dvig telesne teže in pospešeno staranje sta lahko resna opozorilna znaka (foto: Profimedia)
Profimedia

Težko si predstavljamo življenje brez sladkorja. Toda koliko sladkorja je preveč? 

Strokovnjaki priporočajo, da ženske zaužijejo največ šest čajnih žličk sladkorja na dan, moški pa največ devet. To pomeni največ 25-36 gramov ali približno 418 kJ - 628 kJ (100-150 kcal) sladkorja na dan. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da zaužijete največ 50 gramov, po možnosti pa ne več kot 25 gramov sladkorja na dan.

Se vam to zdi veliko ali malo? Če pomislite, da ima 12-gramska pločevinka navadne kokakole 39 gramov sladkorja in da so celo „zdrava“ živila, kot sta granola ploščica (8 gramov sladkorja) in embalaža grškega jogurta z borovnicami (14 gramov sladkorja), polna skritega sladkorja, to vsekakor postavi stvari na glavo. Večina nas zaužije vsaj dvakrat več sladkorja, kot dovoljujejo priporočila.

Preberite še:

Večine sladkorja, ki ga zaužijemo, sploh ne zaužijemo namerno. Skrit je v sladkarijah, pecivu in sokovih ter številnih predelanih živilih. In na seznamih sestavin ga ni vedno lahko prepoznati.

Skriti sladkor

Sladkor se na seznamih sestavin pogosto pojavlja pod različnimi imeni. Zato je težko prepoznati dejansko vsebnost sladkorja v izdelku. Nekateri pogosti izrazi, pod katerimi se lahko sladkor pojavlja v živilih, so:

  • Saharoza: kemični izraz za namizni sladkor.
  • Glukoza, glukozni sirup ali dekstroza: pogosto jih najdemo v predelanih živilih.
  • Fruktoza: sadni sladkor, ki ga pogosto najdemo v sadju ali koruznem sirupu.
  • Koruzni sirup (koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze): zelo predelan sladkorni sirup, ki se uporablja v številnih brezalkoholnih pijačah.
  • Maltoza: sladni sladkor, ki ga pogosto najdemo v kruhu in pivu.
  • Dekstroza: druga oblika glukoze.
  • Laktoza: mlečni sladkor v mlečnih izdelkih.
  • Invertni sladkor: sladkor, ki nastane pri razgradnji saharoze in ga najdemo v številnih slaščicah.
  • Med: pogosto se obravnava kot „naraven“, vendar je ena od oblik sladkorja.
  • Agavin sirup, javorjev sirup ali rižev sirup: alternativna sladila, ki prav tako vsebujejo sladkor.

Znaki, da jeste preveč sladkorja

Zaradi vseh teh prikritih dejstev je težko prepoznati, da vam uživanje sladkorja uhaja izpod nadzora. Tukaj so možni opozorilni znaki, da uživate preveč sladkorja.

5 znakov, da zaužijete preveč sladkorja: Dvig telesne teže in pospešeno staranje sta lahko resna opozorilna znaka
Profimedia

1. Povečanje telesne teže in stalna lakota

Nobena skrivnost ni, da ima sladkor veliko kalorij. Obstaja pa še en razlog, zakaj zaradi sladkorja tako hitro pridobivamo na telesni teži: "Če jeste preveč sladkorja, ste nenehno lačni," pravijo strokovnjaki. "Razlog za to je, da sladkor kratkoročno zviša raven glukoze v krvi, vendar zaradi pomanjkanja vlaknin nima trajnega sitljivega učinka. Vztrajna lakota in posledično nenehno prehranjevanje na koncu privedeta do povečanja telesne teže, ki se je vsi zavedamo kot znaka prevelike količine sladkorja."

2. Akne

"Ko zaužijemo sladkor, se ne zviša le raven inzulina, ampak tudi hormona v krvi, ki se imenuje inzulinu podoben rastni faktor 1 ali na kratko IGF-1," pravijo strokovnjaki. "Ta IGF-1 skupaj z inzulinom spodbuja žleze lojnice in prekomerno keratinizacijo na območju žlez lojnic, zato se te zamašijo, kar vodi v mozolje in vnetja."

3. Nihanje razpoloženja

Veliko povečanje ravni glukoze v krvi povzroči sproščanje inzulina - vendar je to pogosto tako močno, da se krvni sladkor ne zniža na normalno raven, temveč pod 'izhodiščno', tako da pride do relativne hipoglikemije, to pa vodi do želje. Pri nekaterih ljudeh povzroči tudi nihanje razpoloženja in mrzličnost.

4. Vnetje in šibek imunski sistem

Običajno se sladkor v telo absorbira prek tankega črevesa. Če pa količina enostavnih sladkorjev, kot sta glukoza in fruktoza, ki jih zaužijemo, preseže zmogljivost tankega črevesa, ta enostavni sladkor konča v debelem črevesu.

Po mnenju strokovnjaka za prehrano postane hrana za bakterije v debelem črevesju: "Selektivno hranjenje povzroči razmnoževanje teh bakterij. Težava je v tem, da na svoji bakterijski površini žal nosijo endotoksine. To so tako imenovani lipopolisaharidi. Ti endotoksini lahko zapustijo črevesje, vstopijo v krvni obtok in povzročijo tiho vnetje, ki pospešuje staranje telesa in slabi imunski sistem."

5. Pospešeno staranje

Znanstveno je dokazano, da velik vnos sladkorjev vodi v nastanek tako imenovanih AGE ali naprednih končnih produktov glikacije. Učinek primerja s karamelizacijo: "V našem kolagenu bi morala vlakna v idealnem primeru potekati vzporedno; ko je tkivo saharizirano, se v kolagenskem vezivnem tkivu pojavijo navzkrižne vezi, zaradi česar je togo, krhko, lažje degenerira in - kar je zelo pomembno - telo se tudi slabše popravlja. To pomeni, da se kakovost našega kolagena poslabša."

3 zajtrki, ki znižujejo krvni sladkor in pomagajo pri hujšanju: Pri teh obrokih je hrana najboljši zaveznik zdravja

Novo na Metroplay: Ajda Rotar Urankar in David Urankar iskreno o zakonu in težki življenjski preizkušnji