Spopadanje z opečeno kožo

Večina si nas enkrat na leto privošči dopust na morju in prav rado se zgodi, da nas še vedno kdaj opeče sonce. Naj vas ob tej priložnosti ponovno opomnimo, da so sončne opekline izredno škodljive in imajo trajne posledice. Vsako sončenje in posledične poškodbe kože se namreč seštevajo, kazen za to, pa bomo plačali veliko kasneje - a takrat 'reklamacija računa' žal ne bo več mogoča.

Poletje, 7. 7. 2011
Spopadanje z opečeno kožo - Foto: Shuterstock

Zato preventiva!

Uporabljajte dovolj visoke zaščitne faktorje in če je le možno, posegajte po izdelkih višjega kakovostnega razreda, torej izdelkih, ki so koži prijazni in ne agresivni. Preberite navodila in se pozanimajte kaj vsebuje vaše zaščitno sredstvo.

Ko se zgodi najhujše

nas opeče sonce, koža je rdeča, zateguje in neznansko peče. Napaka, ampak po toči zvoniti je prepozno. Zato vam predstavljamo nekaj načinov za spopadanje s to nadlogo.

Vlaženje, vlaženje, vlaženje ...

Najbolj pomembno je, da na opečeni koži, ki se lušči ne uporabimo pilinga, saj s tem le poslabšamo stanje. Osnovno pravilo je, da moramo tako kožo čim bolj vlažiti. Priporočeno je, da uporabite vlažilne kreme, ki vsebujejo kakavovo in/ali karitejevo maslo.

Ko ugotovimo, da smo bili na soncu predolgo časa in da nas je opeklo sta dve stvari, s katerima lahko upočasnimo proces luščenja. Opečeno kožo moramo najprej ohladiti, zato v takem primeru skočite pod hladen (a ne prehladen) tuš in kožo počasi ohladite. Vodo s telesa raje rahlo popivnajte z mehko brisačo, saj lahko drgnjenje, sploh grobo, pospeši luščenje in kožo še bolj poškoduje.

Nato pripravite zdravilen 'zvarek', tako da zmešate skodelico kisa s tremi skodelicami hladne vode. Z vato nežno nanašajte zmes na opečeno kožo. Čeprav ne boste preveč dišali, boste na ta način preprečile pretirano luščenje kože.

Preverjene metode za spopadanje z luščenjem opečene kože sta tudi jogurt (ki mu lahko po želji dodate med) in gel iz aloe vere. Za še bolj hladilen učinek spravite gel v hladilnik za 20 minut preden ga nanesete na kožo. Za hlajenje in vlaženje kože pa lahko uporabite tudi svežo meto, ki jo zmečkate v posodi in nato nanesete direktno na poškodovan predel.

Če ste se že opekli in se morda že luščite – nikar ponovno ne izpostavljajte že tako ranjene kože še dodatnemu soncu.

Koža, ki se lušči, je še bistveno bolj občutljiva kot zdrava koža, zato jo morate še dodatno zaščititi pred soncem. V takih primerih jo je najboljše pokriti kar z oblačili, čeprav je to včasih zaradi razdraženosti kože, pekočega občutka in vročine težko predstavljivo. V teh primerih se enostavno zadržujte v senci in počakajte nekaj dni, da si koža opomore.

Uporabite lahko tudi kapsule vitamina E, ki jih predrite in nanesite njihovo vsebino direktno na poškodovano kožo. Vitamin E je izrednega pomena za zdravo kožo, saj pospešuje njeno obnovo.

Nikakor si ne trgajte kože, ki se lušči, saj si jo lahko na tak način trajno poškodujete. Pustite koži, da se pozdravi sama.

Verjetno nam ni treba posebej poudarjati, da je potrebno kožo vlažiti tudi od znotraj in da zato spijte čim več tekočine, kajne?

Najbolj brano