"Ti si umetniško delo": Gola obleka znane Italijanke, o kateri danes govori ves modni svet

Podjetnica in modna vplivnica Chiara Ferragni se je s svojimi videzi na prvi večer festivala v Sanremu odločila poslati močno sporočilo proti sovraštvu, nasilju in seksizmu. Danes ves svet govori o kreacijah, ki so nastale v sodelovanju z modno hišo Dior.

"Ti si umetniško delo": Gola obleka znane Italijanke, o kateri danes govori ves modni svet - Foto: Profimedia

Vplivnica je vsako od štirih oblek, v katerih se je pojavila na odru, objavila na svojem Instagram profilu, skupaj z razlago sporočil, ki jih želijo poslati. Za kakšne obleke gre in kaj je želela povedati o njih, preberite spodaj.

Prvi videz: Obleka Manifest

Kot je v objavi na Instagramu pojasnila sama Chiara, sta s kreativno direktorico modne hiše Dior, ko sta začeli razmišljati o oblekah za Sanremo, takoj vedeli, da ne želita le ekscentričnih ali pretenciozno lepih oblačil. Na najbolj priljubljenem italijanskem odru so čutili potrebo po tem, da s svojimi oblačili pošljejo močno sporočilo.

Razkošno črno obleko z imenom Manifest naredi posebnost napis "Pensati libera", to je "Misli svobodno", na belem ogrinjalu, ki jo obdaja. Preproste, a močne besede izvirajo iz dela umetnice Claire Fontaine in so napisane z namenom navdihniti vse ženske, da se počutijo svobodne, da izstopijo iz vloge, ki jim jo je vsilila družba.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Drugi videz: Gola, brezsramna obleka

S to obleko je želela opozoriti na pravice žensk, na njihova telesa in na to, kako se še vedno razpravlja o tem, kako ženske uporabljajo svoje telo. Obleka posnema Chiarino golo telo, narejena je iz tila v kožni barvi in ​​je, kot pravijo ustvarjalci, brez sramu, ki je bil vedno vsiljen ženskam, začenši z Evo, prvo žensko v zgodovini, ki se je sramovala.

Iluzija golote naj bi vsakogar spomnila na enakost, ki bi jo morala imeti spola pri prikazovanju, ne da bi se počutili obsojane ali krive. Prav tako je sporočilo, ki ga pošilja obleka, da ni opravičila za moško nasilje ali omilitev krivde.

Obleka naj bi dala glas vsem ženskam sveta, ki so zlorabljene, vsem tistim, ki jim govorijo, da je telo vir sramu, predmet poželenja ali da spodbuja greh, so pojasnili.

Ta obleka je pričakovano povzročila največ odzivov javnosti, o njej pa se je na Instagramu oglasila tudi kreativna direktorica Diorja Maria Grazia Chiuri.

Zapisala je, da gre za stvaritev, ki se pokloni ženskemu telesu v času, ko so v nekaterih državah ženske ogrožene reproduktivne pravice, jemljejo svobodo študija in dela, pravico do mirnega življenja pa tepta vojna. To je obleka, ki, kot je zapisala, brez opravičila zahteva pravico do sijaja za vsako žensko in ki slavi moč ženske kot subjekta, ne objekta poželenja. Prav tako pravi, da nobena ženska ne bi smela živeti v strahu, prikrajšanosti, revščini ali se sramovati, da je rojena kot ženska.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Chiarin profil je poln hvale za ta videz.

Tretji videz: Obleka proti sovraštvu

Ta obleka je na oder prinesla nekaj kritik, ki so jih Chiari namenili na družbenih omrežjih. Sovražna sporočila so izvezena s črnimi biseri na belem platnu in so žaljivke, ki ji jih ljudje vsak dan pišejo pod objavami na Instagramu.

Črne črke na belem ozadju simbolizirajo strani knjige, ki pripoveduje zgodbo o gnusu, s katerim se borimo vsak dan. S prenosom teh sporočil v Sanremo so ustvarjalci želeli spomniti ženske, naj ne dovolijo, da sovražniki vplivajo nanje, saj so pomembna samo mnenja tistih, ki jih imamo radi. Povedali so še, da ima vsak pravico povedati svoje mnenje, a to ne pomeni, da sta dovoljeni zlobnost in mizoginija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Četrti videz: Obleka s kletko

Ideja za to obleko je osvoboditi nove generacije spolnih stereotipov. Obleka je sestavljena iz pajaca, ujetega v krilo iz tila. Predstavlja upanje na kršitev konvencij, ki jih vsiljuje patriarhat.

Ideje za vse obleke sta s skupnim delom prišla Chiara sama in njen sodelavec Fabio Maria Damaro, za vsako obleko po meri pa stojita modna hiša Dior in kreativna direktorica hiše Maria Grazia Chiuri.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kate Middleton navdušila v klasičnem stajlingu po vzoru šik Francozinj, ki vas bo prepričal, da si končno omislite za kos

Priporočamo tudi: Razstrupljevalna riževa dieta koristna za celoten organizem: Pospešuje metabolizem in čisti telo toksinov

Najbolj brano