Pozabite na maksi obleke, to poletje se vrača ženstven kroj oblek iz 60-ih, ki je videti odlično na vseh

Vodnik po trapezni obleki, razširjeni obleki, ki je zaznamovala modo šestdesetih let, zdaj pa jo interpretirajo trendi za poletje 2022.

Pozabite na maksi obleke, to poletje se vrača ženstven kroj oblek iz 60-ih, ki je videti odlično na vseh - Foto: Profimedia

Od 60. let prejšnjega stoletja do danes je obleka v obliki trapeza spet v modi: preverite, kako jo nositi v skladu z modnimi trendi in zakaj je dobro videti na vseh.

Zdi se, da je desetletje à la page tudi v središču modnih trendov za pomlad in poletje 2022 z značilno razpotegnjeno linijo - imenovano tudi linija A, ker njena oblika spominja na prvo črko abecede - in vse krajšimi robovi. Moda 60. let je dragocena protiutež za občutek ženstvenosti in hkrati brezskrbnosti, še posebej zdaj, ko se je začela vroča sezona. Modne ikone, kot sta Twiggy in Jackie Kennedy Onassis, so jo izbrale za svoje poletne obleke, zdaj pa je ponovno predstavljena v izjemno vitaminski barvi.

Twiggy

Ikone 60. let z elegantno trapezno obleko

Yves Saint Laurent je bil spet tisti, ki je povzročil modno revolucijo: leta 1958 je za prvo kolekcijo, oblikovano za Dior, ustvaril linijo Trapeze. Uspeh je bil takojšen: ženske so iskale lahkotnost in preprostost po zgledu protagonistk tkanin iz 50. let prejšnjega stoletja. Kolekcija je bila sprejeta s stoječimi ovacijami in je dobesedno spremenila trenutne trende ter globoko zaznamovala 60. leta prejšnjega stoletja.

Catherine Deneuve

Delo se je nadaljevalo, ko je zapustil modno hišo gospoda Diora in tako ustanovil svojo lastno znamko: Catherine Deneuve v novi mali črni trapezni obleki Yvesa Saint Laurenta (1966) je povzetek te revolucije, ki je dosegla srce meščanstva. Sledile so interpretacije drugih modnih hiš, ki so jih nosile ikone, kot sta Twiggy in Jackie Kennedy Onassis.

Jackie Kennedy Onassis

Poletne trapezne obleke

Začnimo z mini oblekami, ki jih je oblikovala Maria Grazia Chiuri za Dior, ki mojstrsko interpretira 60. leta: barve in razpotegnjene linije so posebnosti pomladi in poletja 2022. Trend se zmanjšuje v številnih oblikah: ameriški izrez, zapiranje z zadrgo in ozadje, izrez z lokom bon ton. 

Dior pomlad in poletje 2022

Dior pomlad in poletje 2022

Dior pomlad in poletje 2022

Courrèges je bila še ena modna hiša, ki je s svojimi futurističnimi in eksperimentalnimi predlogi močno zaznamovala modo šestdesetih let prejšnjega stoletja: zato ni mogla mimo avantgardne interpretacije trapezne obleke. Poleg poševne črte, ki poudari diagonalni kroj, najdemo tudi nagajive modele z izrezi.

Courrèges pomlad in poletje 2022

Courrèges pomlad in poletje 2022

Courrèges pomlad in poletje 2022

Valentino se dobesedno igra z geometrijo: ostaja zvest razvlečenemu kroju, značilnemu za trapez, vendar ustvarja trikotne kroje in škatlaste izreze, ki oblikujejo nove silhuete.

Valentino pomlad in poletje 2022

Valentino pomlad in poletje 2022

Valentino pomlad in poletje 2022

Kratka obleka s trapezom, stvar popolne geometrije

Revolucionaren je predvsem kratek spodnji rob, saj (končno!) pokaže noge, medtem ko so razpotegnjeni kroji plapolajoči, kar še dodatno poudari samozavestno hojo. Vendar je nova linija, vsaj za zdaj, prelomnica za žensko garderobo, zlasti kar zadeva obleko trapez: gre za preprosto oblačilo, omejeno na najnujnejše, ki omogoča vitko postavo zaradi krajšega spodnjega roba in pasu, ki ni označen, kar pušča krivulje telesa nedefinirane. Zato je to obleka, ki je primerna za vsakogar. 

Ožja na ramenih in široka pri spodnjem robu, prav zaradi ustvarjanja značilne geometrijske oblike, je ta obleka dobro odmerjena, da se izogne pretiranim volumnom, ki se lahko razširijo in znižajo. Zato je idealna tudi za nosečnice: vsaj v prvih mesecih, ko je trebušček komaj opazen in iščete lepo obleko, primerno za vse priložnosti.

Katere čevlje nositi z njo?

Gre za vprašanje ravnotežja in višine, saj je obleka v obliki trapeza popolna z udobnimi čevlji, torej z ravnimi podplati ali petami midi. Še bolje je, če gre za peto v obliki kocke, ki je visoka največ 5 centimetrov. Zato ostanite zvesti slogu 60. let s škornji s kvadratnimi prsti in gležnjarji, strogo do kolen, ne da bi jih prekrili.

Za tiste, ki iščejo bolj eleganten videz, bodo idealni čevlji Mary Jane, saj imajo čudovit trak. S Twiggy in Jean Shrimpton kot protagonistkama swingovskega Londona, do danes pa sta se prenesli v številne sodobne interpretacije oblikovalcev (med njimi tudi Maria Grazia Chiuri za Dior).

Za konec pa še poletna različica, ki je najbolj primerna za trenutno sezono: obleka trapez s sandali Capri. V tej modni kombinaciji se bomo počutili kot Twiggy ali Jackie Kennedy Onassis.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kim Kardashian, Nicole Kidman in Dua Lipa so se sprehodile po modni pisti Balenciaga Couture: Hladni, a čutni videzi zvezdnic nas niso pustili ravnodušne

Priporočamo tudi: 5 čarobnih živil za razstrupljanje: Izkoristite vikend za obnovitev telesa

Najbolj brano