"Tudi žametni vzorci so vredni, da jih vključite v zimsko garderobo" (zapiski modne urednice)

"Prvega stika, pravzaprav dotika z žametom se spominjam še iz otroštva, ko sem nadvse rada božala kavč moje babice," se spominja modna urednica Elle, Petra Windschnurer.

Moda, 4. 12. 2016
"Tudi žametni vzorci so vredni, da jih vključite v zimsko garderobo" (zapiski modne urednice) - Foto: Windschnurer

Bil je rjav, rebrast in nadvse mehak. Zlezla sem v njegov objem in se ob naslonjalo drgnila kot mačka. Žametni so bili tudi robovi moje odeje, brez katere nisem mogla zaspati, pa hlače, ki so v barvi gorčice, opeke in zemlje zaznamovale moja vrtičkarska leta.

Skratka, z žametom sva bila na ti že zelo, zelo zgodaj

Bojda sem ljubezen do te tkanine nasledila po materi, ki je prav globoko moder žamet izbrala za izdelavo svoje maturantske obleke.

Kdor žameta ni nosil, si težko predstavlja, kako dobro je videti v resnici

Roko na srce, na papirju je rjav žamet vse drugo kot prava izbira, in vendar je bil žameten hlačni kostim v različici pižame na modni pisti Alberte Ferretti v barvi kremne karamele eden od modnih kosov, ki so si ga zapomnili prav vsi. O tem, da že visi v omarah vseh pomembnejših modnih navdušenk, sploh ne bom razpravljala. Izkazalo se je, da je prav žamet eden od trendov, ki so modno javnost letos nadvse pozitivno presenetili. Sprejeli so ga z odprtimi rokami. V svoje kolekcije so ga vključili tako novodobni krojači mode kot tudi četica 'staroselcev'. Škatlasto krojene hlače v barvi tobaka so zbirale všečke na modni reviji Vetements, romantična obleka v barvi gorčice pa vzdihljaje na parketu modne hiše Valentino. Kljub vsem navdihujočim žametno žametnim idejam z modnih brvi pa se poraja vprašanje, kako je žamet videti na telesu navadnih smrtnic. Odličnooo!

Pravzaprav tako dobro, da bo treba malo črno obleko zamenjati z žametno različico, in takoj boste postali zvezda večerne zabave.

Žametna obleka

Žametna obleka je gotovo najboljša izbira, ko govorimo o žametu

Če bomo krajše modele nosile v družbi visokih škornjev iz semiša in obvezno gole kože, si lahko pri podaljšani različici prav nalašč privoščimo družbo volnenega pulija in sandal z nogavičkami. Žametno bodo dišali tudi vsi suknjiči, bodisi vojaško začinjeni ali boemsko razpuščeni. Sama bi zraven oblekla belo moško srajco in hlače iz satena, ki jih krasi droben spalni motiv, medtem ko bi družbo žametnim hlačam delala prevelika bunda s še večjo kapuco. Branila se ne bi niti žametnega videza od glave do peta. Prednost bi dala kombinaciji žametnega suknjiča in žametnih hlač, katere zgodbo bi dopolnjevali pleten puli in par visečih uhanov z lesketom tisočerih kristalov. In ker bi se žametna kombinacija lesketala v temno modri barvi, bi zraven obvezno obula mokasine s tigrastim vzorcem in na kratko pristriženimi dlakami.

In to še ni vse. Verjamem tudi v nasprotja, ko žamet kot žlahtna tkanina ob sebi trpi vse 'manjvredne' materiale, ki so še pred kratkim kraljevali na ulici in v temnih klubskih kleteh.

Žametnih zgodb letos ne bo zmanjkalo.

Preberite še: Tina Gorjanc: Javnost šokirala s kolekcijo iz človeške kože Alexandra McQueena

Priporočamo tudi: Victoria's Secret 2016: Vsi govorijo samo o Irini - in to s presneto dobrim razlogom!

Najbolj brano