Lastovo – Carski otok

Lastovo je najbolj oddaljen naseljen hrvaški otok na katerem je iz leta v leto vse manj prebivalcev. Možno rešitev tega problema prestavlja projekt družbe Princeza Jadrana – »Augusta Insula«, kar v latinščini pomeni Carski otok. Nekoč so namreč Rimljani tako poimenovali Lastovo.

Poletje, 20. 6. 2011
Lastovo – Carski otok

Augusta Insula

Gre za 75 milijonov evrov vreden projekt trajnostnega razvoja s katerim je predvideno, da se na mestu zapuščene vojašnice iznad mesta Ubli v roku dveh let zgradi Evropski  mediteranskih kultur, kot sta vino in olivno olje.

»Augusta Insula« bo tudi mesto srečanj znanstvenikov iz cele Evrope, zlasti tistih iz informativno- tehnološkega sektorja. V načrtih je izgradnja različnih turističnih vsebin, kot so konferenčni center, amfiteater, planetarij, akvarij in botanični vrt, ki bo vseboval rastline iz vseh držav EU ter dva bazena z morsko vodo. Namestitev za goste je predvidena v nizu nizkih v naravo vklopljenih paviljonov, celotno naselje za 500 ljudi pa bo imelo štiri zvezdice. Predvidena je tudi izgradnja športne dvorane. Načrti pa niso omejeni samo na bivšo vojašnico.

V eni izmed naslednjih faz je predvidena tudi cona v Jurjevem pristanišču – zapuščena mornariška baza v bližini Pasadurja, ki je znana tudi po prekopih za skrivanje vojnih ladij. V bližnji uvali Kremena, ki je dobro zaščitena pred vetrovi bo zgrajena marina.

Lastovo turistom ponuja veliko, od potapljanja do opazovanja zvezd.

Po podatkih iz svetovno znane zvezdarne v Istri – Višnjanu, je nebo Lastova po saharskem drugo najbolj čisto na svetu! Otok Lastovo je s kopnim povezan s trajektno in katamaransko linijo, projekt »Augusta Insula« pa predvideva uvedbo hidro-letala s katerim bi se do letališča v Splitu prispelo v 20 minutah. Planirana je tudi  hitra ladijska povezava do pristanišča v Divuljah, ki se nahaja ob splitskem letališču. Družba Princeza Jadrana ima v načrtih tudi izgradnjo verige luksuznih marin, ki bi lahko sprejele tudi mega jahte. Marine se bodo poleg na Lastovu gradile tudi na Olibu, Vrgadi, Šipanu, Hvaru in Korčuli.

44 otočkov, čeri in grebenov

Okoli otoka Lastovo, enega najbolj gozdnih otokov na Jadranu, je razpršenih 44 otočkov, čeri in grebenov. Sam otok Lastovo pa je največji v Lastovskom arhipelagu.

Stoletja je bil del Dubrovniške Republike in to je po številu in vrednosti njegove graditeljske in umetniške dediščine tudi vidno. Samo mesto Lastovo na južnem pobočju griča z nizom starih gotskih, renesančnih in baročnih hiš s slikovitimi, nenavadnimi dimniki – fumari, je urbanistično še posebej zanimivo.

Gre za karakterističen in edinstven lastovski arhitektonski stil iz 17. in 18. stoletja, ki je nastal kot rezultat medsebojnega tekmovanja med prebivalci Lastova. Vsakdo si je namreč prizadeval, da je njegov dimnik še lepši od sosedovega, kar je vzrokovalo, da je vsak novi fumar še bolj nenavaden in še bolj originalen. Okraski so pisani, od navadnih strešnikov do živalskih rogov, kot znak uroka zlobnim očem ali norčevanje iz sosedov.

Na Lastovu stoji veliko starih cerkvic. V Ublih na primer cerkev sv. Luke iz 11 st., cerkev sv. Kuzme in Damjana iz 14. st., ena najlepših pa je cerkev sv. Marije v polju, ki so je zgradili domači mojstri v 15. stoletju v gotsko-renesančnem stilu. Lastovo se ponaša tudi z izjemno bogato in zanimivo narodno nošo, z navadami in plesom, znano pa je tudi Lastovsko kolo. Najbolj pogosto se omenjajo karnevalske povorke in običaji na pustni torek, ko se v velikem in kompleksnem ceremonialu vleče pustna lutka po specialni, v ta namen postavljeni vrvi, »culjaju« je od vrha do dna naselja, kjer jo na koncu sežgejo.

Lastovsko otočje je leta 2006 proglašeno za 11. park narave na Hrvaškem.

Informacije:

Turistična skupnost Dubrovniško-neretvanske županije
www.visitdubrovnik.hr

Turistična skupnost občine Lastovo
www.lastovo.hr

Park narave Lastovsko otočje
www.pp-lastovo.hr

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri