Ko še Victoria Beckham sezuje visoke pete

Kako so superge dobile polne pete in se povz­pele na modne brvi ter se je za njihov nakup treba postaviti v čakalno vrsto ...

Igralka Kate Bosworth v "it" supergah Isabel Marant

V 18. stoletju se pojavi nizka platnena obutev z gumijastim podplatom, namenjena hoji po obali.

Leta 1907 pride do prve množične proiz­vodnje superg, namenjene košarkarskim tekmam.

1917: Marquis Mills Converse predstavi prve superge All Star, ki jim leta 1923 doda še logo. Postanejo ene izmed najbolj proda­janih superg.

1924: Nemec Adi Dassler izdela prve usnjene superge. Rodi se adidas. Leta 1936 za berlinske olimpijske igre ponudi sodelovanje tekaču Jesseju Owensu, ki kar štirikrat zma­ga in tako povzdigne tudi adidas. Leta 1968 brat Rudolf ustanovi svoje podjetje Puma.

1976: V filmu Vsi predsednikovi možje jih nosi Dustin Hoffman, Woody Allen v njih obišče baletno predstavo, člani skupine Led Zeppelin pa jih nosijo v svojem doku­mentarcu.

V osemdesetih postanejo blagovne znamke superg zelo pomembne.

1983: Vivien­ne Westwood jih prvič predstavi modni brvi.

1984: Michael Jordan podpiše pogodbo z Nike – rojene so Air Jordans.

1985: Cybill Shepherd jih obuje ob elegantni dolgi črni obleki in sate­nastih rokavicah na pode­ litvi emmyjev.

1989: Michael Jackson nastopi v kampanji za L. A. Gear – ustvarjene so visoke črno­bele superge.

Mel C s športno podobo (seveda tudi na odru v supergah) osvoji športne navdušenke; ko leta 1998 za nastop na prireditvi Brit Awards tigraste superge Buffalo obuje še Mel B, so Spice Girls glavne krivke za 'su­pergemanijo'.

2003: Uma Thurman v filmu Ubila bom Billa napade v supergah Asics Tiger Mexico. Leta 2008 se vrnejo platnene superge Startas v popolnoma prenovljeni podobi. Borovo jih izdeluje že od leta 1970.

Za leto 2011 so nam obljubljali Nike Mag – samozavezujoče se superge, ki jih Michael J. Fox obuje v drugem delu filma Nazaj v prihodnost (1989). Omejena količina superg prihodnosti je resnično na voljo na eBayu.

Za pomlad in poletje 2012 Isabel Marant predstavi superge s polno peto Willow in Bekket, zaradi katerih so iz vrtoglavih koničastih pet pripravljene sto­piti celo Victoria Bechkam, Kate Bosworth, Pink ... superge v tre­nutku poidejo, za njihov nakup pa je nastal čakalni seznam.

VEČ FOTOGRAFIJ NAJDETE V AKTUALNI ŠTEVILKI ELLE, KI JE IZŠLA 8. MARCA.

Najbolj brano