Enostaven čokoladni rjavček s protivnetnimi lastnostmi, ki ga je pripravila kuharica Irèna Banas, vodja restavracije Maison Epigenetic v Parizu.
Kaj če bi ta konec tedna pripravili čokoladni rjavček?
Irèna Banas je kuharska mojstrica, specializirana za rastlinsko in živo kuhinjo, in vodi restavracijo v Maison Epigenetic, pariškem zdravstvenem centru, ki se ukvarja z znanostjo o epigenetiki. Potem ko je z nami delila recept za izjemno zdrav rastlinski napitek, ki je dober za možgane, zdaj ekskluzivno za Vogue.fr razkriva še čokoladno kulinarično pripravo iz protivnetnih sestavin. Ali kako si lahko privoščite razvajanje in hkrati poskrbite za optimalno zdravje.
Ne spreglejte:
- Prvič v zgodovini ima kultni parfum CHANEL novo obliko stekleničke
- Ali lahko uživanje korenja res spremeni barvo kože in koliko bi ga morali pojesti za naraven 'zagorel' videz naše kože?
- So večni optimisti: 3 horoskopska znamenja znajo potegniti najboljše iz najhujših situacij
Zdrav in enostaven recept Irène Banas za čokoladni rjavček (550g)
Sestavine
- 250 g svežih datljev
- 200 g brazilskih orehov (znanih tudi kot amazonski orehi)
- 100 g surovega kakava v prahu
Čas priprave (10 minut)
- Brazilske oreščke operite in jih skupaj z datlji dajte v skledo kuhinjskega robota z rezili S (ali zmogljivega mešalnika). Mešajte do gladkega
- Dodajte kakav in nadaljujte z ročnim mešanjem.
- Ko je zmes gladka, jo prelijte v posodo in jo pritisnite s prsti ali dnom kozarca. Lahko narežemo na kvadrate in uživamo takoj! Za bolj intenziven okus lahko po vrhu rjavčka skozi cedilo potresete surov kakav.
Opomba: namesto brazilskih orehov lahko uporabite 100 g orehov ali indijskih oreščkov in 100 g mandljev.
Prednosti
Brazilski oreščki
Brazilski oreščki so bogati s fosforjem, ki je drugi najpomembnejši mineral v človeškem telesu. Med drugim ima fosfor pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih zob in kosti ter pri ravni pH krvi, saj se bori proti presežnim alkalijam ali kislinam, hkrati pa pomaga shranjevati in dobavljati energijo, ki jo telo potrebuje. Zagotavlja tudi cink (odpornost, zdravljenje, reproduktivne in nevrološke funkcije, uravnavanje razpoloženja) ter sodeluje pri sintezi DNK, RNK in beljakovin. Bogat je z magnezijem (prispeva k splošnemu nemotenemu delovanju telesa, prenosu živcev in sproščanju mišic, pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in krvni tlak ter pomaga vzdrževati pravilen srčni utrip in presnovo lipidov. Bogate so s selenom in vitaminom E (zelo antioksidativna mikrohranila, vitamin E ima tudi protivnetne, protitrombocitne in vazodilatacijske lastnosti), so tudi vir prehranskih vlaknin (za dobro prebavo in srčno-žilni sistem). Z enim do tremi orehi zagotovimo priporočen dnevni vnos selena, ki ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in ščitnice.
Previdnostni ukrepi: če brazilske oreščke zaužijemo v prevelikih količinah - več kot peščico, tj. približno 8 oreščkov redno -, dosežemo največji odmerek selena (nevarnost slabosti, driske, utrujenosti, izpadanja las in nohtov).
Datlji
"Vsebujejo ¼ prebavljivih vlaknin (zato uravnava krvni sladkor) in je bogat z antioksidanti s protivnetnimi lastnostmi (zaradi flavonoidov, karotenoidov in fenolne kisline). Laboratorijske študije so pokazale, da so datlji koristni za zmanjševanje vnetnih označevalcev v možganih. So tudi vir fruktoze (zaradi hranilnih snovi, vlaknin in antioksidantov odličen zdrav nadomestek za bele in rafinirane sladkorje) in bogati z minerali (fosfor, kalij, kalcij, magnezij). To sadje vsebuje baker, cink in železo. Vsebuje tudi vitamine C, E, B2 in B3 ter A1, B1, B5, B6 in K. Za vitamin B6 je na primer znano, da izboljšuje delovanje možganov. Poleg tega vsebuje veliko beljakovin, ki preprečujejo utrujenost in krepijo imunski sistem. Uživanje datljev pred in med zimo bo pomagalo telesu, da se bolje zaščiti pred zunanjo agresijo.
Surovi kakav
Spodbuja krvni obtok, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter sladkorno bolezen, poleg tega pa je koristen za kožo, črevesje in zobe: to je le nekaj prednosti kakava. Toda tudi:
- Visoka antioksidativna moč: surov vsebuje 4-krat več antioksidantov kot industrijska čokolada. Prispeva k splošnemu zdravju telesa.
- Energiziranje: teobromin lahko primerjamo s kofeinom, čeprav na telo deluje drugače. Ta molekula spodbuja osrednji živčni sistem in blokira naše receptorje za utrujenost.
- Izboljša koncentracijo in osredotočenost (pred izpitom, dolgo vožnjo itd.), dobro za možgane na splošno; s spodbujanjem možganskega krvnega pretoka kakav pospešuje naše kognitivne funkcije in nam pomaga ohranjati zdrav spomin.
- evforično: zaradi hormona sreče, PEA. PEA, ki ga naravno proizvajajo naši možgani, je pravi antidepresiv.
- Afrodiziak: surovi kakav vsebuje feniletilamin, ki v možganih sproži endorfine, spodbuja reproduktivne organe in tako izboljša libido.
- Vir naravno prisotnega magnezija št. 1: dober za živčni sistem, znižuje krvni tlak in pripomore k pravilnemu delovanju živčnega sistema.
- Za kožo: surov kakav, bogat z antioksidanti, izboljšuje krvni obtok in pomaga izboljšati elastičnost kože.
Surovi kakav je dober za jetra, trebušno slinavko, lase in nohte. Bogat z žveplom, surov kakav pomaga pri obnovi kolagena in keratina (bolj sijoči lasje in močnejši nohti).
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Dodatek te rastline bo naredil vašo vodo še posebej zdravo: Njene zdravstvene koristi so znane že od antičnih časov
Priporočamo tudi: 5 znakov, da vas nekdo ne mara: Morda tega ne bodo povedali jasno, vendar bo njihovo vedenje razkrilo skrivnost
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču