Pariški teden mode je kot zadnji izmed velikih štirih predstavil trende za pomlad/poletje 2024: To je vse, kar morate vedeti

6. 10. 2023
Pariški teden mode je kot zadnji izmed velikih štirih predstavil trende za pomlad/poletje 2024: To je vse, kar morate vedeti (foto: Profimedia)
Profimedia

Sezona velikih štirih tednov mode je končana, debate o predstavljenih trendih pa se šele začenjajo. 

Pariz je gostil zadnji teden mode v mesecu velikih ekstravagantnih modnih revij v največjih modnih prestolnicah. Francosko mesto je bilo polno premišljenih kolekcij za pomlad in poletje 2024, ki so ostale zveste etosu vsake posamezne znamke, hkrati pa so sledile že uveljavljenim trendom za prihajajočo toplejšo sezono, ki smo jih opazili že v New Yorku, Londonu in Milanu. Med kolektivno največje modne trende sodijo tako rdeči kot tudi bolj pastelni odtenki in prosojne tkanine.  

Rdeča

Pariški teden mode je v skladu s preteklimi poudaril odločen in samozavesten trend češnjevo rdeče za poletje. Barva je prevladovala na modnih pistah Balmaina, Schiaparelli, Ricka Owensa, Courreges, Acne Studios, Christopherja Esberja, Valentina, Hermèsa... Iskreno, prisotna je bila na skoraj vseh modnih brveh.  

Schiaparelli

Bordo jesenski odtenki

Čeprav je to podkategorija že omenjenga trenda rdeče barve, si zasluži posebno omembo. Bordo rdeča je v spomladanske piste znamk, kot Hermès, Balenciaga in Saint Laurent, vnesla pridih jesenske enigmatičnosti.  

Saint Laurent

Nevpadljivi barvni odtenki in monokromatični videzi

Z izjemo vseprisotnih drznejših rdečih odtenkov, se zdi, da so številni oblikovalci tokrat prednost dajali bolj bledim, nevtralnim in pastelnim odtenkom, predvsem rumenim, modrim in vijolčkastim. Efekt smo lahko opazili pri Christopherju Esberju, Loewe, Diorju, Saint Laurentu, Victorii Beckham in Petru Doju.  

Loewe

Utilitaristična rjava od glave do pet

Klasična monokromatična bež in barvna cargo oblačila, ki spominjajo na klasični Burberryjev trenč, smo lahko najbolj eminentno zasledili pri Saint Laurent in Dries Van Noten.  

Saint Laurent

Velika čipka

Modne hiše, kot sta Dior in Vvienne Westwood, so se oddaljile od delikatnih, majhnih čipk in v ospredje postavile večje cvetlične in grške vzorce.  

Vivienne Westwood

3D cvetje

Klasični cvetlični vzorci bodo spomladi dobili reliefno podobo. Dizajnerji so svojim kosom teksturo in volumen dodali s 3D cvetlicami, ki so oblačila pri nekaterih le krasile, pri drugih pa zaznamovale  

Loewe

Prosojno vse

Prosojni materiali že od pretekle sezone vztrajno dominirajo tako zvezdniški kot tudi bolj vsakdanji ulični slog. Drzna, elegantna in zapeljiva prosojnost se je v takšni ali drugačni obliki pojavila na skoraj vsaki modni reviji preteklega tedna, med drugim tudi v novih kolekcijah znamk kot so Balmain, Givenchy, Sacai, Saint Laurent, Mugler, Stella McCartney in Peter Do.    

Sacai

Usnje

Balmain, Loewe, Saint Laurent, Peter Do, Rick Owens, Givenchy in mnogi drugi so ponovno predstavili vse možne kose v različnih variacijah usnja, od teksturiranega do gladkega in od barvnega do črnega. 

Rick Owens

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 6 modelov čevljev, ki jih to jesen nosijo Francozinje: Iz prve roke Elle uredništva s parišlih ulic

Priporočamo tudi: Milanski teden mode je za pomlad/poletje 2024 napovedal razgaljajoče trende