Modna urednica o maršu v seksi škornjih

V omari s čevlji imam kar nekaj parov, katerih višina pete se nevarno približuje 12 centimetrom, lakaste škornje čez kolena in sandale s seksi prevezovanjem v slogu korzeta. Lepo so zloženi, napolnjeni z belim papirjem in čakajo, da jih pokličem na dolžnost, kot jim je bilo obljub­ljeno v trgovini, kjer sem z njimi ponosno korakala pred ogledalom.

Modna urednica o maršu v seksi škornjih - Foto: Windschnurer, Imaxtree

Na njihovo (in tudi mojo) žalost v zadnjem trenutku vedno posežem po klasičnih salonarjih z zmerno peto in, še huje, po balerinkah ali supergah. Zakaj torej takšno oklevanje? Ne gre za to, da ne bi imela poguma (če vam zaupam, da sem v devetdesetih nosila najbolj vroče kratke hlače, ki jih je bilo mogoče dobiti), a obutev z izrazitim seksi značajem je bila vedno bolj prisotna v moji modni domišljiji kot v realnem svetu.

Dobri seksi čevlji imajo neverjetno moč, lahko zaustavijo pogovor, odrasli moški bodo očitno pogol­tnili slino, lastnica pa se bo z njimi morala znajti in obvladovati situacijo (govorim o lastni izkušnji). Kljub vsemu pa opažam, da seksi čevlji počasi postajajo tudi simbol ženske moči (ne le element erotičnega stila oblačenja), delno zahvaljujoč kulturnim spremembam in vrednotam (smo ženske, smo seksualne, in za to se ne bomo opravičevale).

Prav zato so se letošnje poletje kot protiutež vsesplošno sprejetim 'grdkom' na modni pisti pojavili tudi prej omenjeni seksi čevlji, ki slavijo našo modno moč. Sijoči visoki črni škornji-sandale s prevezovanjem so marširali pri Rodarte, Hervé Léger by Max Azria in Givenchyju, medtem ko so na reviji visoke mode hiše Dior z vseh koncev na prizorišče stopale manekenke v barvitih škornjih iz lateksa in s prozorno peto.

Če so si to 'dovolili' pri hiši, ki nam je ponudila polno krilo in je bila vedno sinonim za ladylike kreacije, kdo sem potem jaz, da svojim seksi sandalam vsakič, ko se odpravim ven, prisolim klofuto.

O preusmeritvi seksi čevljev me prepriča tudi oblikovalec za znamko Sergio Rossi, Angelo Ruggeri: »Novi seksi škornji veliko povedo o vaši osebnosti: močna, vase prepričana in glamurozna. Seveda le takrat, ko govorimo o dobrih seksi čevljih.« Tudi prva dama zapeljivih ženskih čevljev, Tamara Mellon, ki je, preden je leta 2011 ustanovila svojo blagovno znamko, sodelovala kot soustanoviteljica pri hiši Jimmy Choo, meni: »Takšni čevlji so moderno in močno stališče sodobnih žensk. Visoki škornji-sandale s prevezovanjem delno zakrivajo in hkrati vzbujajo veliko zanimanje. Seveda je dobro, da si seksi, vendar je pomembno, da ostaneš na pravi seksi strani.«

Po domače povedano, treba je najti pravo ravnotežje. V praksi to pomeni: k seksi čevljem z gladiatorskim prevezovanjem ne oblečeš mini krila, temveč oprijeto krilo do kolen ali, še bolje, manj formalno srajčno obleko. Tudi prevelik poletni pulover vas bo skupaj s seksi sandalami sproščeno in moderno popeljal na teritorij pametnega sproščenega sloga.

Če boste takšne čevlje nosili čez dan, vam svetujem, da izbirate med oblačili iz nežnejše tkanine (odlična družba so romantične čipke in prosojna svila v slojih), tako boste videti manj zategnjene in manj dominantne. Seveda se ne bomo šli skrivalnic, s seksi čevlji boste seksi, o tem ni dvoma. Seksi boste ostali, tudi če boste zraven oblekli vse zgoraj naštete možnosti, a, kot smo omenili, seksi na pravi način. Seksi čevlji niso pogodu vašemu slogu, zapisanemu v DNK? Ne silite se z njimi, lahko jim le ponudite možnost, kot sem jim jo jaz. Mogoče vas presenetijo?

In še zaobljuba: novih seksi čevljev se torej ne bomo ustrašile – z njimi bomo samo izostrile svojo modno in ženstveno moč. Se vidimo na ulici, in ne na uličnem vogalu!

Petra Windschnurer

Najbolj brano