Vintidž je modni stil z dušo

Z Barbaro Por Hrovat, lastnico trgovine Divas Vintage & 2nd Hand Designer, smo govorili tudi o tem, da je vintidž stil zelo trajnosten in okolju prijazen način kupovanja in oblačenja. PETRA WINDSCHNURER

Moda, 25. 5. 2021
Vintidž je modni stil z dušo - Foto: Osebni Arhiv

Kdaj se je začelo vaše vintidž potovanje in kaj vas je tako privlačilo na teh oblačilih?

Odraščala sem v Torontu, pravzaprav sem v Kanadi živela polovico življenja. Tam so bile vintidž trgovine oziroma komisijske trgovine moderne že v 80. letih. Od nekdaj so me zanimale starine, vintidž oblačila in vse, kar je povezano s preteklostjo, to so kosi, ki so bili premišljeno oblikovani in izdelani iz kakovostnih materialov. Spom­nim se prvih dveh vintidž kosov, ki sem jih kupila na ulici ​Markham v Torontu, ko sem bila stara 18 let. To sta bila krznena štola iz 40. let in črna pahljača iz nojevega perja, ki zdaj v okvirju krasi steno v mojem stanovanju.

Vintidž oblačil in modnih dodatkov ne moremo povsem enačiti z oblačili iz druge roke. Nam lahko zaupate, kaj odlikuje vintidž izbor v vaši trgovini?

Res je. Iz druge roke je lahko karkoli, to so hlače, ki so bile na primer kupljene v H&M včeraj, danes pa ste jih dali naprej. Vintidž pa so oblačila in dodatki, ki so stari vsaj 20 let oziroma izdelani med letoma 1920 in 1990 – vse, kar je starejše, je pojmovano kot antika, vse, kar je mlajše, pa je že izdelano po sistemu hitre mode. Za svojo trgovino izbiram le najboljše in najkakovostnejše kose, vse, kar spada v omenjena obdobja, ali pa oblikovalska oblačila višje cenovnih blagovnih znamk, za katere leta pravzaprav niso niti tako pomembna, in vendar pri tem izboru oblačila izbiram glede na brezčasnost.

Zakaj je vintidž nakupovanje drugačna izkušnja od običajnega maloprodajnega nakupovanja?

Že vstop v vintidž trgovino se razlikuje od običajnih trgovin. Za vintidž si je treba vzeti čas. Večini navdušencem nad temi oblačili je prav brskanje po polnih vintidž trgovinah užitek, saj je to, ko med njimi najdeš enega, ki ti vzame dih, prav poseben občutek. Sama sem želela, da bi naša trgovina imela tudi lep ambient, zato se je v ozadju vrtela še stara glasba in dekor je bil prav poseben. Vsak kos s seboj nosi posebno zgodbo, in če imaš ob nakupovanju priložnost izvedeti tudi, kakšna je, je ta izkušnja toliko bolj zabavna. Prav tako se je treba zavedati, da oblačila večinoma niso zložena po konfekcijskih oziroma velikostnih številkah, ki so se med obdobji tudi zelo spreminjale. Vintidž nakupovanje je vsekakor nekaj za dušo, nekaj, kar naredimo zase, vzamemo si čas, v miru pregledujemo oblačila, jih pomerjamo, se zabavamo ob popotovanju skozi različna obdobja ...

Vintidž oblačila kot znak preteklosti pogosto s seboj nosijo zanimive zgodbe iz zgodovine. Nam lahko zaupate najbolj zanimivo zgodbo, ki ste jo ujeli med izbiranjem vintidž oblačil?

Od leta 2011, ko sem odprla trgovino, takrat še na Mesarski cesti v Ljubljani, je bilo že toliko zanimivih zgodb, da težko izberem samo eno. Veliko zgodb je povezanih s čustvi prvih lastnikov. Zato bi mogoče izpostavila zgodbo o paketu oblačil in dodatkov, ki sem jih prejela po pošti iz Maribora. Gospa je skrbno zavila vse kose v papir in k vsakemu pripela staro fotografijo sebe, na hrbtni strani pa zgodbe o tem, kako je kot mladenka v Mariboru živela, šla na prvi zmenek, kaj je obula za maturantski ples, kaj je krasilo njeno pričesko na poroki in podobno.

Vaša hči Julia Kaja Hrovat je modna oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke JKH Identity, vam kdaj pomaga pri izbiri in ali ste vi s svojo vintidž estetiko kdaj vplivali na njen oblikovalski pristop?

Že v njenem otroštvu, ko trgovine še ni bilo, sva na potovanjih vedno skupaj brskali po vintidž trgovinah in vsako nedeljo obiskovali boljši trg – to je bila najina tradicija. Še zdaj, ko sama potuje, mi vedno namesto spominka prinese kak kos ali modni dodatek z lokalnega bolšjega trga ali iz vintidž trgovine. Večkrat se tudi skupaj odpraviva na kak sejem v tujino. Kadar nas na primer pokličejo stranke, ki želijo prazniti omare, s Kajo skupaj pregledava vse kose in izbereva kup za Karitas, kup za odpad in kup, ki bo šel v prodajo v Divas. Ker je njen atelje nasproti moje pisarne, jo vedno pokličem, ko kdo prinese kaj novega, da skupaj narediva selekcijo, saj ima Kaja sokolje oko, ki takoj najde madeže in luknjice od moljev. Včasih se tudi malo spreva, saj imava malce drugačen pogled na estetiko in stil. Mislim, da sem vplivala in še vplivam na njen oblikovalski pristop, čeprav včasih sploh ne vem, kaj ustvarja, dokler ne vidim končanih kosov na stojalu v njenem ateljeju. Nanjo sem prenesla tudi znanje, ki ga imam o materialih in vzdrževanju oblačil, vem, da to upošteva, saj se ob ustvarjanju nove kolekcije vedno sooča z največjim izzivom, kako najti kakovostne in vzdržljive materiale, ki jih je vedno manj.

Se vam zdi, da igrate pozitivno vlogo pri promociji vintidž oblačil kot vira trajnostne mode?

Upam da, saj se trudim v tej smeri. Vsi kosi, ki so naprodaj v Divasu, so skrbno in ročno izbrani, tudi očiščeni, poleg tega vedno delim nasvete za vzdrževanje in hrambo oblačil. Vedno več je vintidž navdušencev, in to me veseli!

Kako združiti potrebo po obsežni sezonski menjavi garderobe z bolj trajnostnim življenjskim slogom?

Garderoba mora temeljiti na osnovnih kosih, ki so kakovostni in se podajo naši postavi, to so kosi, ki so vedno v modi: kavbojke, bela srajca, dober blejzer, črne hlače, trenčkot, zimski plašč, mala črna obleka ter bela in črna majica. Potem pa so tu še kosi, ki jih kupimo vsako sezono, ti so ali trendni kosi ali kaj posebnega in z njimi dopolnjujemo svojo garderobo. Nujno je tudi, da ob menjavi sezone, se pravi dvakrat na leto, izpraznimo omaro, očistimo sezonska oblačila in jih pospravimo do naslednje sezone, preostale pregledamo, ali so poškodovana, jih damo popraviti ali jih zavržemo in naredimo prostor za kaj svežega.

Vintidž oblačila so vse bolj priljub­ljena predvsem med mladimi. Kako trendi vplivajo na izbiro vaši kosov? Katera modna desetletja so vam najljubša?

To, da se mladi vse bolj navdušujejo nad vintidž modo, me zelo veseli, to pomeni, da gremo v pravo smer, kar zadeva trajnost. Sama za svojo trgovino ne izbiram glede na trende, čeprav se vsakič najde kaj, kar je v trendu. Bolj stremim k temu, da izberem oblačila, ki so kakovostna in trajnostna v smislu trendov, se pravi večna. Velikokrat se zgodi, da ljudje pridejo v mojo trgovino izbirat samo za tematsko zabavo, kar ni nič narobe, ampak moramo se naučiti, da je vintidž lahko v naši garderobi kot vsakodnevni kos, in prav zaradi tega se trudim, da je moj izbor čim bolj večen. Meni najljubša so 30. in 40. leta, zadnja se v silhueti ponovijo tudi v 80. letih.

Ne nazadnje bo današnja moda nekoč postala vintidž. Kaj menite, katerim oblikovalcem bi morali posvetiti pozornost že danes?

To, ali bo današnja moda nekoč vintidž, se večkrat vprašam. Včasih me je strah, da bo vintidž oblačil zmanjkalo, saj današnja hitra moda morda ne bo nikoli postala vintidž, kajti kosi ne bodo zdržali 20 let. So pa tu kosi višjega cenovnega razreda, ki bodo vsekakor postali vintidž. Menim, da bo čez čas vintidž nabor ožji in bo verjetno temeljil na bolj kakovostnih modnih dodatkih, kot so torbice Marjete Grošelj. Pozornost bi morali posvečati manjšim modnim oblikovalcem, saj ti večinoma izdelujejo oblačila v lokalnih okoljih, a vseeno tu pride do težave z materiali, ki so na žalost vse slabši, vendarle pa se najdejo tudi kosi, ki zadovoljujejo tudi z vidika kakovosti materialov.

Vaše najljubše vintidž trgovine so …

... v tujini, kjer so vintidž oblačila veliko bolj cenjena, so pa zato tudi cene veliko višje kot v moji trgovini. Najbližja je bila v Trstu, ampak so jo na žalost zaprli, imenovala se je Carpe Diem, lastnica je imela čudovit nabor ročno izbranih, večinoma oblikovalskih kosov in čudovit nakit.

Fotografije: Vidmar in osebni srhiv

Preberite še: Moj stil, moja pravila: Alja Perne, vplivnica in ustanoviteljica The Base Label

Priporočamo tudi: Kate Middleton elegantna v rdeči obleki s trendnim potiskom

Najbolj brano