Ta 4 živila so povsem enostavna in vseprisotna ter odlična za dolgoživost in zdravo življenje.
Zdi se, kot da se vsak dan pojavi nov zdravstveni trend s trditvami, da je bila odkrita nova velika stvar za podaljšanje življenjske dobe. Po mnenju Kimberly Melton, registrirane dietetičarke za dolgoživost s 30-letnimi izkušnjami na tem področju in lastnice NutritionPro Consulting, je preprostost najboljša, zlasti ko gre za izbiro živil, ki spodbujajo zdravo staranje.
Ne spreglejte:
- Anne Hathaway v vijolični jopi dokazala, da so lahko barvne pletenine še bolj šik kot tiste v naravnih odtenkih
- Julia Roberts dokazuje, da so te hlače, ki smo jih oboževali ped skoraj 10 leti, videti odlično tudi na ženskah nad 50 let
- [Brezplačen priročnik] Tedenski jedilnik z okusnimi recepti za zdravo hujšanje
Strokovnjaki so odkrili štiri preprosta živila, ki jih svojim strankam pogosto priporoča redno uživanje. Čeprav so živila povsem običajna in prav nič eksotična, jih mnogi morda ne pojemo dovolj. Na srečo pa nikoli ni prepozno za spremembo prehranjevalnih navad!
1. Fižol in stročnice
Na vrhu seznama za podaljšanje življenjske dobe so fižol in stročnice. "Te majhne hranilne elektrarne so polne rastlinskih beljakovin, vlaknin, vitaminov in številnih mineralov," pravi Kimberly Melton. Druga prednost uživanja fižola je cena. Hrana je poceni in se poda skoraj vsem. »Ne le, da je poceni, ampak ga lahko kombiniramo z drugimi živili, ne da bi preglasili okuse,« poudarja dietetičarka.
2. Oreščki
Strokovnjakinja se strinja, da so oreščki preprost način za dodajanje trdnega vira hranil vsakemu jedilniku. Orehi vsebujejo znatne količine rastlinskih esencialnih maščob, kot so omega-3 maščobne kisline, ki pomagajo pri vnetju in lahko znižajo holesterol. Dodaten nasvet: oreščkov ne pozabite ohladiti, da jim podaljšate rok trajanja.
3. Jagode
Sadje, kot so borovnice, maline in jagode, je odlična izbira. Vsebujejo znatne količine fitokemikalij, vključno z antocianini, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in demenco.
4. Olivno olje
Nazadnje, a zagotovo ne najmanj pomembno, je olivno olje. "Oljčno olje je bogato z enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki so koristne za srce. Prav tako je bogat s polifenoli, spojino, ki jo najdemo v rastlinski hrani in deluje kot antioksidant ter pomaga preprečevati poškodbe celic in vnetja v telesu," pravi Kimberly Melton.
Oljčno olje je tudi močan antioksidant zaradi svojih lastnosti polifenola (podobnih jagodam). Ameriško združenje za srce (AHA) meni, da je oljčno olje najboljše olje za kuhanje za zdravje srca in ožilja. Študije kažejo, da imajo tisti, ki zaužijejo pol žlice oljčnega olja na dan, kar 15 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca in ožilja.
Fotografije: Profimedia