Takšen fantastičen oddih si lahko privoščita s prijateljico!

Tudi vi, ko slišite Srbija, takoj vidite Beograd? Čeprav gre za krasno mesto, polno življenja, je Srbija veliko več kot to. Zato naslednjič, ko se odpravite v Srbijo, pojdite še malo naprej od Beograda in si poglej naslednje znamenitosti.

Takšen fantastičen oddih si lahko privoščita s prijateljico! - Foto: Osebni arhiv

Zemun je čudovit.

Med sprehodom ob Donavi se bote, še posebej v sončnem vremenu, počutili, kot da se sprehajate ob morju. Mimogrede, ste vedeli, da ima Zemun celo peščeno plažo po imenu Lido? Simbol tega posebnega mesta, oddaljenega slabih 20 minut vožnje od središča Beograda, je stolp Gardoš, od koder se razprostira prelep panoramski razgled na Donavo in mesto.

Tamkajšnji domačini so še posebej ponosni na svojo tržnico, kamor naj bi radi zahajali celo tisti, ki sicer živijo v centru Beograda. Nič presenetljivega, saj je tržnica dobro založena s številnimi domačimi specialitetami. Po turistično obarvanem dnevu pa si zvečer privošči še sprehod po slikovito urejeni obali Donave z odličnimi restavracijami, kjer prave balkanske zabave z živo glasbo do jutranjih ur ne manjka.

Arheološki parkViminacium ...

Stoji na območju, ki je v starih časih pripadalo rimski provinci. Najbolj obiskana dela parka sta zagotovo mavzolej, kjer je najverjetneje pokopan rimski imperator Hostilijan, ki te s svojimi podzemnimi grobnicami in tamkajšnjimi freskami pusti brez besed, ter park mamutov, kjer je okostje najstarejšega (najdenega) mamuta, natančneje mamutke v Evropi. Okostje južne mamutke, ki so jo poimenovali Vika in je pred več kot milijon leti v Evropo prišla iz Severne Afrike, je bilo najdeno leta 2009 v bližini Viminacijuma. Poleg Vike so shranjeni tudi deli okostij drugih mamutov njene vrste, a le Vikin je bil najden v celoti, in to v pozi, v kateri je umrla.

Viminacijum prav tako slovi po tem, da je priljubljena destinacija za šolske učne poti, mednarodne simpozije, svečane dogodke in celo koncerte. Po koncu ogleda tega ogromnega parka pa si lahko tam privoščite tudi kosilo z rimskim ali balkanskim pridihom, in sicer v prelepi stavbi, ki je bila zgrajena po vzoru rimske vile.

Območje Golubca domačini imenujejo za najširši nasmeh Donave.

Je miren, razburkan, moder, zelen, vedno drugačen, neponovljiv in vsakič preseneti s svojo lepoto. Ob njem si lahko privoščite sproščen sprehod po promenadi in si ogledate tamkajšnjo trdnjavo, ki so jo letos odprli za obiskovalce. V eni izmed restavracij pa si ne pozabite privoščiti tudi tamkajšnjih priljubljenih specialitet – golubškega smuča in ribjega kotlička.

Vrhunec kulture praljudi, ki so to področje prvič naselili pred približno 12.000 leti, je v Lepenskem viru. Tukaj se je okoli 6.500 let pred našim štetjem oblikovalo eno od najstarejših naselij v Evropi, ki je živelo kar 2000 let. Lepenski vir je bil sicer odkrit šele v šestdesetih letih.

Đerdap ...

Oziroma železna vrata, kot ga prav tako imenujejo, velja za najglobljo sotesko in največje rečno korito v Evropi. Med plovbo, ki se težko primerja z drugimi tovrstnimi izleti, imaš ob pogledu na zeleno okolico občutek, kot da se nahajaš v neki popolnoma drugi državi. Zelo ugodni pogoji za življenje, ki jih ponuja park, so razlog, da je človek že od nekdaj naseljeval to področje, o čemer pričajo tudi številne arheološke najdbe – med drugim tudi zgoraj omenjena Lepenski vir in grad Golubac.

Rajačke pivnice

Najdete jih na bregu poleg vasi Rajac, ki je od Zaječara oddaljena 50 kilometrov. Gre za majhno in mirno vas, sestavljeno iz tradicionalnih kamnitih hišic, ki pa so namenjene proizvodnji in hrambi vina.

Tamkajšnje hiše imajo dva dela. Spodnji del je zakopan dva metra v zemljo, da se temperatura med letom ne bi preveč spreminjala, in je namenjen za pridelovanje in hrambo vina. Zgornji del hiše pa je predviden za bivanje ljudi med trgatvijo.

Pripravila: Ajda Hovnik Plešej
Fotografije: osebni arhiv

Najbolj brano