Zeleno s podpisom slovenske mode: Spoznajte slovenske modne oblikovalce s trajnostnim pristopom

Slovenija ni zaman imenovana za zeleno deželo, saj se k eko praksam usmerja tudi čedalje več modnih oblikovalcev, ki se zavedajo, kako zelo škodljiva za okolje je množična produkcija oblačil. Pripravili smo nabor tistih, ki so v zadnjem času k trajnostnemu pristopu prispevali največ energije in kreativnosti.

Moda, 22. 4. 2022
Zeleno s podpisom slovenske mode: Spoznajte slovenske modne oblikovalce s trajnostnim pristopom - Foto: Urša Premik

Benedetti Life

Med ljubitelji lokalne mode je vsem dobro znana večkrat nagrajena oblikovalka Mateja Benedetti, ki z lastno blagovno znamko združuje luksuz in trajnostni pristop. Zanjo se namreč pomen luksuza skriva v okoljski ozaveščenosti, odgovornem potrošništvu in etičnih poslovnih pristopih, med katere spadajo predvsem proizvodni postopki, ki ne škodujejo okolju – ljudem in živalim. Ti so tudi njen največji navdih, ko govorimo o estetiki znamke Benedetti Life. Med najbolj inovativne izdelke slovenskega oblikovanja lahko z gotovostjo umestimo prav njene dovršene kose iz ananasovega 'usnja'.

benedetti.life

Swimsor

Znamka Swimsor, ki jo uspešno vodi Barbara Sorčič in je tudi dobitnica lanskoletne nagrade Elle Style Awards za trajnostni pristop, kroji boljši svet z okolju prijazno kopalno modo. Pozornost namenjajo predvsem transparentnosti, socialni odgovornosti, kreiranju kosov glede na zahteve, okoljski trajnosti in inovativnosti pri oblikovanju visokokakovostnih in sodobno zasnovanih kopalk. Te so izdelane iz tehnološko naprednega in recikliranega materiala Econyl, ki je izredno trpežen in zato omogoča dolgotrajno nošenje.

swimsor.com

Janja videc

Kolekcije Janje Videc so zasnovane premišljeno in na osnovi večletnih raziskovanj ženskih arhetipov, še zlasti iz poganskih tradicij naših prednikov. Poleg poglobljene zgodbe jih odlikujejo izbrani organski materiali, lokalna izdelava, intimen odnos do strank in filozofija počasne mode. Upira se torej množični proizvodnji in gradi medčloveške odnose z osebno noto. Tesno je povezana z vsemi sodelujočimi v procesu izdelave oblačil, z majhnimi serijami pa ohranja butičnost, pri čemer so kosi izdelani po naročilu, brez velikih zalog ali odpadkov. Njeno estetiko zaznamujejo ženstvenost, fluid­nost in močan značaj, med najbolj priljubljenimi kosi pa je čarovniška majica iz linije Witches Sisterhood.

janjavidec.com

Mila.vert

Med modnimi znamkami, ki se borijo za bolj pravičen in na splošno lepši svet, je tudi Mila.Vert, pod katero se podpisuje oblikovalka Tina Logar Bauchmüller​. Pri ustanovitvi znamke jo je poleg estetske dovršenosti vodila predvsem želja po etični modi. Vsa oblačila so zato proizvedena v družinskih podjetjih v Sloveniji, kjer ima popoln nadzor nad kakovostjo izdelave in delovnimi pogoji. Pri oblikovanju ji je izbor materialov med prioritetami, saj so kosi izdelani le iz odgovorno pridobljenega bombaža, konoplje ali lanu ter 100-odstotno prijazni živalim, kar potrjuje certifikat PETA. Mila.Vert je ob trajnostnem pristopu hkrati sinonim za izčiščen minimalizem, ki opolnomoči.

milavert.com

The Base Label

Pod imenom The Base Label ustvarja modna vplivnica Alja Perne, prejemnica nagrade Elle Style Awards 2020 za vplivneža z vizijo. Pravi, da ustvarja za žensko z vizijo, ki ima oko za lepe stvari in ceni najbolj prefinjene izdelke. Pri tem skrbi za okolje in za ljudi. Vsa oblačila so namreč narejena trajnostno in odgovorno do okolja in ljudi, v preverjenih proizvodnjah, kjer je vsaka šivilja, ki z ljubeznijo ustvarja oblačila​ The Base Label, pravično plačana. Pri oblikovanju in izdelavi sledijo trendom in hkrati ostajajo zvesti klasiki, ki modne kose spremeni v večne.

thebaselabel.com

Things I Miss

Brezkompromisen stil pod taktirko oblikovalke Tine Princ ozavešča na različnih področjih – od tega, da gre za premišljen koncept in močno vizijo, do filozofije, prijazne ljudem, rastlinam, živalim in na splošno našemu lepemu planetu. Oblikovanje je organsko, zato je prav vsak kos unikat in se nosi kot druga koža, pri tem pa gre seveda za povsem premišljeno uporabo materialov ter proizvodnih in prodajnih prijemov. Med najbolj izstopajočimi idejami je ciklični dizajn, ki narekuje, da oblikovani kos nima določene življenjske dobe in je lahko neštetokrat predelan, kar oblačilu doda vrednost in obenem zmanjša odpadke.

thingsimiss.com

Movinun

Čeprav na prvi pogled enostavni in minimalistični, so kosi s podpisom Movinun vse prej kot to. Za izčiščeno formo se namreč skrivajo nenavadni detajli. Ponašajo se s kakovostno izdelavo, zaradi česar bodo kosi potovali iz roda v rod. Manj in boljše je namreč moto oblikovalke kolekcij Maše Černovšek Logar. Ročno izdelano, trajnostno in unikatno so še tiste vrline, h katerim se usmerja. Spretno pa meša tudi vintidž vplive, romantiko, sodoben dizajn in individualne zgodbe ročno izdelanih detajlov.

movinun.com

Vita Ivicic

Diplomiranka londonske univerze Central Saint Martins ustvarja čudovite ženske kolekcije, ki raziskujejo moderne produkcijske tehnike tradicionalnih materialov. Njeno delo je navdihnjeno s trajnostno filozofijo in naravo, še zlasti s cvetlicami in drugimi rastlinami, vintidž materiali in tradicijami z vsega sveta. Pri oblikovanju uporablja le naravne materiale in barve. Sinonimi znamke Vita Ivicic so rustikalnost, ležernost, preprostost in igrivost, ki skupaj orišejo občutek moderne pravljice.

vitaivicic.com

Destilator

Znamka, ki združuje navdihujoče ideje, praktične rešitve in etično-ekološke ideje. Ukvarja se namreč s trajnostnimi načini bivanja, delovanja in proizvodnje. Za vsakdanje izdelke, med katerimi so čevlji, oblačila, torbe, dodatki, pohištvo in notranja oprema, iščejo rešitve, ki so v družbenem, etičnem in ekološ­kem pogledu boljša alternativa obstoječim. Njihove praktične in izvirne zamisli rešujejo deponijo pred kupi smeti ter s tem zmanjšujejo izdelavo in uporabo novih surovin. Izdelki so kakovostni in trpežni, pogosto unikatni ali izdelani v majhnih serijah, narejeni v Sloveniji in po načelih pravične proizvodnje.

destilator.si

Pripravila Katja Kozlevčar

Fotografije: Zupanov, Irena Gregorc, Lipar Design, Urša Premik In Promocijsko Gradivo

Preberite še: Horoskop: Kako bo Sonce v biku vplivalo na vaše astrološko znamenje?

Priporočamo tudi: Nicole Kidman nosila čudovito obleko, ki si jo bodo letos želeli vsi

Najbolj brano