Čeprav ima kava veliko koristi, pa lahko, če jo kombinirate z nekaterimi živili, naredi tudi veliko škode.
Kava lahko nudi začasen dvig energije in druge koristi za zdravje, zaradi česar je močan dodatek k dobro uravnoteženi prehrani. Kava pa lahko vpliva tudi na absorpcijo nekaterih hranil, kar lahko zmanjša ali okrepi njihov učinek.
Raziskave so pokazale, da lahko zmerno uživanje kave pomaga pri preprečevanju vnetnih in z oksidativnim stresom povezanih bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2 in več vrst raka.
Čeprav smo vsi drugačni in lahko prenašate različne kombinacije živil, se boste morda želeli ob skodelici kave izogniti nekaterim živilom, kot so mlečni izdelki, ocvrta hrana in beljakovine, bogate z železom.
Preberite še:
- Nicole Kidman pokazala dramatično spremembo v beli vezeni obleki: Vrnila se je k pričeski, ki jo je nosila v mladosti, in videti je izjemno
- Amal Clooney z najbolj trendno torbico tega hipa dokazala, da je kraljica boho šika
Citrusi
Pitje kave ob uživanju citrusov lahko povzroči prebavne motnje, ker je kava naravno kisla. Raven pH kave je v povprečju med 4,85 in 5,13 na lestvici od 0 do 14, pri čemer nižje številke kažejo na povečano kislost.
Citrusi in njihovi sokovi so tudi zelo kisli in lahko pri zaužitju prispevajo k gastroezofagealni refluksni bolezni (GERB). Za GERD so pogosto značilni neprijetni simptomi, kot so slabost, napenjanje in zgaga. Uživanje kave in citrusov skupaj lahko draži želodčno sluznico in poslabša te simptome.
Oster, kiselkast okus citrusov lahko spremeni tudi okus kave, tako da postane grenka in manj prijetna. Morda je najbolje, da agrume uživate ločeno od kave, da v celoti izkusite njihov okus in izkoristite njihove prehranske prednosti brez prebavnih motenj.
Rdeče meso
Raziskave kažejo, da lahko pitje kave vpliva na absorpcijo hranil v črevesju, predvsem železa. Rdeče meso je eden najboljših virov železa, kar pomeni, da lahko pitje kave z mesnimi obroki zmanjša njegove zdravstvene koristi.
Neka študija je pokazala, da pitje treh ali več skodelic kave na dan znatno zmanjša raven železa. Pravzaprav se je postprandialna absorpcija železa po pitju kave zmanjšala za približno 39 odstotkov.
Železo ima več pomembnih vlog v telesu, vključno s podpiranjem krvnega obtoka, proizvodnjo hormonov in delovanjem imunskega sistema. Anemija zaradi pomanjkanja železa je ena izmed najbolj razširjenih prehranskih težav na svetu, kar poudarja pomen živil, bogatih z železom. Odločite se za druge vire beljakovin ob jutranji kavi in prihranite rdeče meso za čas, ko bo vaše telo zlahka absorbiralo železo.
Mleko
Mleko je odličen vir kalcija, ki je bistvenega pomena za zdravje kosti, delovanje mišic, strjevanje krvi in proizvodnjo hormonov. Ena skodelica mleka z nizko vsebnostjo maščobe zagotavlja 23 odstotkov priporočene dnevne vrednosti kalcija za povprečno zdravo odraslo osebo.
Raziskave pa kažejo, da lahko kombinacija mleka in kave moti absorpcijo kalcija. Z drugimi besedami, kofein v kavi lahko zmanjša neto absorpcijo kalcija iz prehrane. Kalcij, ki se ne absorbira, se izloči z urinom. Visoke ravni izločanja kalcija z urinom so povezane s povečanim tveganjem za ledvične kamne in skrbi za zdravje kosti.
Tisti, ki uživajo mleko v svoji kavi, bodo morda morali pokriti svoje potrebe po kalciju z drugimi živili ob različnih urah čez dan. Registrirani dietetik vam lahko pomaga določiti vaše potrebe po kalciju in ustrezno oblikovati načrt obrokov.
Kosmiči
Veliko kosmičev za zajtrk je obogatenih z bistvenimi vitamini in minerali. Na primer, kosmiči za zajtrk, pogosto obogateni s cinkom, so pomemben vir bistvenih mineralov za številne diete.
Kava pa lahko vpliva na biološko uporabnost cinka. Čeprav nobena trenutna raziskava ni prekinila povezave med vnosom kave in absorpcijo hranil iz obogatenih kosmičev za zajtrk, je morda najbolje, da to dvoje ločimo. Raziskava ni določila standardizirane čakalne dobe med zaužitjem kosmičev in pitjem kave. Dietetik vam lahko pomaga načrtovati dobro uravnotežen načrt obrokov, ki ustreza prehranskim potrebam posameznika.
Živila z visoko vsebnostjo natrija
Kava vsebuje veliko biološko aktivnih spojin, ki neposredno vplivajo na krvni tlak. Na srečo raziskave kažejo, da pitje 1-3 skodelic kave na dan ne bo imelo škodljivih učinkov na krvni tlak. Vendar lahko prekomerno uživanje kofeina poslabša hipertenzijo (visok krvni tlak).
Raziskave so že večkrat dokazale, da je vnos natrija neposredno povezan s krvnim tlakom. Zato morate biti previdni pri uživanju kave, ko uživate živila z visoko vsebnostjo natrija. Ameriško združenje za srce ne priporoča več kot 2300 miligramov (mg) natrija na dan. Dietetik vam lahko pomaga nadzorovati vnos natrija in varno uvesti kavo, če želite.
Novo na Metroplay: Ajda Rotar Urankar in David Urankar iskreno o zakonu in težki življenjski preizkušnji