Dobra novica: Pete se nižajo!

Ste sanjali o čevljih, v katerih je užitek hoditi? Nizke pete spet donijo po modnih brveh!

Dobra novica: Pete se nižajo! - Foto: Tadej Windshnurer, Imaxtree, Shutterstock.com in promocijsko gradivo

Vsa ta zgodba nizko pri tleh se je začela kot trend, ki ga je na dan privlekla Alexa Chung. Bila je tam, vsa pokončna, nafrfuljena, pred množico fotografov – v Parizu na predstavitvi za jesen-zimo 2010, z golimi nogami, belim volančkastim ovratnikom na kratki oblekici in ogrnjena v bež trenčkot. Do tu točno to, kar bi od nje pričakovali. A namesto njenih nizkih natikačev ali klasičnih fantovskih čevljev, so Alekso v zrak dvigovale nizke petke.

Da bomo natančni – nosila je Valentinove petcentimetrske sandale v nežno rožnatem odtenku s prav po damsko zašiljeno konico in drobnimi paski, ki so jih naseljevali zlati neti. In, kot se je potem izkazalo, sploh ni bila edina. Nosile so jih tudi druge dame, ki pretresajo modno sceno – od modne insajderke Anne Dello Russo in urednice Giovanne Battaglia do modne blogerke Hanneli.

Torej ni prav nič čudno, da so te drobne rožnate sandale takoj postale najbolj zaželeno obuvalo tiste sezone med vsemi skrajno zaželenimi frčafelami, za katerimi se podijo vsi iskalci uličnih draguljčkov (beri blogerjev in fotografov, ki spremljajo ulično dogajanje). Alexa Chung pa je mojstrica kombinacij z malimi nizkimi vsaj za naslednji dve sezoni.

Seveda je Valentino tista blagovna znamka, ki ima svoje trenutke, kot se rada izrazi prva vrsta. In tako so ga dočakale tudi nizke pete. Čeprav so bile do tedaj bolj izbira žensk, naklonjenih tradicionalnemu in konzervativnemu – v mislih imamo visoke dame, kot so Michelle Obama, Kate Middleton in Carla Bruni-Sarkozy –, smo jih na modnem prizorišču zdaj prepoznali v veliko bolj barvni in osveženi luči.

Po letih, ko je bila beseda ubijalske v povezavi s petami uporabljena tako v prenesenem kot tudi konkretnem pomenu, moramo priznati, da je na tej novi višini nekaj nadvse šik. Novost se je po pomladi in poletju 2011 prav počasi in uglajeno prizibala na modne brvi. Popolnoma brez nepotrebnega topota. Morda se je to moralo zgoditi po 'gagajskem' obdobju, ko stvari – pardon, pete – že niso mogle biti višje. Morda pa gre le za klasično kolobarjenje, katerega pozitivne učinke moda tako pridno izkorišča. Nekaj zanesljivo drži – visoke pete so postale tujek v sezoni jesen in zima 2012/13.

Torej, na katere moramo biti pozorne? Poleg tistih Valentinovih rožnatih, ki so nam jih iz rok že pred dvema sezonama izpulile tiste iz prvih vrst ... Tudi to sezono so jih predstavili pri Valentinu in jih za to prilož­nost posuli z zvezdnim prahom. Paul Smith si je omislil krznene, Celiné opasane čez gleženj, pri Pradi pa jih častijo v dvobarvni različici. Če sodimo po mnenju zvenečih imen narekovalcev mode, so nizke pete absolutna stvar sedanjosti. In ko pogovor nanese na ulično modo, smerokazi za dober nakup kažejo proti Zari.

Pa vendar ... kako jih nositi? Če ste obdarjeni z lepimi in dolgimi nogami kot Alexa, lahko kar nehate brati članek. Karkoli boste oblekli, bo namreč dobitna kombinacija.  Druge ostanite maksimalno zbrane, saj prihajamo na spolzek teren.

Oblačenje oziroma kombiniranje lahko postane precej nevarno brez tistih nekaj dodatnih centimetrov. Vse se namreč vrti okoli proporcev – da boste videzu dodali tisti potrebni seksi pridih, morate nekaj centimetrov, ki ste jih odvzeli petam, odvzeti tudi oblačilom. Primerna družba so sedemosminske oprijete hlače ali do meč segajoče krilo v vzdušju sedemdesetih in obvezno oprijet zgornji del.

Na tej točki ste se verjetno že začeli spraševati, ali se vam sploh ljubi ukvarjati s tem. Konec koncev je to sezono po brvi stopala še cela kopica zanimivih pet. A če v svojo torbico vsako jutro tlačite rezervne balerinke in so v predalu vaše pisarniške mize velike količine gela za razbolele noge, je to morda trend, o katerem bi bilo vredno razmisliti ...

Čevlji, v katerih boste dejansko lahko hodili? Sliši se vedno bolj seksi, kajne?

Priredila Lana Kogoj

Najbolj brano