Milanski teden mode je za pomlad/poletje 2024 napovedal razgaljajoče trende

30. 9. 2023
Milanski teden mode je za pomlad/poletje 2024 napovedal razgaljajoče trende (foto: Profimedia)
Profimedia

Prejšnji teden je italijansko modno prestolnico zaznamovalo opevanje in razkazovanje telesa na različne načine. 

Milanski teden mode je prejšnji teden v svojem tipičnem slogu postregel z modnimi revijami največjih svetovnih modnih hiš, kreativnimi direktorskimi debitanti in gotovimi trendi za pomlad/poletje 2024. Sabato de Sarno se je predstavil kot nov kreativni direktor Guccija, Peter Hawkings Tom Forda, svoje najnovejše kolekcije pa so med drugim prikazali še Versace, Prada, Dolce & Gabbana, Ferragamo, Fendi, MSGM, Max Mara in Giorgio Armani. Vseobsegajoči trend, ki je bil prisoten na večini pist in bo očitno vladal prihajajoči toplejši sezoni, je razgaljanje telesa na nešteto načinov – nekateri to počnejo z ultra kratkimi hlačami, drugi s prosojnimi oblekami, tretji pa z mešanjem materialov.

Predstavljamo 10 trendov, ki so zaznamovali enega letošnjih največjih tednov mode. 

Prosojni kosi

Modni oblikovalci so oblačila pogosto uporabili kot način za poudarjanje kože. Prekrivanje telesa s prosojnimi in lahkotnimi tkaninami je ustvarilo tako mehke in romantične izglede pri Pradi in Alberti Ferretti, kot tudi glamurozne videze pri N.21 in Philosophy di Lorenzo Serafini. Diesel in Blumarine pa sta ubrala drugačno pot in s plastičnimi materiali ustvarila fetišistično vzdušje.  

Diesel 

Mikro kratke hlače

Mini krilo se umika mikro kratkim hlačam. Milanski oblikovalci so si skorajda enotni v prepričanju, da morajo naše kratke hlače naslednjo pomlad pokazati čim več golih nog, četudi gre za profesionalno kombinacijo hlačk in suknjiča. Zasledili smo jih pri Gucciju, Tomu Fordu, MaxMari, Ballyju in mnogih drugih.  

Tom Ford

Plapolajoče tkanine

Dizajnerji so iz izjemno finih tkanin, kot je šifon, ustvarili romantične plapolajoče kose. Sanjska alternativa strožjim krojenim silhuetam je kosom obliko dodala z resicami, ogrinjali, in unikatno dodanimi sledmi valovitega blaga.  

Prada

Široke srajce

Ključni kos, ki smo ga lahko  opazili pri najbolje oblečenih ženskah v Milanu in na modnih pistah, je prevelika srajca. Enostavno, elegantno in sproščeno!  

Fendi

Kristali

Italijanke se za svoje videze rade potrudijo, a jim pri vseeno nekako uspe ohraniti določeno mero lahkotnosti. Oblačila s kristali bodo zato spomladi kos, ki je nepričakovano primeren za vsakodnevno nošenje in kljub svoji povzdignjenosti lahko deluje sproščeno.  

Philosophy di Lorenzo Serafini

N.21

Poudarjena ramena

Strukturirana poudarjena ramena so bila na milanskih pistah trend, v katerem si je bila enotna večina oblikovalcev. Videz, ki izraža odločnost in samozavest, bo še nekaj časa dominiral ulični slog.  

Prada

Usnjeni telovniki

Brezrokavniki in telovniki so bili stalnica za pomlad 2024, vendar so jih milanski dizajnerji tokrat posodobili z uporabo usnja. Prada je predstavila telovnik z velikimi žepi, medtem ko so Andreadamo, Calcaterra in MM6 prikazali večje alternative, popolne za večplastno nošenje.  

MM6

Mrežasti kosi

Številni milanski oblikovalci so našli inovativne načine, da so njihovi kosi izgledali nedokončani ali raztrgani zaradi obrabe. To je privedlo do kosov, ki spominjajo na pajkovo mrežo, in so lahko uglajeni (Tom Ford), divji (Diesel) ali glamurozni (The Attico).  

Diesel

Rdeče usnje

Rdeča bo pomemben odtenek prihajajoče toplejše sezone, usnje pa očitno ravno tako pomemben material. Modni oblikovalci so zato predstavili kose iz rdečega usnja, ki bodo našim videzom dodali element ognjevitosti.  

Gucci 

Močni pastelni odtenki

Zahvaljujoč porastu tihega luksuza in minimalizma, svet mode v zadnjem času pogosto deluje nekoliko bež in nevtralen. Toda poletna paleta za naslednje leto je po mnenju Italijanov barvna. Zaznamovali jo bodo pastelni odtenki, ki zaradi večje nasičenosti to niso zares – videvali bomo vse od vijolične, otroško modre in pistacijevo zelene pa do igrive rožnate in mehkih koralnih barv. 

Versace

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Londonski teden mode je ponovno postregel z naborom nenavadnih trendov

Priporočamo tudi: Prvi trendi za pomlad in poletje 2024: Ob koncu newyorškega tedna mode predstavljamo njegovih 6 najbolj ikoničnih trenutkov