Športni pozdravi s Švedske

Sredi avgusta se je v Stockholmu, čisto potiho in medtem ko je bil ves modni svet na počitnicah, zgodil švedski teden mode. Ekoas

Športni pozdravi s Švedske

Če zamižimo na eno oko in pomislimo, da je sredi poletja na severu že jesen, jim prezgodnje igranje z našimi modnimi čustvi pravzaprav lahko odpustimo. Kaj so imeli Švedi torej povedati o pomladi in poletju 2012, še preden so usta odprli modni velikani? Čeprav se požvižgajo na trende, Švedi mislijo že zelo olimpijsko in modi za prihodnjo sezono zapovedujejo zelo športen pridih. Pregovorne švedske uporabnosti zato res ni manjkalo. 

Pri znamki Filippa K smo tako lahko videli svilene hlače, ki so spominjale na trenirke, pri Whyredu pa so parke prekrile obleke. Parkasto je bilo tudi pri znamkah Cheap Monday, The Local Firm in Nhu Duon, lanskoletni dobitnici nagrade Young Fashion Industry Award, ki je minimalistične bele srajce kombinirala s širokimi pomečkanimi plastičnimi hlačami, ki so bile spet še ena od različic trenirke. Poleg parke oblikovalci stavijo tudi na brezrokavnike. V svoje kolekcije so jih podtaknili pri znamkah Tiger of Sweden, Hope in Altewai.Saome – slednja je neopren izvrstno uporabila kot material za jakne in suknjiče in kar naenkrat se je scuba diving slišal zelo šik. Smo že omenili, da bodo naslednje poletje olimpijske igre?

Edina znamka, ki je oblikovalsko izstopala in stekla v nasprotno smer, je bila V Avenue Shoe Repair. Kolekcija se je osredotočila na iskanje novih oblik znotraj stereotipnih silhuet s pomočjo drapiranja, celotno zgodbo pa je zaokrožil masovni leseni nakit okoli vratu. Občinstvo je bilo navdušeno. 

Tridnevni teden mode je sicer potekal na dveh lokacijah: v paviljonu mestnega parka in ulico oddaljenem hotelu Berns, kjer se je med revijami srkalo Lagerfeldove kokakolice in jedlo suši ter zvečer žuriralo. Zadnji dan je sklenil nakupovalni večer v snobovskem delu Stockholma. Na ulicah se je spotikalo ob vrečke Acne in COS ter na koncu obvezno zavilo na gintonik v butik Marc by Marc Jacobs. Modni trači? Med manekenkami je bilo opaziti izvoženo stoštiriinosemdeset cen­timetrov visoko Frido Gustavsson, v prvi vrsti pa Sartorialista brez Garance in Elin Kling, švedsko modno blogerko številka ena, ki ni nosila svoje kolekcije, oblikovane za H & M. Kako nešvedsko od nje!

Najbolj brano